.

Τετάρτη 18 Απριλίου 2018

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΤΟ 100% ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΛΙΓΝΙΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΤΗΣ ΔΕΗ !!!

ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΟΥΝ ΚΟΙΝΟΠΡΑΚΤΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ ΥΨΟΥΣ 1,3 ΔΙΣ ΕΥΡΩ
Η ΔΕΗ μπήκε σε αυτή τη συζήτηση διατεθειμένη να παραχωρήσει στις τράπεζες το 25% των εσόδων...




Τη διάθεση των εσόδων από την πώληση των λιγνιτικών μονάδων για την αναχρηματοδότηση του κοινοπρακτικού δανείου της ΔΕΗ ύψους 1,3 δισ. ευρώ που λήγει το 2019 διαπραγματεύεται η εταιρεία με τις τράπεζες.

Οι συστημικές

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, οι οποίες για το θέμα της αναχρηματοδότησης της ΔΕΗ ζήτησαν τη συνδρομή της Rothschild, προσήλθαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ζητώντας πρόσθετες εξασφαλίσεις, μεταξύ των οποίων και τη δέσμευση του 100% των εσόδων από την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της Φλώρινας και της Μεγαλόπολης, που προχωρεί στη βάση των δεσμεύσεων της χώρας έναντι των πιστωτών για την αποεπένδυση της ΔΕΗ στον λιγνίτη. Η ΔΕΗ, αναγνωρίζοντας την ανάγκη των τραπεζών να είναι κατοχυρωμένες προκειμένου να προχωρήσουν στην αναχρηματοδότηση ενός τέτοιου μεγέθους δανείου λόγω της στενής παρακολούθησής τους από τον SSM, μπήκε σε αυτή τη συζήτηση διατεθειμένη να παραχωρήσει στις τράπεζες το 25% των εσόδων που θα εισπράξει από την πώληση των μονάδων.

Αν και οι δύο πλευρές ξεκίνησαν με μεγάλη απόσταση, στην πορεία των διαπραγματεύσεων επικράτησαν πιο ρεαλιστικές προσεγγίσεις και αυτή τη στιγμή βρίσκονται πολύ κοντά σε οριστική συμφωνία. Κύκλοι, μάλιστα, της ΔΕΗ εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανό η κατ’ αρχήν συμφωνία να ολοκληρωθεί μέσα στον Απρίλιο, έτσι ώστε να περάσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες των τραπεζών και να προχωρήσει στη συνέχεια η υπογραφή της.

«Είναι λογικό οι τράπεζες να ζητούν την κατοχύρωσή τους και η ΔΕΗ το αποδέχεται αυτό, αλλά και αυτές από την πλευρά τους πρέπει να αναγνωρίζουν ότι έχουν να κάνουν με μια έγκριτη επιχείρηση που όταν συμφωνηθεί κάτι το τηρεί», αναφέρει στην «Κ» κεντρικό πρόσωπο των διαπραγματεύσεων από την πλευρά της ΔΕΗ.

Η συμφωνία τραπεζών και ΔΕΗ για την αναχρηματοδότηση του κοινοπρακτικού δανείου ύψους 1,3 δισ. ευρώ με ημερομηνία λήξης το 2019 αποτελεί ανεπισήμως ουσιαστικό προαπαιτούμενο για την έναρξη του διαγωνισμού για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, γι’ αυτό και οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν από τις αρχές του έτους.

Απαιτείται συναίνεση


Τα δάνεια έχουν παραχωρηθεί στη ΔΕΗ με ρήτρες για την περίπτωση καταγγελίας των συμβάσεων αν υπάρξει σημαντική αλλαγή της περιουσιακής της βάσης. Η πώληση περιουσιακών της στοιχείων προϋποθέτει ουσιαστικά τη συναίνεση των τραπεζών. Αυτό συνέβη στην περίπτωση της πώλησης του 24% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή, όταν οι τράπεζες «μπλόκαραν» τις σχετικές αποφάσεις της γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ και, για να δοθεί το πράσινο φως, χρειάστηκε η παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών, καθώς και μακρές διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση της ΔΕΗ.

Ηταν η πρώτη φορά ενόψει της πώλησης του ΑΔΜΗΕ που οι τράπεζες δέχθηκαν να ανοίξουν νέα γραμμή χρηματοδότησης προς τη ΔΕΗ παρέχοντας δάνειο ύψους 200 εκατ. ευρώ για την αναχρηματοδότηση αντίστοιχου ύψους ομολόγου, θέτοντας ιδιαίτερα δυσμενείς όρους για την επιχείρηση, αφού είχαν αμφισβητήσει ευθέως τη βιωσιμότητά της. Δεδομένου ότι η οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ δεν έχει βελτιωθεί και με πιστοποιημένο πλέον από την McKinsey το πρόβλημα βιωσιμότητά της, οι τράπεζες είναι λογικό να απαιτούν πρόσθετες εξασφαλίσεις και η ΔΕΗ έχει ήδη αποδεχθεί το αίτημά τους για παρακολούθηση και εποπτεία του 5ετούς επενδυτικού της προγράμματος που καταρτίζεται αυτή την περίοδο με τη συνδρομή της McKinsey. Η μείωση των λειτουργικών δαπανών και η ενίσχυση των εσόδων της ΔΕΗ αποτελούν επίσης βασικά προαπαιτούμενα για τη διασφάλιση της αναχρηματοδότησης από τις τράπεζες και είναι θέματα που έχει λάβει ήδη υπόψη της η McKinsey στο νέο της επιχειρησιακό σχέδιο που ολοκληρώνεται εντός του Μαΐου. Καθοριστικά στους όρους της χρηματοδότησης θα λειτουργήσει και η αποτελεσματικότητα του στόχου περιορισμού των ανεξόφλητων οφειλών που έχει θέσει η ΔΕΗ συνεπικουρούμενη από την Qualco, οι οποίες κινούνται στα υψηλά επίπεδα των 2,8 δισ. ευρώ.

Το κοινοπρακτικό

Το δάνειο ύψους 1,3 δισ. ευρώ που καλούνται να αναχρηματοδοτήσουν οι ελληνικές τράπεζες μέχρι τον Απρίλιο του 2019 αποτελεί μέρος του 5ετούς κοινοπρακτικού δανείου ύψους 2,27 δισ. που είχε συναφθεί τον Απρίλιο του 2014 και αποτελεί το μεγαλύτερο που έχει χορηγηθεί σε εταιρεία στην Ελλάδα. Συνολικά η ΔΕΗ θα πρέπει τη διετία 2018-2019 να αναχρηματοδοτήσει δάνεια ύψους 2,2 δισ. ευρώ. Το 2018 λήγουν δάνεια ύψους 250 εκατ. ευρώ προς τις ελληνικές τράπεζες και 190 εκατ. ευρώ προς την ΕΤΕπ. Το 2019 λήγει το κοινοπρακτικό ύψους 1,3 δισ. ευρώ προς τις ελληνικές τράπεζες, 350 εκατ. ευρώ από το ομόλογο των 500 εκατ. ευρώ, μετά την προπληρωμή ύψους 150 εκατ. ευρώ στους ομολογιούχους προσφάτως και 200 εκατ. ευρώ προς την ΕΤΕπ.



ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates