.

Τετάρτη 4 Απριλίου 2018

ΛΟΥΚΕΤΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ «ΠΡΑΠΑΣ SWEET HOME» !!!

ΜΕΤΑ ΑΠΟ 55 ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Τίτλοι τέλους και για ένα ακόμη εμβληματικό μαγαζί της Αθήνας και των νοτίων προαστίων συγκεκριμένα.




Ο λόγος για τον «Πράπα», γνωστό και ως «Sweet Home», το θρυλικό κατάστημα επί της Λ. Ποσειδώνος 58, απέναντι από την Εδέμ.

Το θρυλικό κατάστημα, το οποίο ήταν κάτι σαν το «Zonar's» των νοτίων προαστίων, λειτουργούσε από το 1963.

Εδώ και λίγες ημέρες ένα σημείωμα με μαρκαδόρο σε ένα χαρτί ενημερώνει ότι «Το κατάστημα θα παραμείνει κλειστό». Με έναν μαρκαδόρο μπαίνει τέλος σε μια ιστορία 55 χρόνων...


Το μεγάλο πλήγμα για τον «Πράπα», λένε γνωρίζοντες, ήταν η λειτουργία του τραμ που περνούσε από την πλαϊνή είσοδο του ζαχαροπλαστείου και η κατασκευή του ήταν υπερυψωμένη, με αποτέλεσμα το κατάστημα να γίνει από ισόγειο υπόγειο και να χάσει σε μεγάλο βαθμό τη θέα του για όσους προτιμούσαν εκείνη την πλευρά του, όπως ο Γ. Κατσαρός.

Η ιστορία του «Πράπα»

Ο «Πράπας» φημιζόταν για τα γλυκά του, τα περίφημα πασχαλινά κουλουράκια του, το εκμέκ, το θρυλικό προφιτερόλ, το μιλφέιγ και το χειροποίητο παγωτό του, ήταν στέκι διανοούμενων, καλλιτεχνών, μουσικών, αλλά και ναυάρχων και Παλαιοφαληριωτών. Στέκι του μουσικοσυνθέτη Γιώργου Κατσαρού αλλά και του κανονιέρη των γηπέδων Θωμά Μαύρου. 


Αρχοντική μορφή η κυρία Τζούλια, η όμορφη σύζυγος του Πράπα, που όταν ήταν εκεί ήταν γεμάτη χρυσαφικά και έλαμπε στην κυριολεξία. Ο σύζυγός της που έδωσε το επίθετό του στο ζαχαροπλαστείο ήταν απόγονος οικογένειας ζαχαροπλαστών. Ο πατέρας του είχε ανοίξει το 1952 το πρώτο του μαγαζί στην περιοχή της Ομονοίας, επίσης καλλιτεχνικό στέκι, με πρώτο τον Μάνο Χατζιδάκι. Με την ίδια επωνυμία «Πράπας» μεταφέρθηκε στα νότια προάστια, επί της οδού Λ. Ποδειδώνος, με θέα τη θάλασσα, το 1963 και μέχρι πριν από λίγες ημέρες... 

Να θυμίσουμε ότι το «Πράπας Sweet Home» αναφερόταν και στο τραγούδι «Καλοκαιρινές διακοπές» του Νίκου Καρβέλα: «…Με κάτι άλλες παρέες είχαμε διαφορές, και στον Απόλλωνα απ’ έξω πέφτανε καρπαζιές, μα το βραδάκι όλοι στο Sweet Home, με τα κορίτσια αγκαλιά, κάποιο παρτάκι κανονίζαμε μετά το σινεμά…».



πηγη: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates