ΣτΕ: Αντισυνταγματική η αποκλειστικότητα των συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης από ΟΑΣΘ
Στις Αστικές Συγκοινωνίες Θεσσαλονίκης (ΑΣΥΘ) παραμένει η εκτέλεση του συγκοινωνιακού έργου της Θεσσαλονίκης.
Και αυτό καθώς η Ολομέλεια του ΣτΕ απέρριψε τις προσφυγές των 399 πρώην μετόχων του ΟΑΣΘ, ζητώντας να ακυρωθεί ως παράνομος και αντισυνταγματικός τόσο ο νόμος όσο και οι αποφάσεις που έθεταν τις βάσεις για το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο των συγκοινωνιών στην συμπρωτεύουσα.
Σύμφωνα με τους ανώτατους δικαστές αντισυνταγματικά είχε δοθεί στον ΟΑΣΘ το αποκλειστικό προνόμιο της εκτέλεσης των συγκοινωνιών κοινής ωφέλειας και ορθά ο νομοθέτης ανέθεσε το έργο σε κρατικό νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου που είναι οι ΑΣΥΘ.
Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΑΣΘ με πρόσφατες νομοθετικές παρεμβάσεις, διαλύθηκε, κρατικοποιήθηκε και τέθηκε σε καθεστώς ειδικής λειτουργίας με τον νόμο 4482/2017 και με μία σειρά υπουργικών αποφάσεων.
Το ανώτατο δικαστήριο, με τέσσερις αποφάσεις του έκρινε ότι η ανάθεση της δραστηριότητας στον ΟΑΣΘ «δεν ήταν αποτέλεσμα της συνταγματικά κατοχυρωμένης, ως ατομικού δικαιώματος, οικονομικής ελευθερίας και ιδιωτικής οικονομικής ελευθερίας από επιχειρήσεις που μπορούσαν να ιδρυθούν ελεύθερα με οποιαδήποτε νομική μορφή προς ενάσκηση του έργου αυτού ως επιχειρηματική δραστηριότητα».
Έτσι, «ακολούθως, μεταβλήθηκαν οι αντιλήψεις του νομοθέτη ως προς το καλύτερο για το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου, για τον τρόπο εκτέλεσης του συγκοινωνιακού έργου στη Θεσσαλονίκη, το οποίο ήταν αντικείμενο δημόσιας υπηρεσίας».
Κατόπιν αυτού, με τις διατάξεις του νόμου 4482/2017, αφαιρέθηκε το παραχωρηθέν, δημόσιας φύσεως, προνόμιο της αποκλειστικής εκτέλεσης του έργου αυτού από τον ΟΑΣΘ και της εξαγοράς του τελευταίου από το Δημόσιο, ταυτοχρόνως δε με διατάξεις του ίδιου νόμου ανατέθηκε το συγκοινωνιακό έργο σε κρατικό ΝΠΙΔ, τον ΑΣΥΘ».
Πηγή: iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου