.

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018

ΤΡΙΠΛΗ «ΜΕΓΓΕΝΗ» ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ !!!

ΤΙ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Η ΑΑΔΕ
Τήρηση ηλεκτρονικών βιβλίων, ηλεκτρονικά τιμολόγια αλλά και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το taxisnet δρομολογεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.




Τα πάνω-κάτω στην καθημερινή δραστηριότητα των επιχειρήσεων θα επιφέρει η πλήρης ηλεκτρονικοποίηση των συναλλαγών τους με την εφορία. Στο φιλόδοξο σχέδιο της ΑΑΔΕ εντάσσονται η τήρηση των ηλεκτρονικών βιβλίων (εσόδων-εξόδων κ.λπ.), τα ηλεκτρονικά τιμολόγια αλλά και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το taxisnet.

Πρόκειται για τρεις κινήσεις, που δρομολογεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, οι οποίες θα δώσουν αποτελεσματικό χτύπημα στη φοροδιαφυγή, που διαπράττεται μέσω της απόκρυψης συναλλαγών ή μέσω της έκδοσης και χρήσης πλαστών και εικονικών τιμολογίων.

Το σχέδιο για την αντικατάσταση των χάρτινων βιβλίων με ηλεκτρονικά προβλέπει ότι κάθε επιχείρηση και ελεύθερος επαγγελματίας θα χρησιμοποιεί υπολογιστή, ο οποίος θα είναι συνδεμένος με το taxisnet, τουλάχιστον στη διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας.



Οποιαδήποτε πώληση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών θα περνάει αυτομάτως στο φάκελό του στο taxisnet. Επίσης αυτομάτως θα καταχωρούνται στο taxisnet και τα τιμολόγια των δαπανών του επιχειρηματία.

Όλα τα στοιχεία των εσόδων και των δαπανών, θα διασταυρώνονται παράλληλα και με τα δεδομένα των τραπεζών, αφού οι περισσότερες συναλλαγές θα είναι ηλεκτρονικές.

Ανά μήνα ή κάθε τρίμηνο, ανάλογα με το εάν τηρεί απογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία, θα του υπολογίζεται αυτομάτως ο αναλογών ΦΠΑ και θα ενημερώνεται ο υπόχρεος ώστε να υποβάλει τη δήλωση, η οποία στη σχετική φόρμα θα είναι προσυμπληρωμένη.

Το ίδιο θα συμβαίνει και με τη δήλωση φόρου εισοδήματος, η οποία θα είναι επίσης προσυμπληρωμένη (και έτοιμη προς υποβολή) με τα έσοδα τις δαπάνες και το καθαρό κέρδος για το οποίο θα φορολογείται.

Όπως τόνιζε στέλεχος της ΑΑΔΕ στο Σin, ίσως να μην χρειάζεται καν η υποβολή της δήλωσης ΦΠΑ και της φορολογικής δήλωσης, καθώς το πιθανότερο είναι με την ολοκλήρωση της εφαρμογής, να είναι όλη η διαδικασία πλήρως αυτοματοποιημένη.

Σε ότι αφορά στον φορολογικό έλεγχο, θα επικεντρώνεται στις περιπτώσεις που παρατηρείται μέσω του taxisnet ασυνήθιστη δραστηριότητα, είτε λόγω μειωμένων πωλήσεων είτε αυξημένων δαπανών της επιχείρησης.

Ηλεκτρονικά τιμολόγια


Η on-line τήρηση των βιβλίων και των στοιχείων θα συνδυαστεί με δύο άλλες ηλεκτρονικές καινοτομίες οι οποίες προωθούνται ήδη.

Πρόκειται για τα ηλεκτρονικά τιμολόγια, που θα αντικαταστήσουν τα χάρτινα, αλλά και τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με το taxisnet, σε 24ωρη βάση.

Όπως έχει γράψει το Σin με την καθιέρωση της υποχρεωτικής «ηλεκτρονικής τιμολόγησης» θα καταργηθεί η σημερινή διαδικασία εκτύπωσης και διακίνησης των τιμολογίων σε χάρτινη μορφή για όλες τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και μεταξύ επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών.

Τα στοιχεία των τιμολογίων, θα διαβιβάζονται ταυτόχρονα και στις πληροφοριακές υποδομές της Α.Α.Δ.Ε. για άμεσο έλεγχο και διασταύρωση.

Οι διασταυρώσεις θα αφορούν κατ’ αρχήν στην ορθότητα των στοιχείων, στην επιβεβαίωση της συναλλαγής μεταξύ των αντισυμβαλλόμενων, εάν δηλαδή και οι δύο έχουν δηλώσει τα ίδια στοιχεία για την ίδια συναλλαγή, αλλά και την επιβεβαίωση της πληρωμής της συναλλαγής, με την μεταφορά του ποσού της αξίας μέσω των τραπεζών με τις οποίες συνεργάζονται οι συναλλασσόμενοι.

On-line με το TAXIS και οι ταμειακές

Ταυτόχρονα με την εφαρμογή των ηλεκτρονικών τιμολογίων, προωθείται και η διασύνδεση με το taxisnet των ταμειακών μηχανών όλων των επιχειρήσεων, προκειμένου η εφορία να αποκτά γνώση των συναλλαγών σε πραγματικό χρόνο και να ελαχιστοποιείται η πιθανότητα φοροδιαφυγής.

Το μέτρο, που προβλέπεται ήδη από τον ν. 4446/2016, αρχικά θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από συγκεκριμένους κλάδους επιχειρήσεων, με «ροπή προς τη φοροδιαφυγή» και κατόπιν θα επεκταθεί σε όλους τους επιτηδευματίες που χρησιμοποιούν ταμειακές μηχανές ή άλλους ηλεκτρονικούς φορολογικούς μηχανισμούς.

Με τη λειτουργία του συστήματος, θα σημάνει, πως, όταν ένα κατάστημα εκδίδει μια απόδειξη, αυτομάτως θα ενημερώνεται και το taxis. Σήμερα, ο επιτηδευματίας κόβει την απόδειξη, αλλά το taxis δεν ενημερώνεται για κάθε απόδειξη, αλλά για το σύνολο των συναλλαγών είτε από τα τραπεζικά αρχεία εάν η πληρωμή έγινε με POS, είτε από τη δήλωση ΦΠΑ του επιτηδευματία, που υποβάλλεται ανά μήνα ή ανά τρίμηνο (ανάλογα με την κατηγορία των βιβλίων που τηρούνται) είτε με τη δήλωση φόρου εισοδήματος, για τα συνολικά έσοδα που απέκτησε.



πηγη: sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates