.

Σάββατο 21 Απριλίου 2018

ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ: ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ PANAMA PAPERS !!!

Ο ΠΑΝΑΜΑΣ ΕΧΕΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΕ ΚΑΙ ΣΤΕΛΝΕΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Μέσα στους επόμενους μήνες η ενεργοποίηση της συμφωνίας.




Αντιμέτωποι με το ΣΔΟΕ και τις φορολογικές αρχές θα βρεθούν σύντομα οι κατέχοντες πλούτο στο εξωτερικό, που βρίσκονται στη λίστα των Panama Papers: Μέσα στους επόμενους μήνες θα ενεργοποιηθεί η συμφωνία με τον Παναμά για «ανταλλαγή πληροφοριών» και όλα τα στοιχεία για τις offshore και το κρυμμένο χρήμα θα κοινοποιηθούν στις αρμόδιες ελληνικές αρχές, που θα αρχίσουν το "κοσκίνισμα", καλώντας τους εμπλεκόμενους να αποδείξουν την προέλευση των χρημάτων τους.

Ο Παναμάς δεν είναι πλέον «φορολογικός παράδεισος», αφού αποφάσισε να συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να δίνει πληροφοριών για τις οικονομικές συναλλαγές και επενδύσεις φορολογικών κατοίκων της ΕΕ. Γι αυτό η Ευρωπαϊκή Ενωση τον έχει βγάλει από τη σχετική λίστα και τον ενέταξε στην «γκρίζα ζώνη», από την οποία θα βγεί εφόσον συνεχίσει να συνεργάζεται.

Οπως αποκάλυψε στη Βουλή η υφυπουργός Οικονομικών Αικατερίνη Παπανάτσιου, η χώρα μας καλύπτεται από τη συμφωνία και η χώρα αυτή που αποτελούσε ασφαλές καταφύγιο μαύρου ή νόμιμου αλλά "κρυφού" χρήματος, υποχρεούται τώρα να παράσχει όλα τα αιτούμενα στοιχεία.


Τα στοιχεία θα δοθούν στις ελληνικές αρχές - ΑΑΔΕ,εισαγγελείς Οικονομικού Εγκλήματος, Διαφθοράς και της Αρχής Καταπολέμησης της Διακίνησης «μαύρου χρήματος» - για έλεγχο και για τα… περεταίρω.

Υπενθυμίζεται ότι στη λίστα των Panama Papers, που αποκαλύφθηκαν προ διετίας, βρέθηκαν 400 Έλληνες να έχουν λογαριασμούς στη μακρινή χώρα, αλλά με την κοινοποίηση των στοιχείων εκτιμάται ότι η λίστα θα διευρυνθεί αισθητά. Θα πρόκειται δηλαδή, για νέα Panama Papers, με τη διαφορά, ότι αυτή τη φορά, θα δοθούν με την επίσημη οδό και θα περιλαμβάνουν τις τοποθετήσεις Ελλήνων, σε τραπεζικά και γενικά σε όλα τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα της χώρας.

Σημειώνεται ότι εντύπωση είχε κάνει η ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος, επικρίνοντας την κυβέρνηση γιατί συναίνεσε στην έξοδο από τον κατάλογο των «φορολογικών παραδείσων» του Παναμά, καθώς ολοφάνερα, ο λόγος τελικά είναι η συνεργασία της συγκεκριμένης χώρας.

Όπως αποκάλυψε η κ. Παπανάτσιου «η λίστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν απαγορεύει στα κράτη-μέλη να έχουν και τις δικές τους εθνικές λίστες. Παρόλα αυτά εμείς θα υπογράψουμε απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, στην οποία και ο Παναμάς είναι μέσα στις χώρες που θα δώσουν για πρώτη φορά ανταλλαγή πληροφοριών το 2018». Δηλαδή τόνισε, «μέσα στις χώρες που θα έχουμε τις πρώτες πλέον πληροφορίες, μεταξύ των χωρών που εντάσσονται, ως προς τη χώρα μας είναι και ο Παναμάς για το 2018».

Η αποστολή των στοιχείων και μάλιστα με επίσημο τρόπο των επενδύσεων των Ελλήνων στον Παναμά, θα προκαλέσει σεισμό στην ελληνική κοινωνία, καθώς αποκαλυφθούν τα ονόματα όλων εκείνων που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό.

Διευκρινίζεται ότι, εάν η προέλευση των χρημάτων είναι δικαιολογημένη, από νόμιμες δραστηριότητες και επιπλέον είναι φορολογημένα κανονικά, ασφαλώς και δεν υπάρχει πρόβλημα.

Όμως στις περισσότερες των περιπτώσεων, τα συγκεκριμένα χρήματα είτε δεν έχουν αποκτηθεί νόμιμα είτε δεν μπορούν να δικαιολογηθούν και είναι αφορολόγητα.

Η αποκάλυψη των panama papers έγινε προ διετίας, τον Απρίλιο του 2016, όταν αναρτήθηκαν στον ιστότοπο offshoreleaks.icij.org οι λίστες με τους «επενδυτές» του Παναμά.

Το ελληνικό ενδιαφέρον στη λίστα εστιάζεται σε 223 offshores εταιρείες οι οποίες σχετίζονται με περίπου 400 ιδιοκτήτες ή, δικηγόρους ή στελέχη επιχειρήσεων, 77 είναι οι μεσάζοντες, ενώ οι δηλωμένες διευθύνσεις είναι 313, εκ των οποίων οι περισσότερες βρίσκονται στην Αθήνα.



ΠΗΓΗ: sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates