ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΤΟ ΘΥΜΑΣΤΕ, H UBS ΤΟ 2016 ΤΑ ΜΑΖΕΨΕ & ΕΦΥΓΕ ΝΥΧΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ !!!
Αφού όμως πρώτα παρέδωσε στις αρχές το back up του server των γραφείων της στο Νέο Ψυχικό !!!
FT: Η ελληνική υπόθεση της UBS από το 2005 μέχρι την έφοδο των αρχών σε σπίτι τραπεζίτη
Στο πλαίσιο της εκτεταμένης έρευνας, οι εισαγγελικοί λειτουργοί Χρήστος Ντζούρας και Κώστας Καλούδης έκαναν πριν λίγο καιρό ταξίδι-αστραπή στις ΗΠΑ, όπου εξέτασαν, στην ελληνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της UBS, ο οποίος φέρεται να τους έδωσε πολύτιμα στοιχεία για τις «τεχνικές» που ακολουθούνταν, ώστε να φοροδιαφεύγουν μεγάλοι πελάτες της ελβετικής τράπεζας.
Ο μάρτυρας, για τον οποίο οι δύο εισαγγελείς ταξίδεψαν στις ΗΠΑ, είναι το πρώην στέλεχος της ελβετικής τράπεζας Bradley Birkenfeld, πους εξέτισε ποινή φυλάκισης δυόμισι ετών σε αμερικανική φυλακή για τον ρόλο που έπαιξε στο σχέδιο φοροδιαφυγής εκατοντάδων προσώπων που είχαν ως καταθέτες ή επενδυτές «καταφύγει» στην UBS.
Το 2008 φέρεται να έδωσε τόσο κρίσιμες πληροφορίες στις αμερικανικές Αρχές, ώστε μεγάλο μέρος τους αποτέλεσε βασικό όπλο της έκθεσης που συνέταξε η αρμόδια Επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας, βάσει της οποίας, το 2009, η UBS κατέληξε σε συμφωνία με τις αμερικανικές εισαγγελικές Αρχές, καταβάλλοντας πρόστιμο 780 εκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να αποφύγει την ποινική δίωξη.
Έρευνα στην κατοικία πρώην διευθυντικού στελέχους της τράπεζας UBS στην Ελλάδα έκαναν οι ελληνικές φοροελεγκτικές αρχές, στο πλαίσιο διευρυμένης έρευνας για ύποπτους φοροδιαφυγής, όπως γράφουν οι Financial Times.
Η έρευνα που έγινε στις 4 Ιουλίου 2016 στην οικία του Χρήστου Σκλαβούνη στην Αθήνα, εντάσσεται στο πλαίσιο προσπαθειών ευρωπαϊκών χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας να σπάσουν το απόρρητο των ελβετικών τραπεζών, με την ελπίδα ότι θα ενισχύσουν τα ελλειμματικά ταμεία τους, σημειώνει η εφημερίδα. Η αστυνομία κατέσχεσε υπολογιστές, έγγραφα και ψηφιακούς δίσκους, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν λεπτομέρειες της έρευνας, γράφουν οι FT.
Η ελληνική έρευνα βασίζεται σε πληροφορίες για τραπεζικούς λογαριασμούς από το υποκατάστημα της UBS στη Γενεύη που περιλαμβάνονται σε CD το οποίο οι γερμανικές αρχές αγόρασαν το 2012 και στη συνέχεια κοινοποίησαν το περιεχόμενό του στην Αθήνα.
Ο κ. Σκλαβούνης ήταν επικεφαλής επενδύσεων της UBS στην Ελλάδα, μέχρι που τοποθετήθηκε από την κεντροδεξιά κυβέρνηση, τον Μάιο 2013, στη θέση του προέδρου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Παραιτήθηκε από τη θέση αυτή τον Μάρτιο του 2015, δύο μήνες αφότου ανέλαβε την εξουσία η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Σκλαβούνης, εναντίον του οποίου δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.
Η ελληνική έρευνα στηρίζεται στη διασταύρωση αριθμών λογαριασμών και ημερομηνιών γέννησης ατόμων που περιλαμβάνονται στη λίστα που περιήλθε στην κατοχή των γερμανικών και στη συνέχεια των ελληνικών αρχών και σε αρχεία μεταφοράς χρημάτων στο εξωτερικών που διαθέτουν οι ελληνικές αρχές, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα. Οι Έλληνες φοροελεγκτές έχουν καταρτίσει λίστα 1000 ύποπτων φοροφυγάδων, ανέφεραν στην εφημερίδα άτομα που γνωρίζουν την έρευνα, προσθέτοντας ότι κάποιοι έχουν ήδη συμφωνήσει σε διακανονισμούς. Οι ελεγκτές διερευνούν επίσης τον ρόλο της UBS και των τραπεζιτών της και ελπίζουν ότι θα αποκτήσουν πρόσβαση σε περισσότερα στοιχεία λογαριασμών από τα γραφεία της UBS στη Ζυρίχη και το Λουγκάνο και από τη δραστηριότητά της στο Λουξεμβούργο και τη Σιγκαπούρη.
Η UBS, η μεγαλύτερη ελβετική τράπεζα ως προς τα περιουσιακά στοιχεία, ανακοίνωσε: «Δεν έχουμε ειδοποιηθεί από τις ελληνικές αρχές σε σχέση με φερόμενη έρευνα για την UBS» και απέφυγε οποιοδήποτε άλλο σχόλιο. .
Η UBS είχε ανακοινώσει νωρίτερα αυτό το μήνα ότι της ζητήθηκε από τις ελβετικές αρχές να παραδώσει πληροφορίες σε σχέση με έναν αριθμό λογαριασμών που ανήκουν σε γάλλους φορολογούμενους κατόπιν αιτήματος από το Παρίσι. Η τράπεζα πρόσθεσε ότι «αναμένει κι άλλες χώρες να υποβάλουν παρόμοια αιτήματα». Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τους νέους κανόνες που θα ισχύσουν από το επόμενο έτος όλες οι ελβετικές τράπεζες θα είναι υποχρεωμένες να μοιράζονται φορολογικές πληροφορίες.
Η ελβετική τράπεζα δεν βρίσκεται για πρώτη φορά στο επίκεντρο ελέγχων από τις φορολογικές αρχές. Τον Ιούλιο του 2008, επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας δημοσίευσε έκθεση που για πρώτη φορά αποκάλυψε ότι πολλές τεχνικές των ελβετικών τραπεζών χρησιμοποιήθηκαν για απόκρυψη κεφαλαίων. Οι περισσότερες πληροφορίες προήλθαν από τον Bradley Birkenfeld, πρώην τραπεζίτη της UBS. To 2009, η UBS ήλθε σε συμφωνία με αμερικανούς εισαγγελείς, σύμφωνα με την οποία, ως αντάλλαγμα για την αποφυγή ποινικών διώξεων για διευκόλυνση Αμερικανών για να φοροδιαφύγουν, η τράπεζα κατέβαλε πρόστιμο 780 εκατ. δολαρίων. Ο Birkenfeld εξέτισε ποινή φυλάκισης δυόμισι ετών σε αμερικανική φυλακή για το ρόλο του στο κύκλωμα της φοροδιαφυγής. Ωστόσο, λίγο μετά την αποφυλάκισή του το 2012, έλαβε 104 εκατ. δολάρια, τη μεγαλύτερη πληρωμή μέχρι σήμερα στο πλαίσιο του συστήματος των ΗΠΑ που ανταμείβει τους καταγγέλλοντες.
Ο πρώην τραπεζίτης άφησε να εννοηθεί ότι ήταν πρόθυμος να βοηθήσει και άλλες κυβερνήσεις, που υποπτεύονται ότι η UBS μπορεί να τους έχει στερήσει φορολογικά έσοδα. Η Αθήνα τον πλησίασε και τον περασμένο μήνα έδωσε, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, «εκτεταμένη» ένορκη κατάθεση στην Ελληνική Πρεσβεία στην Ουάσινγκτον, όπως αναφέρει το δημοσίευμα των Financial Times. Ο Birkenfeld είπε στους Financial Times ότι περιέγραψε πώς τραπεζίτες της UBS ενεργούσαν για να ενθαρρύνουν πελάτες σε χώρες όπως την Ελλάδα, να χρησιμοποιήσουν το απόρρητο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της τράπεζας, που τυπικά περιλάμβανε τη δημιουργία εταιρειών- βιτρίνας, διάφορους τραπεζικούς λογαριασμούς και κατεπιστεύματα.
«Όλοι γνώριζαν, όταν αναφερόσουν σε πελάτες στην Ελβετία, ότι δεν πήγαιναν εκεί για να αγοράσουν σοκολάτα», δήλωσε ο Birkenfeld και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα είναι ένα οικονομικό χάος. Γιατί; Επειδή έχει όλα τα χρήματα της στη Γενεύη και Ζυρίχη», δήλωσε στους Financial Times o τραπεζίτης.
Οι πληροφορίες του κ. Birkenfeld ξεκινούν από το 2005, όταν αποχώρησε από την Τράπεζα. Ωστόσο, μετά από μια έφοδο στα γραφεία της UBS στην Αθήνα, τον Δεκέμβριο, οι Έλληνες ελεγκτές υποψιάζονται ότι η τράπεζα συνέχισε να στοχεύει Έλληνες μέχρι την επιβολή των capital controls τον Ιούνιο του 2015, εν μέσω φόβων ότι η χώρα επρόκειτο να βγει από το ευρώ.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιτάχυνε φέτος τις προσπάθειές της να κυνηγήσει εύπορους Έλληνες που θεωρούνται ύποπτοι για φοροδιαφυγή, και οι οποίοι κρατούν τα χρήματά τους στην Ελβετία, όπως γράφουν οι Financial Τimes, για να αυξήσει τα έσοδα αλλά επίσης να ενισχύσει τα αριστερά διαπιστευτήριά της, καθώς οι Έλληνες πλήττονται σκληρά από νέες μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις φόρων. Στο ρεπορτάζ προστίθεται ότι το ελληνικό υπουργείο οικονομικών ετοιμάζει νομοσχέδιο για εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων, που θα επιτρέπει στους Έλληνες με τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό να δηλώνουν τα αφορολόγητα εισοδήματά τους και να καταβάλλουν πρόστιμο για να αποφύγουν δίωξη με κατηγορίες για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρημάτων. Το νομοσχέδιο αναμένεται να εγκριθεί από το κοινοβούλιο τον επόμενο μήνα.
Η διαδρομή του χρήματος
2005: Ο τραπεζίτης Bradely Birkenfeld παραιτείται από τη θέση του στην UBS, από την οποία είχε βοηθήσει πλούσιους Αμερικανούς να αποκρύψουν χρήματα από τις αμερικανικές φορολογικές αρχές.
2008: Η διερευνητική επιτροπή του αμερικανού Γερουσιαστή Carl Levin δημοσιεύει έκθεση, η οποία βασίζεται εν μέρει σε στοιχεία προερχόμενα από τον Birkenfeld, καταγράφοντας λεπτομερώς για πρώτη φορά τα τεχνάσματα των ελβετικών τραπεζών για την απόκρυψη χρημάτων των πελατών τους.
2009: Στο πλαίσιο συμφωνίας με τις αμερικανικές εισαγγελικές αρχές για την αποφυγή ποινικής δίωξης, η UBS συμφωνεί να πληρώσει πρόστιμο 780 εκατομμυρίων δολαρίων και να παραδώσει στοιχεία σχετικά με αμερικανούς πελάτες της. Πρόκειται για πλήγμα στην ελβετική παράδοση τραπεζικής εχεμύθειας.
2012: Οι αρχές στο γερμανικό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας αγοράζουν ένα CD που περιέχει στοιχεία λογαριασμών της UBS, συνολικής αξίας 3,5 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (3,6 δισ. δολ. ΗΠΑ). Η UBS πληρώνει 300 εκ. Ευρώ σε διακανονισμό με το γερμανικό κρατίδιο το 2014, αλλά η Γερμανία μοιράζεται τις πληροφορίες και με άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Ελλάδα, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν περαιτέρω έρευνες.
2013: Οι ΗΠΑ ανακοινώνουν το «πρόγραμμα ελβετικών τραπεζών», σύμφωνα με το οποίο, οργανισμοί που βοήθησαν Αμερικανούς φοροδιαφύγουν, μπορούν να αποφύγουν τη δίωξη, εάν αποκαλύψουν λεπτομέρειες των δραστηριοτήτων τους και στοιχεία των πελατών τους, πληρώνοντας ένα πρόστιμο. Ογδόντα τράπεζες επιλέγουν το διακανονισμό αυτό πληρώνοντας 1,4 δισ. δολ. ΗΠΑ. Οι ενέργειες σε παγκόσμιο επίπεδο για την αύξηση της συνεργασίας σε θέματα φορολογίας μεταξύ των κρατών επιταχύνονται.
2016: Μετά την αποτυχία προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων να ασχοληθούν με ύποπτες υποθέσεις φοροδιαφυγής, που αποκαλύφθηκαν από διαρροή της ελβετικής τράπεζας HSBC, οι αρχές ξεκινούν έρευνα για τις δραστηριότητες της UBS στη χώρα με βάση τα γερμανικά στοιχεία.
10 πολιτικά πρόσωπα στην ελληνική λίστα της UBS
Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για τη λίστα της UBS, την ώρα που οι έρευνες συνεχίζονται για τα μεγάλα ποσά καταθέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εκπομπής “Live News” του Νίκου Ευαγγελάτου στο Epsilon, στη λίστα βρίσκονται δέκα πολιτικά πρόσωπα, εν ενεργεία και μή, καθώς επίσης πασίγνωστη παρουσιάστρια ενημέρωσης με καταθέσεις 2.500.000 ευρώ, αλλά και πολύ γνωστός επιχειρηματίας με καταθέσεις 200.000.000 ευρώ!
Στη λίστα, υπάρχει και ένα ζευγάρι ανεπάγγελτων που έχει σε λογαριασμούς του 25.000.000 ευρώ!
Όλοι οι παραπάνω προστέθηκαν στη λίστα με γνωστές τηλεπερσόνες, δύο πασίγνωστες κυρίες του έντεχνου τραγουδιού με καταθέσεις αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, δικηγόρους γιατρούς, επιχειρηματίες, γνωστούς στα αθηναϊκά σαλόνια, καθώς επίσης γνωστός ζωγράφος με καταθέσεις 3.000.000 ευρώ, αλλά και ιερέας που βρέθηκε να έχει πάνω από 400.000 ευρώ.
Επισημαίνεται ότι όλοι οι παραπάνω θα κληθούν (κάποιοι έχουν ήδη κληθεί) να δικαιολογήσουν τα χρήματα που εντοπίστηκαν. Στην περίπτωση που αποδειχθεί ότι πρόκειται για μαύρο χρήμα κινδυνεύουν ακόμη και με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων.
Ας σημειωθεί ότι στο παρασκήνιο ήδη κυκλοφορούν πολλά ονόματα στα οποία περιλαμβάνεται η πασίγνωστη παρουσιάστρια ενημέρωσης, οι γνωστές τηλεπερσόνες και οι διάσημες του έντεχνου τραγουδιού και είναι χρέος της πολιτείας να δώσει τα ονόματα αυτά στη δημοσιότητα όταν αποδειχθεί ότι τα χρήματα δεν μπορούν να αιτιολογηθούν και δεν έχουν φορολογηθεί νόμιμα.
UBS: Ανεργοι, συνταξιούχοι, δημόσιοι υπάλληλοι με καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ
Μεγάλες αποκλίσεις και οσμή... φοροδιαφυγής δείχνουν οι πρώτοι έλεγχοι στους καταθέτες της ελβετικής UBS, οι οποίοι έχουν ήδη κληθεί να δώσουν εξηγήσεις ως ύποπτοι για κακουργήματα.
Τα πρώτα ευρήματα, αφορούν όλη τη γκάμα των επαγγελμάτων, από τους ελεύθερους επαγγελματίες μέχρι τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους. Οι καταθέσεις τους στην Ελβετία, προκαλούν ίλιγγο και όπως λένε εισαγγελικές πηγές, πολύ δύσκολα δικαιολογούνται....
Ας δούμε τι εισοδήματα δήλωνε την 12ετία 2000-2012 ένα τυχαίο δείγμα καταθετών στην UBS.
Μεγάλες αποκλίσεις και οσμή... φοροδιαφυγής δείχνουν οι πρώτοι έλεγχοι στους καταθέτες της ελβετικής UBS, οι οποίοι έχουν ήδη κληθεί να δώσουν εξηγήσεις ως ύποπτοι για κακουργήματα.
Τα πρώτα ευρήματα, αφορούν όλη τη γκάμα των επαγγελμάτων, από τους ελεύθερους επαγγελματίες μέχρι τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους. Οι καταθέσεις τους στην Ελβετία, προκαλούν ίλιγγο και όπως λένε εισαγγελικές πηγές, πολύ δύσκολα δικαιολογούνται....
Ας δούμε τι εισοδήματα δήλωνε την 12ετία 2000-2012 ένα τυχαίο δείγμα καταθετών στην UBS.
Εμπορος ετοίμων ενδυμάτων δήλωνε εισοδήματα ύψους 838.000 ευρώ και είχε στην UBS 5.300.000 euro
Φορολογούμενος που σήμερα δηλώνει ανεπάγγελτος δήλωνε την 12ετία εισοδήματα 1,8 εκατομ. Ευρώ αλλά είχε καταθέσεις 7.000.000 ευρώ
Πολιτικός μηχανικός δήλωνε 2,5 εκ ευρώ και είχε καταθέσεις 6,5 εκ ευρώ
Συνταξιούχος δήλωνε 477.000 και είχε στο εξωτερικό έξω καταθέσεις 1,9 εκ ευρώ
Δημόσιος υπάλληλος με εισοδήματα την 12ετία 813.000 ευρώ είχε καταθέσεις 2,7 εκ ευρώ
Συνταξιούχος με 1.150.000 δηλωθέντα εισοδήματα είχε καταθέσεις 5,2 εκατομμυρίων
Γιατρός με δηλωθέντα εισοδήματα 1,5 εκατ. είχε “οικονομίες” 5,5 εκ. Ευρω
Δικηγόρος με δηλωθέντα εισοδήματα 800.000 είχε στην UBS 3,5 εκ. ευρώ
Τρεις εισαγγελείς διασταυρώνουν με πυρετώδεις ρυθμούς τα στοιχεία που κατάσχεσαν με αυτά της λίστας της Ρηνανίας Βεστφαλίας, ενώ παίρνουν συνεχώς απαντήσεις και από την Τράπεζα της Ελλάδος μετά το αίτημά τους για διαβίβαση όλων των εμβασμάτων που έγιναν από το 2000 μέχρι το 2015 στην ελβετική UBS.
Με τον τρόπο αυτό προσδοκούν να φτιάξουν μία... υπερλίστα καταθετών στην ελβετική τράπεζα, η οποία τροφοδοτεί συνεχώς με στοιχεία τις αρχές. Από τις πρώτες ενδείξεις, μέσα στην λίστα υπάρχει... κάθε καρυδιάς καρύδι, με μέσον όρο καταθέσεων το 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Υπάρχουν βέβαια και επιχειρηματίες με έναν εξ' αυτών να κατέχει 12 εκατομμύρια, ενώ βρέθηκαν και δύο ηθοποιοί με 1,5 εκατομμύριο ο καθένας, δικηγόροι, γιατροί αλλά και δημοσιογράφοι.
Επόμενος στόχος, η κατάθεση του νομοσχεδίου για την αυτο-καταγγελία, την αυθόρμητη δηλαδή παρουσία ενός καταθέτη στις αρχές, και την δήλωσή του ότι έχει «μαύρο» ποσό στην κατοχή του. Εάν το “ομολογήσει” πριν τον βρουν οι αρχές, τότε θα έχει ευνοϊκότερη μεταχείριση αφού ο φόρος που θα πληρώσει δεν θα εμπεριέχει πρόστιμα και προσαυξήσεις. Υπάρχει μάλιστα η σκέψη, να δοθούν και άλλα κίνητρα, όπως για παράδειγμα εάν ο καταθέτης δεχθεί να αγοράσει ομόλογα του ελληνικού δημοσίου τότε ο φόρος θα “πέσει” ενώ την ίδια αντιμετώπιση θα έχει εάν αγοράσει ακίνητο ή εάν επιστρέψει όλο το ποσό σε εγχώρια τράπεζα...
Θα διεκδικήσουμε αποζημίωση από τη UBS αν αποδειχθεί ότι προέτρεπε πελάτες της να φοροδιαφύγουν», δηλώνει στη HuffPost Greece ο ΓΓ για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς κ. Γιώργος Βασιλειάδης, τονίζοντας ότι «Η μόνη εντολή που έχει δοθεί είναι «όλα στο φως», η ασυλία τελείωσε για όλους».
Όπως αναφέρει στη συνέντευξη του, για πρώτη φορά αναζητούνται και ευθύνες στις ίδιες τις τράπεζες που ενδεχομένως να καθοδήγησαν τους πελάτες τους να βγάλουν τα χρήματα τους στο εξωτερικό και να φοροδιαφύγουν,ενώ τονίζει πως με τον νέο νόμο για την αποκάλυψη των καταθέσεων ό,τι δεν δηλώνεται θα κατάσχεται εξ ολοκλήρου.
Παράλληλα, αποκαλύπτει ότι μέχρι σήμερα από τους ελεγχόμενους για τη λίστα Λαγκάρντ, από τις 191 δικογραφίες έχουν περαιωθεί 94 και έχει καταλογισθεί το ποσό των 810 εκατομμυρίων ευρώ περίπου
Όπως αναφέρει στη συνέντευξη του, για πρώτη φορά αναζητούνται και ευθύνες στις ίδιες τις τράπεζες που ενδεχομένως να καθοδήγησαν τους πελάτες τους να βγάλουν τα χρήματα τους στο εξωτερικό και να φοροδιαφύγουν,ενώ τονίζει πως με τον νέο νόμο για την αποκάλυψη των καταθέσεων ό,τι δεν δηλώνεται θα κατάσχεται εξ ολοκλήρου.
Παράλληλα, αποκαλύπτει ότι μέχρι σήμερα από τους ελεγχόμενους για τη λίστα Λαγκάρντ, από τις 191 δικογραφίες έχουν περαιωθεί 94 και έχει καταλογισθεί το ποσό των 810 εκατομμυρίων ευρώ περίπου
Οι ελβετικές τράπεζες βρίσκονται στο στόχαστρο της αμερικανικής δικαιοσύνης από το 2009, οπότε η χώρα αναγκάστηκε να χαλαρώσει το τραπεζικό της απόρρητο. Η υπ'αριθμόν ένα ελβετική τράπεζα, UBS, αναγκάστηκε να παραδώσει 4.000 περιπτώσεις όπου υπήρχε η υποψία απάτης στις αμερικανικές φορολογικές Αρχές και είχε καταβάλει πρόστιμο 780 εκατ. δολαρίων.
UBS: Προσέλκυση πελατών βάσει σχεδίουΗ άτυπη ενημέρωση σχετικά με το modus operandi τραπεζικών ιδρυμάτων για την προσέλκυση πελατών υψηλού εισοδήματος, την οποία έλαβαν οι ελληνικές αρχές από τους Αμερικανούς πρόσφατα, ήταν κάτι παραπάνω από ξεκάθαρη. Εκανε λόγο για προσφορά υπηρεσιών όπως η δημιουργία offshore εταιρειών, η κρυπτογράφηση στοιχείων λογαριασμού και σειρά άλλων δραστηριοτήτων, «οι οποίες διευκολύνουν την απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων και το ξέπλυμα εσόδων παράνομης προέλευσης». Ανάμεσα στα ελβετικά τραπεζικά ιδρύματα που κατονομάζονταν ήταν η UBS και η HSBC.
Ηταν 2007 όταν ένα πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της UBS κατέθεσε στις αρχές των ΗΠΑ σειρά αποδεικτικών στοιχείων για τα άπλυτα της τράπεζας και τις πρακτικές της όσον αφορά τη διευκόλυνση Αμερικανών πελατών της να παρακάμψουν το φορολογικό σύστημα. Οι έρευνες που αφορούσαν δισεκατομμύρια δολάρια που δεν είχαν πληρωθεί σε φόρους έτρεχαν παράλληλα στο FBI, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αλλά και το IRS, την αμερικανική φοροεισπρακτική υπηρεσία. Το ενδιαφέρον των αρχών στράφηκε στη μονάδα private banking της UBS στην Ελβετία, όπου και εργαζόταν ο Μπραντ Μπίρκενφελντ, η πηγή των αποδεικτικών στοιχείων από το 2001 έως το 2005.
Το «βαθύ λαρύγγι»
Το βαθύ λαρύγγι της UBS έκανε λόγο για ταξίδια στελεχών της τράπεζας στις ΗΠΑ έτσι ώστε να «ψαρέψουν» περισσότερους πελάτες –πράγμα το οποίο δεν επιτρεπόταν στους υπαλλήλους που απασχολούνταν στο τμήμα private banking της Ελβετίας– αλλά και να προσφέρουν λύσεις για την «προστασία» των περιουσιακών τους στοιχείων από τις αμερικανικές αρχές. Τα ταξίδια των στελεχών από την Ελβετία στις ΗΠΑ γίνονταν με έξοδα της τράπεζας, ενώ χρησιμοποιούσαν φορητούς υπολογιστές με κρυπτογράφηση σε περίπτωση που τους σταματούσαν στους ελέγχους των αεροδρομίων, φόρμες χωρίς διακριτικά της τράπεζας και κωδικοποιημένα ονόματα και διευθύνσεις. Ανάμεσα σε άλλες υπηρεσίες που παρείχε στους Αμερικανούς πελάτες της, η τράπεζα δεν δήλωνε την ύπαρξη των λογαριασμών τους ούτε τους τόκους και τα μερίσματα που εκείνοι εισέπρατταν, όπως όφειλε. Ο Μπίρκενφελντ κάνει λόγο για 20.000 περίπου πελάτες με κεφάλαια που ξεπερνούσαν τα 18 δισ. δολάρια – από αυτά, όπως λέει, εξετάστηκαν μόνο 4.000 περιπτώσεις. Ωστόσο, τα στοιχεία που έχει στην κατοχή του ακόμη και σήμερα το πρώην στέλεχος της UBS δεν περιορίζονται σε αυτά που αφορούν Αμερικανούς πολίτες, αλλά επεκτείνονται και σε κάποια με ελληνικό ενδιαφέρον.
Σε εσωτερικό έγγραφο για αποκλειστική χρήση εντός της τράπεζας που περιήλθε σε γνώση του D, το οποίο χρονολογείται τον Φεβρουάριο του 2008, φαίνονται σε σχεδιάγραμμα οι οδηγίες προς υπαλλήλους ώστε να παραπέμπουν νέους πελάτες αλλά και τα κεφάλαια παλαιότερων όχι σε υποκαταστήματα της UBS εντός της χώρας των πελατών, αλλά σε εξωχώρια παραρτήματα. Το σχεδιάγραμμα αυτό δείχνει με λεπτομέρειες τη διαδικασία που ακολουθούσε ο μηχανισμός της UBS έτσι ώστε ένα νέος πελάτης, για παράδειγμα από την Ελλάδα, να αποκτήσει τραπεζικό λογαριασμό π.χ. στη Γενεύη ή σε άλλο εξωχώριο προορισμό αλλά και για τη μεταφορά υπαρχόντων κεφαλαίων πελατών ή μέρους αυτών και πάλι εκτός της χώρας όπου είχαν πραγματοποιηθεί οι καταθέσεις.
Οι οδηγίες
Η διαδικασία περιλάμβανε, σύμφωνα με τις οδηγίες, τον εντοπισμό του υποψήφιου πελάτη που επιθυμεί να ανοίξει λογαριασμό σε εξωχώριο γραφείο/παράρτημα της τράπεζας, την ενημέρωση των υπευθύνων του μηχανισμού ότι τα δεδομένα του υποψήφιου πελάτη μεταφέρονται σε άλλο γραφείο και την ενεργοποίηση συμβούλου από το εξωχώριο παράρτημα ώστε να επικοινωνήσει με τον νέο πελάτη και να αναλάβει τον νέο λογαριασμό. Σε σημείωση του εγγράφου αναφέρεται ότι ο υπολογιστής όπου συγκεντρώνονταν αυτά τα δεδομένα βρισκόταν στην Ελβετία.
Στο συγκεκριμένο εσωτερικό έγγραφο της UBS περιλαμβάνεται και ένας παγκόσμιος χάρτης με τα κράτη όπου πραγματοποιούνται διασυνοριακές παραπομπές πελατών και κεφαλαίων. Η Ελλάδα είναι χρωματισμένη με μοβ και ανήκει στο μπλοκ χωρών της Δυτικής Ευρώπης, Μεσογείου, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (WEMMEA – Western Europe, Mediterranean, Middle East and Africa).
Ενα από τα πλέον ενδιαφέροντα σημεία του εγγράφου είναι αυτό που αναφέρει ότι όταν οι υπάλληλοι κλείνουν νέο πελάτη, ο οποίος φέρνει «νέο καθαρό χρήμα» (Net New Money) στην τράπεζα, και τον παραπέμπουν σε εξωχώριο γραφείο για να ανοίξει λογαριασμό, προβλέπεται «σπλιτ 50/50». Πηγή που γνωρίζει σε βάθος τις πρακτικές της τράπεζας εξηγεί στο D: «Το σπλιτ 50/50 στις διασυνοριακές παραπομπές ήταν ένας τρόπος για να συγκεντρώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα κεφάλαια. Ηταν η ιδανική μέθοδος για να δώσουν κίνητρα στον υπάλληλο που βρίσκεται στην ίδια χώρα με τον πελάτη (π.χ. στην Ελλάδα) να τον παραπέμψει σε έναν υπάλληλο σε εξωχώριο γραφείο (π.χ. στη Γενεύη). Με αυτό τον τρόπο και οι δύο υπάλληλοι επωφελούνται, καθώς ο πελάτης παραμένει στην “οικογένεια της UBS” και κυρίως έχουν μερίδιο στα κέρδη από αυτό τον νέο πελάτη. Και η τράπεζα λαμβάνει υψηλότερες αμοιβές, αφού ο λογαριασμός του πελάτη βρίσκεται σε εξωχώρια δικαιοδοσία».
Τον Φλεβάρη του 2008, όταν κυκλοφόρησε το συγκεκριμένο εσωτερικό έγγραφο, δεν είχαν γνωστοποιηθεί ακόμη οι έρευνες των αμερικανικών αρχών. Μόλις πέντε μήνες μετά, τον Ιούλιο του 2008, δικαστήριο της Φλόριντα έδωσε εντολή στις φορολογικές αρχές των ΗΠΑ να κινηθούν κατά των αγνώστων (τότε) υπεύθυνων της UBS που είχαν συνεργήσει στη φοροδιαφυγή Αμερικανών πολιτών. Την ίδια περίοδο ξεκίνησε και η άσκηση διώξεων κατά της τράπεζας από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης. Τελικά επήλθε εξωδικαστικός συμβιβασμός, στο πλαίσιο του οποίου η UBS, αποδεχόμενη τις κατηγορίες, αναγκάστηκε να καταβάλει πρόστιμο ύψους 780 εκατ. δολαρίων αλλά και να αποκαλύψει στις αμερικανικές αρχές τους Αμερικανούς πελάτες της.
Τα έγγραφα Μπίρκενφελντ στάθηκαν αφορμή για να ξεκινήσουν έρευνες και στη Γαλλία, όπου η ελβετική τράπεζα, απειλούμενη με επιβολή προστίμου 5,5 δισ. ευρώ, κατέβαλε εγγύηση ύψους 1 δισ. ώστε να μην προχωρήσει η υπόθεση στα δικαστήρια.
ΠΗΓΕΣ
http://filoiypervasi-pireas.blogspot.gr/2016/12/hsbc-ubs.html
http://www.avgi.gr/article/10938/7329436/g-basileiades-asylia-telos-an-e-ubs-proothouse-te-phorodiaphyge-tha-diekdikesoume-apozemiose
http://www.voria.gr/article/ipa-ereuna-kata-tis-credit-suisse
«Λαβράκια» από την έφοδο στην UBS -Επιχειρηματίες, ηθοποιοί με καταθέσεις εκατ. ευρώ | iefimerida.gr UBS: Ανεργοι, συνταξιούχοι, δημόσιοι υπάλληλοι με καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ | iefimerida.gr Ποια είναι η πασίγνωστη παρουσιάστρια ενημέρωσης με καταθέσεις 2,5 εκατ. στην UBS; | iefimerida.gr
FT: Η υπόθεση της UBS από το 2005 μέχρι την έφοδο των αρχών σε σπίτι τραπεζίτη | iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου