.

Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΝΑ ΚΟΥΡΕΨΟΥΝ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ, ΚΟΚΚΙΝΑ & ΕΝΗΜΕΡΑ, ΚΑΤΑ 80 ΔΙΣ !!!


Οι τράπεζες πρέπει επί τέλους να πληρώσουν το κόστος της διάσωσής τους, μαζί με τα λάθη, τις παραλήψεις και τις απάτες που διαπράττουν, επί ολόκληρες δεκαετίες, σε βάρος όλων ανεξαιρέτως των δανειοληπτών, κόκκινων και ενήμερων !!!  
ΚΛΙΚ ΕΔΩ :

Περίπου τα μισά μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια μπορούν να ενταχθούν στα προϊόντα μακροχρόνιας ρύθμισης, που περιλαμβάνουν και «κούρεμα» μέρους της οφειλής, σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζών.

Στελέχη τραπεζών αναφέρουν στην «Κ» ότι το επόμενο διάστημα οι τράπεζες θα προωθήσουν πολύ ενεργά λύσεις για στεγαστικά δάνεια που βρίσκονται σε οριστική καθυστέρηση, με βάση τις οποίες θα πραγματοποιείται επαναξιολόγηση της οικονομικής κατάστασης και της περιουσίας των δανειοληπτών από μηδενική βάση και –βάσει προϋποθέσεων– θα προσδιορίζεται το τμήμα του δανείου που μπορεί να εξυπηρετήσει ο δανειολήπτης. Το μη βιώσιμο τμήμα θα μπορεί να διαγραφεί. Εν πολλοίς, αν κάποιος έλαβε στεγαστικό δάνειο ύψους 250.000 ευρώ για την αγορά ακινήτου που η τρέχουσα αξία του εκτιμάται σε 150.00 ευρώ και μετά την αξιολόγηση της οικονομικής του κατάστασης εκτιμηθεί ότι μπορεί σε βάθος χρόνου να εξυπηρετεί μηνιαία δόση που αντιστοιχεί στην αποπληρωμή των 180.000 ευρώ του δανείου, τότε ο δανειολήπτης θα δεσμευτεί για την εξόφληση του ποσού αυτού ενώ τα υπόλοιπα 80.000 ευρώ θα διαγραφούν. Η οριστική διαγραφή του μη βιώσιμου τμήματος του δανείου θα γίνει μόνο μετά την εξόφληση του βιώσιμου τμήματος του δανείου.



Σύμφωνα με τις αναλύσεις των τραπεζών, από τα 21,1 δισ. ευρώ στεγαστικά δάνεια που δεν εξυπηρετούνται, περίπου το 40% ή κόκκινα δάνεια ύψους 8,4 δισ. ευρώ μπορεί να ενταχθεί στα προϊόντα αυτά που θα περιλαμβάνουν και «κούρεμα». Επιπλέον, ένα 20% των NPLs των στεγαστικών –περίπου 4 δισ. ευρώ– εκτιμάται ότι αφορά στρατηγικούς κακοπληρωτές, δηλαδή άτομα που ενώ μπορούν δεν πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους και τους οποίους οι τράπεζες θα «κυνηγήσουν» δυναμικά αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα θεσμικά και νομικά μέσα. Ενα 15% των NPLs θεωρείται ότι πρόκειται για πολύ δύσκολες περιπτώσεις, ενώ το υπόλοιπο 25% αφορά σύνθετες υποθέσεις οι οποίες απαιτούν ειδικό χειρισμό. Για παράδειγμα, δανειολήπτες που έχουν λάβει δάνειο που με την οικονομική τους κατάσταση δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν ωστόσο έχουν στην κατοχή τους άλλα ακίνητα η περιουσιακά στοιχεία. Στις περιπτώσεις αυτές, οι τράπεζες δεν μπορούν να προχωρήσουν σε ρύθμιση που να περιλαμβάνει και «κούρεμα» μέρους της οφειλής. Αντίστοιχα, αν κάποιος έχει αποκτήσει –στις ημέρες της ευφορίας– ακίνητο πολύ μεγάλης αξίας, σε πολυτελή περιοχή και δεν μπορεί να αποπληρώνει το δάνειο, δεν μπορεί να ελπίζει σε δόση αντίστοιχη της τωρινής του οικονομικής κατάστασης. Τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να περιοριστούν σε άλλες λύσεις, που περιλαμβάνουν τη μεταβίβαση του ακριβού ακινήτου στην τράπεζα και τη μετακίνησή τους σε άλλο, μικρότερης αξίας, ακίνητο.



Η Τράπεζα της Ελλάδος ασκεί ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες για επιτάχυνση στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την εξεύρεση μακροχρόνιων βιώσιμων λύσεων. Οπως τονίζει, «οι τράπεζες πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη των επιχειρησιακών τους στόχων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ιδανικά να τους ξεπεράσουν, ιδίως τώρα που η οικονομία έχει επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Στις συνθήκες αυτές επιβάλλεται να διευρύνουν το ταχύτερο δυνατόν τις λύσεις που προτείνουν στους δανειολήπτες και να προχωρήσουν στη λήψη πιο δραστικών αποφάσεων, ιδίως όσον αφορά τις ενέργειες αναδιάρθρωσης βιώσιμων επιχειρήσεων, τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών και την εφαρμογή οριστικής λύσης για τις μη βιώσιμες επιχειρήσεις, οι οποίες διατηρούνται τεχνητά στη ζωή».

ΠΗΓΗ
http://www.kathimerini.gr/949303/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/se-makroxronia-ry8mish-mporei-na-entax8ei-to-40-twn-kokkinwn-stegastikwn

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates