.

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΠΟΥ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΣΤΑ FUNDS ΖΗΤΟΥΝ ΟΕΕ, ΤΕΕ & ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ !!!

ΣΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
Ζητούν από την κυβέρνηση να νομοθετήσει διάταξη που θα δίνει την ευκαιρία πριν την πώληση των δανείων με εξασφάλιση σε fund, να μπορούν οι ίδιοι οι δανειολήπτες να αγοράζουν τα δάνεια τους στην τιμή που η τράπεζα θα τα πωλούσε στα funds.




Μια πρόταση τελευταίας ευκαιρίας για τους κόκκινους δανειολήπτες, που έχουν δάνεια με εξασφαλίσεις, διατύπωσαν χθες Τετάρτη από κοινού ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας, ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Γιώργος Στασινός και ο Πρόεδρος Ολομέλειας Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, κ. Δημήτρης Βερβεσός.

Σύμφωνα με την πρότασή τους, την οποία θα θέσουν σε δημόσια διαβούλευση, ζητούν από την κυβέρνηση να νομοθετήσει διάταξη που θα δίνει την ευκαιρία πριν την πώληση των δανείων με εξασφάλιση σε fund στους οφειλέτες, με ληξιπρόθεσμες οφειλές, να αγοράζουν τα δάνεια τους στην τιμή που η τράπεζα θα τα πωλούσε στα funds.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας, ανάλογο νομοθέτημα ισχύει στην Κύπρο, ενεργοποιήθηκε πρόσφατα και, όπως εξήγησε, το μέτρο που προτείνουν οι τρεις φορείς αναμένεται να διευκολύνει τους δανειολήπτες οι οποίοι από οικονομική αδυναμία βρέθηκαν ληξιπρόθεσμοι και κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους.


Σύμφωνα με την πρόταση, στους οφειλέτες αυτούς θα δίνεται ένα χρονικό περιθώριο 45 ημερών, προκειμένου να εμφανιστούν στην τράπεζα και να διευθετήσουν την οφειλή τους πριν το δάνειο περάσει στα χέρια του fund. Από την τελευταία αυτή ευκαιρία, όπως τόνισε ο ίδιος, θα αποκλείονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, καθώς, όπως σημείωσε ο κ. Κόλλιας, οι τράπεζες τους γνωρίζουν και μπορούν να τους απομονώσουν. Επίσης, συμπλήρωσε ότι έχουν ήδη γίνει επαφές τόσο με την Τράπεζα της Ελλάδος όσο και με εκπρόσωπους των μεγάλων τραπεζών, οι οποίοι βλέπουν θετικά τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

Σύμφωνα με την πρόταση, οι τράπεζες έχοντας αξιολογήσει τις περιπτώσεις των δανειοληπτών πριν την πώληση των δανείων τους, θα τους αποστέλλουν επιστολή στην οποία θα αναφέρουν ότι τους παρέχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν το δάνειό τους στην ίδια τιμή με αυτή που θα πωληθεί στο fund. Eφόσον ο δανειολήπτης δέχεται την πρόταση, τότε η αγορά θα προχωρά ανάμεσα σε αυτόν και την τράπεζα, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρά η πώληση στο fund. Τα δάνεια για τα οποία ζητείται να δίνεται δεύτερη ευκαιρία είναι δάνεια με εξασφαλίσεις (στεγαστικά, επιχειρηματικά κτλ), ενώ τα funds δεν θα έχουν δικαίωμα να επανέλθουν με βελτιωμένη προσφορά σε περίπτωση μη αποδοχής τους από τον δανειολήπτη.



πηγη: insider.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates