.

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

ΥΠ.ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΟΜΟΣ ΟΠΩΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΑΠΟΥΛΗΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΣΤΟΥΣ ΦΤΩΧΟΥΣ !!!

ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΦΩΤΙΟΥ
ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ:
https://www.kinima-ypervasi.gr/2018/03/blog-post_350.html




Νόμο κατά της σπατάλης τροφής θα φέρει σύντομα προς ψήφιση στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας. Μιλώντας σε ημερίδα του Εθνικού Δικτύου Συντονισμού του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ) με θέμα τον εθελοντισμό και τη σπατάλη τροφίμων, η αναπληρώτρια υπουργός Θεανώ Φωτίου τόνισε πως ο νόμος είναι έτοιμος και θα εμπνέεται από τις διατάξεις του γαλλικού νόμου. 

Τι προβλέπει ο γαλλικός νόμος; Οτι απαγορεύεται στα μεγάλα σούπερ μάρκετ να καταστρέφουν ασφαλή τρόφιμα και τα υποχρεώνει να δωρίζουν το περίσσευμα σε φιλανθρωπικές οργανώσεις ή να το στέλνουν σε παραγωγούς ζωοτροφών. Ουσιαστικά, η γαλλική νομοθεσία απαγορεύει την καταστροφή τροφίμων στα σούπερ μάρκετ με επιφάνεια άνω των 400 τετραγωνικών μέτρων. Ετσι τον Ιούλιο του 2015 τα σούπερ μάρκετ υπέγραψαν συμβόλαια για τη διάθεση του περισσεύματος σε φιλανθρωπικές οργανώσεις ή σε παραγωγούς ζωοτροφών και οργανικού κομπόστ.

Πρόστιμα


Σε περίπτωση μη συμμόρφωσής τους οι υπεύθυνοι τιμωρούνται με πρόστιμα έως 75.000 ευρώ ή ποινή φυλάκισης έως δύο έτη. Υπολογίζεται ότι στη χώρα μας κάθε μέλος ενός νοικοκυριού πετά στα σκουπίδια περίπου 100 κιλά τρόφιμα ετησίως. Η Ελλάδα βρίσκεται στην πέμπτη χειρότερη θέση στη σπατάλη τροφίμων σε όλη την Ευρώπη, στην τέταρτη χειρότερη σε όρους σπατάλης ανά άτομο, τη στιγμή μάλιστα που καταλαμβάνει την όγδοη χειρότερη θέση μεταξύ 30 ευρωπαϊκών χωρών σε ό,τι αφορά την επισιτιστική ανασφάλεια.

Συνολικά, πάνω από το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων σπαταλιέται στους αγρούς, στα σούπερ μάρκετ, τα νοικοκυριά και τα εστιατόρια, με αποτέλεσμα 1,3 δισ. τόνοι τροφής παγκοσμίως να καταλήγουν στα σκουπίδια.




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates