.

Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018

ΕΙΝΑΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗ-ΚΑΤΣΕΛΗ ... ΗΛΙΘΙΕ !!!

Ο ΝΟΜΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ & ΑΝΑΘΕΩΡΗΘΗΚΕ ΚΑΘ' ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΣΕ ΒΑΛΟΥΝ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΣΕ ΒΑΦΤΙΣΟΥΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΚΑΚΟΠΛΗΡΩΤΗ
ΚΛΙΚ ΕΔΩ :


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (30/01/2018): 
Καταφύγιο για στρατηγικούς κακοπληρωτές ο νόμος Κατσέλη !!!

Χαρακτήρα κατεπείγοντος αποκτούν οι πλειστηριασμοί ακινήτων, οι πωλήσεις χαρτοφυλακίων, καθώς και η επιτάχυνση των διαδικασιών για ρυθμίσεις δανείων μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης των κόκκινων δανείων έως τα τέλη του 2019. Πάντως, οι νέες αποφάσεις συμβολαιογραφικών συλλόγων για παράταση της αποχής από τους πλειστηριασμούς, δυσχεραίνουν τις σχετικές προσπάθειες.

«Παρά τα βήματα που έχουν γίνει εντός του 2017 για τη μείωση των κόκκινων, ο συμφωνημένος στόχος είναι οπισθοβαρής και θα κριθεί στα τέλη του 2019», επισήμανε χθες το μέλος του συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΕ Ηλίας Πλασκοβίτης, στην εισαγωγική του ομιλία στο επενδυτικό συνέδριο για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα του τραπεζικού συστήματος σε Ελλάδα και Κύπρο, που διοργάνωσε το Information Management Network. Οι επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών στον τομέα διαχείρισης των κόκκινων δανείων επισήμαναν τις δυσλειτουργίες που υπάρχουν ακόμη για την αξιοποίηση των εργαλείων που έχουν θεσμοθετηθεί και παραδέχθηκαν ότι ο χρόνος μετράει αντίστροφα στην όλη προσπάθεια.

Μεταξύ των εμποδίων που υπάρχουν ακόμη είναι οι δυσλειτουργίες του νόμου Κατσέλη, που σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Eurobank Τάσο Πανούση έχει λειτουργήσει ως καταφύγιο για στρατηγικούς κακοπληρωτές και απαιτεί άμεση τροποποίηση. Το γεγονός ότι πάνω από το 40% των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί απορρίπτονται στο στάδιο της εκδίκασης της υπόθεσης, επιβεβαιώνει ότι ένας μεγάλος αριθμός κάνει αίτηση υπαγωγής, χωρίς να πληροί τα κριτήρια και με αποκλειστικό στόχο να κερδίσει χρόνο. Ο νόμος Κατσέλη «υπονόμευσε την πρόθεση πληρωμών», υπογράμμισε η γενική γραμματέας της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών Χαρούλα Απαλαγάκη, ενώ την ίδια στιγμή «ο μεγάλος όγκος των αιτήσεων μπλόκαρε τα δικαστήρια».

Σύμφωνα με τον κ. Πανούση οι τράπεζες θα επισπεύσουν τις πωλήσεις χαρτοφυλακίων το 2018 και η Eurobank, που πρώτη προχώρησε σε πώληση χαρτοφυλακίου το 2017, θα ακολουθήσει με ένα δεύτερο πακέτο στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ, μέχρι σήμερα οι τράπεζες έχουν μεταβιβάσει 1,96 δισ. ευρώ κόκκινα δάνεια, ενώ ο στόχος μέχρι το τέλος του 2019 είναι 11,6 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 11,2% του συνολικού υφιστάμενου αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Υπέρ μιας ενεργότερης πολιτικής πώλησης δανείων, αλλά και μιας αποτελεσματικότερης συνεργασίας των τραπεζών για την αντιμετώπιση των οφειλών που έχουν οι επιχειρήσεις σε περισσότερες από δύο τράπεζες, τάχθηκε η γενική διευθύντρια της EBRD για Ελλάδα και Κύπρο κ. Ζαμπίνα Ντζούιρμαν, επισημαίνοντας ότι αυτό που λείπει είναι η ταχύτητα και ο συντονισμός των τραπεζών. Η κ. Ντζούιρμαν αναφέρθηκε στον εξωδικαστικό μηχανισμό, που απαίτησε περίπου δύο χρόνια έως ότου ενεργοποιηθεί, αλλά και στην πλατφόρμα της Pillarstone για την οποία εξέφρασε την προσδοκία ταχύτερης ενεργοποίησης.

Με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο μέχρι σήμερα στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού έχουν κάνει αίτηση 500 επιχειρήσεις, ενώ άλλες 15.000 είναι προ των πυλών για την υποβολή αιτήματος ρύθμισης των οφειλών τους. Σύμφωνα με τον ειδικό γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτη Κουρμούση, η πλατφόρμα θα είναι έτοιμη στις αρχές της επόμενης εβδομάδας προκειμένου να δεχθεί τα αιτήματα και των ελεύθερων επαγγελματιών για τη ρύθμιση των χρεών που έχουν προς το Δημόσιο.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates