.

Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: ΓΙΑΤΙ ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ COCO-MAT !!!

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ:
https://www.kinima-ypervasi.gr/2017/10/blog-post_28.html
https://www.kinima-ypervasi.gr/2017/10/blog-post_374.html




Πώς ένα υπέρογκο δάνειο που βρίσκεται σε αθέτηση από το 2015 διευθετείται με ευνοϊκούς όρους το 2018. Η «ειδική σχέση» με τον όμιλο Λογοθέτη !!!

Με ευνοϊκούς όρους για την COCO-MAT σπεύδει να αναχρηματοδοτήσει η Τράπεζα Πειραιώς το υπέρογκο δάνειο που είχε χορηγήσει το 2014, για την εξαγορά του 50% της εταιρείας από τον όμιλο Λογοθέτη, το οποίο έπαψε να εξυπηρετείται από το 2015, ενώ η τράπεζα προχώρησε μόλις πρόσφατα σε δικαστικά μέτρα για αναγκαστική είσπραξη.

Η ανακοπή της COCO-MAT κατά της διαταγής πληρωμής που εξέδωσε εις βάρος της η τράπεζα για 6 εκατ. ευρώ του καθυστερούμενου δανείου, το ύψος του οποίου ξεπερνά τα 23 εκατ. ευρώ με τους τόκους, συζητήθηκε χθες και αναμένεται η έκδοση της δικαστικής απόφασης.

Όμως, η τράπεζα δεν επιδιώκει, ακόμη και αν απορριφθεί η αίτηση ανακοπής, να προχωρήσει σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, ρευστοποιώντας εξασφαλίσεις του δανείου -ακίνητα, εξοπλισμός, εμπορικό σήμα της εταιρείας.

Αντίθετα, στόχος της είναι να προχωρήσει σε μια ευνοϊκή για την COCO-MATαναχρηματοδότηση του δανείου με ένα νέο, μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας και με χαμηλότερο επιτόκιο, το οποίο θα μπορέσει να εξυπηρετήσει χωρίς προβλήματα η επιχείρηση.



Για το σκοπό αυτό, ήδη συμφωνήθηκε να εξετασθεί από ειδικό εκτιμητή η οικονομική κατάσταση της εταιρείας, ώστε η αναχρηματοδότηση να κοπεί ακριβώς στα μέτρα της και τα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε μια συμφωνία μέσα στο επόμενο τρίμηνο.

Πέραν της εύλογης επιδίωξης να «θεραπευθεί» ένα προβληματικό δάνειο και να διασωθεί μια δυναμική, κατά τα άλλα, ελληνική επιχείρηση με διεθνή προσανατολισμό, η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς «καίγεται», όπως λένε στην αγορά, να κλείσει το συντομότερο και χωρίς άλλες επιπλοκές την υπόθεση της COCO-MAT για έναν πρόσθετο λόγο.

Το δάνειο προς τον όμιλο Λογοθέτη, που χρησιμοποιήθηκε για την εξαγορά του 50% των μετοχών της COCO-MAT και τελικά «φορτώθηκε» στην ίδια την εταιρεία, η οποία ήταν εξαρχής εμφανές ότι δεν ήταν σε θέση να το εξυπηρετήσει, αποτελεί μια δυσάρεστη υπενθύμιση της περίεργης, στενής σχέσης που είχε αναπτύξει η προηγούμενη διοίκηση της τράπεζας με τον όμιλο Λογοθέτη.

Μιας σχέσης, η οποία έφθασε να απασχολήσει τους ελεγκτές της Τράπεζας της Ελλάδος, στο γνωστό και πολυσυζητημένο πόρισμα, που «διέρρευσε» το περασμένο φθινόπωρο, προκαλώντας αρνητική δημοσιότητα και πιέσεις στη μετοχή της Τρ. Πειραιώς.

Την προσοχή των ελεγκτών είχαν προκαλέσει αρκετές συναλλαγές της Libra με την τράπεζα: από την εξαγορά χαρτοφυλακίου προβληματικών ναυτιλιακών δανείων, ως την εξαγορά δανείων που είχαν χορηγηθεί σε στελέχη της τράπεζας, ή ακόμη και τη συμμετοχή του ομίλου Λογοθέτη στην τελευταία ανακεφαλαιοποίηση της Τρ. Πειραιώς, η οποία διαπιστώθηκε ότι χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από την ίδια την τράπεζα.

Στην περίπτωση του δανείου που «φορτώθηκε» στην COCO-MAT υπάρχουν αρκετές ενδείξεις χαριστικής μεταχείρισης των δανειοληπτών, που θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι εγγράφονται στο πλαίσιο της ειδικής σχέσης της τράπεζας με τον όμιλο Λογοθέτη.

Όχι μόνο γιατί το ύψος του δανείου ήταν εξαρχής υπερβολικό, σε σχέση με τις οικονομικές δυνατότητες της εταιρείας που κλήθηκε να το εξυπηρετήσει, αλλά και γιατί η τράπεζα έδειξε ανοχή στις καθυστερήσεις εξυπηρέτησης του δανείου, που μάλλον ξεπερνά τα όρια της συνήθους τραπεζικής πρακτικής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις οικονομικές καταστάσεις 2015 της βρετανικής εταιρείας COCOMAT Holdings, μητρικής της ελληνικής COCO-MAT, σημειωνόταν ότι το δάνειο είχε περιέλθει σε αθέτηση (default) και αναφερόταν ότι η τράπεζα δεν είχε επιδιώξει την είσπραξη του εκκρεμούς υπολοίπου, επειδή βρισκόταν σε εξέλιξη διαπραγμάτευση για την αλλαγή των όρων του.

Η Τράπεζα Πειραιώς έδειξε ασυνήθιστη... χαλαρότητα σε αυτή τη διαπραγμάτευση, που δεν απέδιδε τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, όπως φαίνεται από το γεγονός ότι μόλις στις αρχές του 2018 προχώρησε τη διαδικασία έκδοσης διαταγής πληρωμής.

Στην παρούσα φάση, η τράπεζα επιδιώκει να κλείσει την υπόθεση με τρόπο αποδεκτό και από την πλευρά της COCO-MAT, ώστε να αποφύγει μια «τραυματική» διαδικασία αναγκαστικής είσπραξης, που, εκτός των άλλων, θα επανέφερε στη δημοσιότητα και τη συζήτηση για την «ειδική σχέση» του παρελθόντος με τον όμιλο Λογοθέτη.



ΠΗΓΗ: fmvoice.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates