.

Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ !!!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΔΣΑ
Αναλυτικά οι τροποποιήσεις.



ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ

Αθήνα, 16.1.2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με σημαντικές τροποποιήσεις, μετά από παρεμβάσεις της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων και του ΔΣΑ, ψηφίσθηκαν χθες στην Βουλή οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου για την καθιέρωση υποχρεωτικής διαμεσολάβησης σε συγκεκριμένες κατηγορίες αστικών διαφορών.

Οι αλλαγές, σε σχέση με το αρχικό σχέδιο που είχε τεθεί σε διαβούλευση, αφορούν τόσο το εύρος των διαφορών που υπάγονται σε υποχρεωτική διαμεσολάβηση, όσο και την προβλεπόμενη ελάχιστη αμοιβή του διαμεσολαβητή.


Συγκεκριμένα, εξαιρέθηκαν από την υποχρεωτική διαμεσολάβηση: οι εργατικές διαφορές, οι διαφορές από πρακτορεία επιχειρηματικών απαιτήσεων, από χρηματοδοτική μίσθωση, από δικαιόχρηση, από δανειακές συμβάσεις με τράπεζες, από πιστωτικές κάρτες, οι διαταγές πληρωμής, οι ναυτικές διαφορές, οι διαφορές του ν. 3869/2010, οι κύριες παρεμβάσεις, οι διαφορές με εναγόμενο το Δημόσιο ή ΝΠΔΔ, οι υποθέσεις νομικής βοήθειας, οι δίκες περί την εκτέλεση, οι ανακοπές των άρθρων 632, 633 παρ. 2 ΚΠολΔ, και κάθε περίπτωση στην οποία δεν προβλέπεται αναστολή εκτέλεσης.

Επιπλέον, η ελάχιστη αμοιβή του διαμεσολαβητή μειώθηκε στην τακτική διαδικασία από 250€ σε 170€, στις ειδικές διαδικασίες από 250 € σε 50€ και στις μικροδιαφορές από 100€ σε 50€.

Σε κάθε περίπτωση, η υποχρεωτική διαμεσολάβηση, όπως ψηφίστηκε στο νομοσχέδιο, βρίσκει αντίθετο το δικηγορικό σώμα, καθώς αντίκειται στο Σύνταγμα και το ενωσιακό δίκαιο, τούτο δε, θα επιδιωχθεί να διαγνωστεί με κάθε πρόσφορο νόμιμο μέσο.


Ακολουθεί συνοπτικός πίνακας όπου αποτυπώνονται οι τροποποιήσεις που επήλθαν στο σχέδιο νόμου κατά την νομοπαραγωγική διαδικασία.


Πίνακας Αλλαγών των διατάξεων για τη διαμεσολάβηση


Σύγκριση Προσχεδίου διαβούλευσης (2.1.2018) με το νομοσχέδιο, μετά τις νομοτεχνικές βελτιώσεις (12.1.2018 & 15.1.2018)







πηγη: dsa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates