.

Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ «SUCCESS STORY» ΤΗΣ ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ: ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΕΦΟΡΙΑ & ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΟΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ !!!

ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΕΣΕΕ
Σταθερά υψηλές οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των λιανεμπορικών επιχειρήσεων προς Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία !!!




Υψηλό εξακολουθεί να παραμένει το ποσοστό των εμπορικών επιχειρήσεων, οι οποίες διατηρούν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Την ίδια ώρα, καλύπτουν τις ανάγκες τους για ζεστό χρήμα κυρίως από το προσωπικό τους πορτοφόλι.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την έρευνα της ΕΣΕΕ, τα βασικά σημεία της οποίας παρουσίασε το πρωί της Τετάρτης ο πρόεδρος της κ. Βασίλης Κορκίδης, ο οποίος σημείωσε ότι προκύπτει σταθεροποίηση στο ελληνικό λιανεμπόριο, αλλά και πολλές ταχύτητες όσον αφορά τη διάρθρωση των επιχειρήσεων. "Τα επικίνδυνα πέρασαν αλλά τα δύσκολα είναι μπροστά", είπε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης, ο οποίος σημείωσε πως "η τριετής περίοδος μετά τα μνημόνια που θα βρισκόμαστε στο πλαίσιο της παρακολούθησης θα πρέπει να είναι και η τελευταία. Δεν θα πρέπει τα τρία μνημόνια να επαναληφθούν με τη μορφή των πλαισίων παρακολούθησης". "Για να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας", συμπλήρωσε ο κ. Κορκίδης, "που θα αφορά τις ΜμΕ θα εξαρτηθεί από το πότε θα αποφασιστεί η μείωση των φορολογικών συντελεστών, η ενίσχυση των επενδύσεων και της εγχώριας παραγωγής".


Σε ό,τι αφορά την υπερχρέωση των λιανεμπορικών επιχειρήσεων, κυρίως προς την Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, αυτή αυξήθηκε πέρυσι σε σχέση με το 2016. Συγκεκριμένα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία το πρώτο εξάμηνο του 2017 άγγιξαν το 31%, από 29% το α’ εξάμηνο του 2016, ενώ σταθερά υψηλές παρέμειναν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς Ασφαλιστικά Ταμεία στο 30%.

Αναφορικά με το θέμα της χρηματοδότησης, για την πλειονότητα των επιχειρήσεων, αυτή έγινε είτε μέσω ιδίων κεφαλαίων (87,7%), είτε μέσω προσωπικών κεφαλαίων του ιδιοκτήτη (52,9%). Το συγκεκριμένο στοιχείο επιβεβαιώνει την αδυναμία πρόσβασης στον τραπεζικό δανεισμό. Σημειώνεται επίσης πως στο πρώτο εξάμηνο του 2017 το 1/3 των εμπορικών επιχειρήσεων δεν εξυπηρετούσε το δάνειό του όταν το αντίστοιχο διάστημα του 2016 το ποσοστό αυτό ήταν στο ½. Προφανώς αυτή η βελτίωση οφείλεται και στο γεγονός ότι οι Τράπεζες προχώρησαν σε ρυθμίσεις δανείων το προηγούμενο διάστημα. Για το θέμα της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων και συγκεκριμένα τον εξωδικαστικό μηχανισμός ο κ. Κορκίδης, ζήτησε ελαστικότερο πλαίσιο για την ένταξη όσο το δυνατόν περισσότερων επιχειρήσεων σε αυτόν.

Μια ακόμη βασική διαπίστωση της έρευνας - μετά τον έλεγχο ισολογισμών ΑΕ και ΕΠΕ αλλά και πολύ μικρών επιχειρήσεων με τζίρο κάτω των 200.000 ευρώ - είναι πως ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε το 2017 κατά 8,7%, την ίδια στιγμή που και η απασχόληση τονώθηκε με 33.000 νέες θέσεις εργασίας στο λιανεμπόριο. Σε ότι αφορά στις μικρές επιχειρήσεις, καταγράφεται οριακή αύξηση του κύκλου εργασιών, αφού ο μέσος κύκλος εργασιών αυξήθηκε από τις 130.000 ευρώ το 2016 στις 150.000 ευρώ ο 2017.

Ένα ακόμη στοιχείο της έρευνας είναι ότι 5 στις 100 επιχειρήσεις που κλείνουν, επαναδραστηριοποιούνται είτε σε άλλη περιοχή, είτε με άλλο αντικείμενο. Όπως είπαν στελέχη της ΕΣΕΕ, καταγράφεται μια ισχνή τάση δυναμισμού στο εμπόριο καθώς η κινητικότητα δεν αφορά μόνο σε ανακύκλωση επιχειρηματικών στεγών (εμπορική επιχείρηση ανοίγει στη θέση εμπορικής επιχείρησης), αλλά φαίνεται ότι οι νέες επιχειρήσεις δεν είναι πλέον εστίασης ή παροχής υπηρεσιών όπως ήταν τα τελευταία χρόνια. Επίσης, καταγράφεται η τάση οι νέες επιχειρήσεις να συγκεντρώνονται στα τμήματα των εμπορικών αγορών που υπάρχει ήδη δραστηριότητα, δηλαδή στις πιάτσες. Ενώ ο μεγαλύτερος όγκος της αρνητικής κινητικότητας είναι στις δευτερεύουσες αγορές.



πηγη: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates