.

Τετάρτη 11 Απριλίου 2018

ΠΩΣ ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ ΑΡΠΑΞΑΝ ΤΟ 9,7% ΤΗΣ DAIMLER ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΟΥΝ ΧΑΜΠΑΡΙ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ !!!



Θύμα του «κινεζικού επεκτατισμού» προς τη Δύση έπεσε η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Γερμανίας, η Daimler, που κατασκευάζει τα οχήματα Mercedes και χωρίς να το καταλάβει βρέθηκε στην αγκαλιά του «Κόκκινου Δράκου».

Πριν από τρεις εβδομάδες, έγινε γνωστό ότι η ιδιωτική αυτοκινητοβιομηχανία Geely, του κινέζου μεγαλοεπιχειρηματία Λι Σουφού (Li Shufu), ελέγχει πλέον το 9,7% των μετοχών της Daimler. διαθέτοντας κατ’ άλλους 7,5 δισ. ευρώ και κατ’ άλλους 9 δισ. ευρώ.

Με την εξέλιξη αυτή, οι Κινέζοι μετατρέπονται στον μεγαλύτερο μέτοχο της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται κάτι τέτοιο… Ξεπέρασαν, μάλιστα, ακόμη και το κρατικό Επενδυτικό Ταμείο του Κουβέιτ, που ήταν μέχρι πρόσφατα ο μεγαλομέτοχος, έχοντας στην κατοχή του το 6,8% των μετοχών της Daimler.

Το περίεργο είναι ότι οι Γερμανοί δηλώνουν έκπληκτοι από την «επίθεση» των Κινέζων, καθώς η εξαγορά δεν έγινε απευθείας, είτε με δημόσια πρόταση, αλλά με τη χρήση των πιο εξελιγμένων «εργαλείων» της καπιταλιστικής αγοράς, όπως με την αγορά ομολογιών, αμοιβαίων κεφαλαίων, που επενδύουν στη συγκεκριμένη γερμανική βιομηχανία, παράγωγα και άλλα επενδυτικά προϊόντα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Daimler να βρεθεί εν μία νυκτί υπό τον έλεγχο του Κινέζου μεγαλοεπιχειρηματία, χωρίς να το καταλάβει κανείς στο Βερολίνο.


Με βάση τη γερμανική νομοθεσία, όταν ένας επενδυτής αποκτά ποσοστό μεγαλύτερο του 3% σε μία εισηγμένη εταιρία, θα πρέπει να το δηλώσει στις αρμόδιες αρχές του Χρηματιστηρίου, κάτι που έγινε μεν στην περίπτωση της Geely, αλλά αφού έφτασε να ελέγχει το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο μετοχών της γερμανικής εταιρίας.

«Σφήνα» στη συνεργασία

Ο Λι Σουφού είχε πλησιάσει τη διοίκηση της Daimler στο παρελθόν και είχε συζητήσει με τον πρόεδρο της εταιρίας, Ντίτερ Ζέτσε, την πιθανότητα συνεργασίας των δύο αυτοκινητοβιομηχανιών, προτείνοντας τη δημιουργία κοινού εργοστασίου στην Κίνα, για την παραγωγή ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

Μία άλλη πλευρά της υπόθεσης είναι η υπάρχουσα συνεργασία της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας με άλλο Κινεζικό όμιλο του κλάδου, την BAIC, που ελέγχεται από το κινεζικό Δημόσιο, σε συνεργασία με την οποία λειτουργούν ήδη ένα εργοστάσιο στη βιομηχανική περιοχή του Πεκίνου, ενώ σχεδιάζουν την κατασκευή ενός ακόμη.

Έτσι, η Geely μπαίνει σφήνα στη γερμανο-κινεζική συνεργασία, με στόχο να αναπτύξει τεχνογνωσία και επιχειρηματική δραστηριότητα σε τομείς, που θεωρούνται το μέλλον της αυτοκίνησης, όπως τα ηλεκτροκίνητα και τα αυτοκινούμενα οχήματα. Ακριβώς τον ίδιο στόχο είχαν θέσει στη συνεργασία τους η BAIC και η Daimler, καθώς θεωρούν ότι το έδαφος είναι πρόσφορο, ώστε να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό που δημιουργούν οι αντίστοιχες κινήσεις άλλων κολοσσών, όπως η Tesla, η Google και η Uber.

Εν γνώσει της Καγκελαρίας

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ιδιοκτήτης της Geely έχει, ήδη, πραγματοποιήσει επισκέψεις γνωριμίας στις εγκαταστάσεις της Daimler, ενώ επιδιώκει και συναντήσεις με ανώτατα στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης, όπως παραδέχθηκε (εμφανώς αμήχανα) και η εκπρόσωπος της Καγκελαρίας, η οποία αναγκάστηκε να δηλώσει ότι οι κινήσεις του Λι Σουφού ήταν εν γνώσει του Βερολίνου. Ωστόσο, η Αρχή Εποπτείας Οικονομικών Υπηρεσιών (αντίστοιχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού) εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι έχει σε εξέλιξη έρευνα για την υπόθεση, ώστε να διαπιστωθεί εάν και κατά πόσο τηρήθηκαν τα όσα προβλέπει η γερμανική νομοθεσία, για παρόμοιες εξαγορές.

Μπορεί οι Γερμανοί να πιάστηκαν στον ύπνο, ωστόσο δεν φαίνεται να τα… έβαψαν μαύρα από την κίνηση των Κινέζων, αν και στην περίπτωση της Ελλάδας είχαν αντιδράσει έντονα, διαφωνώντας με τις επενδυτικές πρωτοβουλίες του «Κόκκινου Δράκου» στη χώρα μας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Λι Σουφού είναι μέλος του Εθνικού Κογκρέσου της χώρα του (κοινοβούλιο), ενώ συνδέεται στενά με τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ. Επιπλέον, έχει εξαγοράσει τη σουηδική Volvo, που θεωρείται ανταγωνιστής της Daimler, ενώ ελέγχει και τη βρετανική Lotus.

Όλα δείχνουν ότι, ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας, αλλά και συνολικά η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία επιδιώκει να αποκτήσει ηγετική θέση στην παγκόσμια αγορά νέων τεχνολογιών στον κλάδο. Και μάλιστα, οι Κινέζοι «κομμουνιστές» αποδείχθηκαν άριστοι γνώστες των πιο εξελιγμένων «καπιταλιστικών εργαλείων».



ΠΗΓΗ: fmvoice.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates