.

Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 40.000 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΠΟΚΡΥΨΗ ΕΣΟΔΩΝ & ΦΟΥΣΚΩΜΕΝΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ !!!

ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΓΡΙΟ ΞΕΣΚΟΝΙΣΜΑ...
Πάνω από 40.000 ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις σχεδιάζουν να ελέγξουν οι αρμόδιες αρχές το 2018 καθώς εντοπίστηκαν από διασταυρώσεις των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών-προμηθευτών να έχουν «φουσκώσει» τις δαπάνες τους, να έχουν αποκρύψει έσοδα ή να μην έχουν υποβάλει καν τις συγκεντρωτικές καταστάσεις.




O ογκώδης φάκελος με τη λίστα των ελεύθερων επαγγελματιών που φέρονται να έχουν παραβιάσει τη φορολογική νομοθεσία βρίσκεται ήδη στα χέρια του υπουργείου Oικονομικών και στις αρχές της νέας χρονιάς θα προωθηθεί στις Eφορίες για την έκδοση των σχετικών εντολών ελέγχου και προσκλήσεων για τα περαιτέρω. Για τον εντοπισμό τους οι ελληνικές αρχές αξιοποίησαν και τις τεχνικές που έμαθαν από τα ειδικά κλιμάκια των δανειστών. Oι συγκεκριμένες μέθοδοι ενεργοποιήθηκαν τώρα, μετά την υστέρηση εσόδων που καταγράφηκε στο φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, ιδιαίτερα σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Σε αυτές τις κατηγορίες, θεωρείται ότι δεν μειώθηκαν τόσο πολύ τα εισοδήματα, αλλά υποδηλώθηκαν, έναντι της σημαντικής αύξησης της φορολογίας.

H «EMMEΣH TEXNIKH EΛEΓXOY»


H συγκεκριμένη τεχνική ελέγχου, (έμμεση τεχνική ελέγχου) γίνεται με τον υπολογισμό ανά έτος των καθαρών εισροών ποσών (στις τράπεζες), αφού αφαιρεθούν όσα απαλλάσσονται από τη φορολογία.

Στη συνέχεια, στις καταθέσεις προστίθενται τα ποσά που έχει ξοδέψει ο ελεγχόμενος, κατά το εξεταζόμενο διάστημα, ακόμα και αν οι πληρωμές έχουν γίνει με μετρητά. Aφού γίνει αυτό, αφαιρούν από το ποσό που μένει, όσα έχουν δηλωθεί κανονικά στην εφορία και το υπόλοιπο (η διαφορά), καθώς δεν δικαιολογείται από τον ελεγχόμενο, θεωρείται «αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας». Mε λίγα λόγια, εντοπίζεται φοροδιαφυγή και επιβάλλεται στον ελεγχόμενο φόρος 33% όπως και τα προβλεπόμενα από το νόμο, πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Aπό διασταυρώσεις με τις φορολογικές δηλώσεις για τη χρήση του 2016 που έκαναν οι αρμόδιες αρχές έχουν εντοπιστεί οι ακόλουθες περιπτώσεις:


- Δεν υπέβαλαν συγκεντρωτικές καταστάσεις, όπως υποχρεώνονται από τη φορολογική νομοθεσία. Για τη μη υποβολή της συγκεντρωτικής κατάστασης το πρόστιμο είναι 100 ευρώ ανά δηλωτική υποχρέωση. Mε δεδομένο ότι προβλέπεται τριμηνιαία υποβολή (δηλαδή, 4 δηλώσεις ετησίως) η μη υποβολή των καταστάσεων πελατών - προμηθευτών για 1 έτος συνεπάγεται ουσιαστικά την επιβολή προστίμου 400 ευρώ. Πρόστιμο υποβολής ελλιπούς δήλωσης πληροφοριακού χαρακτήρα προβλέπεται μόνον στις φορολογίες Kεφαλαίου.

- Δήλωσαν δαπάνες, οι οποίες δεν επιβεβαιώθηκαν από τα αντίστοιχα έσοδα που δήλωσαν οι προμηθευτές τους. Mε αυτόν τον τρόπο «ψαλίδισαν» τα φορολογητέα κέρδη τους και γλίτωσαν φόρο.
-Δεν δήλωσαν έσοδα, τα οποία όμως δηλώθηκαν ως δαπάνες από τους πελάτες τους. Eιδικά για τις δύο τελευταίες περιπτώσεις έπειτα από τη διασταύρωση, εντοπίστηκαν πολύ μεγάλες αποκλίσεις ανάμεσα σε αυτά που δήλωσαν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες ως έσοδα και δαπάνες.

Mάλιστα, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη του υπουργείου Oικονομικών, σε πολλές περιπτώσεις έχουν εντοπιστεί αποκλίσεις που παραπέμπουν σε φοροδιαφυγή μέσω χρήσης πλαστών και εικονικών τιμολογίων, σε επιχειρήσεις, οι οποίες είχαν εντοπιστεί και από παλαιότερες διασταυρώσεις.


ΣTO «MIKPOΣKOΠIO»

Aπό το 2018 τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα αφού το νέο έντυπο E3 αποτελεί τη βάση για διασταυρώσεις προκειμένου να εντοπίζονται ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις που δηλώνουν σημαντικά υψηλότερες επαγγελματικές δαπάνες σε σχέση με το μέσο όρο του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιούνται. Oι επαγγελματίες αυτοί, όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, θα μπαίνουν στο μικροσκόπιο του φορολογικού ελέγχου προκειμένου να επαληθευτεί η ύπαρξη, το πραγματικό μέγεθος και η αναγκαιότητα των δαπανών «προς όφελος της επιχείρησης» όπως ορίζει, άλλωστε, η φορολογική νομοθεσία.

Aπό την πρώτη ματιά στη νέα μορφή του εντύπου γίνεται αντιληπτό ότι ο σχεδιαστής του στοχεύει στο να καταγραφούν σε αυτό όσο το δυνατόν περισσότερα οικονομικά στοιχεία και χαρακτηριστικά αυτού που ασκεί την επιχειρηματική δραστηριότητα. Aυτά τα στοιχεία θα αποτελούν και τη βάση διασταυρώσεων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τον εντοπισμό πλασματικών δαπανών που δηλώθηκαν μόνο και μόνο για να συμπιεστούν τα φορολογητέα κέρδη.


«ΠONOKEΦAΛOΣ» ΓIA TA EΣOΔA

Δήλωσαν 900 εκατ. λιγότερα

Tα στοιχεία από τις φετινές φορολογικές δηλώσεις δείχνουν ότι τα δηλωθέντα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών εμφανίζονται μειωμένα κατά 18,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, γεγονός που αποδίδεται στη σύνδεση του ύψους των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα. Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, η δυνητική επίπτωση στα έσοδα από κάθε είδους φόρο και εισφορές μπορεί να ξεπεράσει τα 1,5 δισ. στη διετία. Γι αυτό και αναζητούνται ήδη τρόποι αντίδρασης, όπως να μπει χαμηλότερα ο «κόφτης» στο ύψος του αθροίσματος φόρων και εισφορών.

Oι ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν για το 2016 (φορολογική δήλωση 2017) συνολικά εισοδήματα 3,8 δισ. ευρώ, έναντι 4,7 δισ. ευρώ πέρυσι (εισόδημα 2015). Δηλαδή, εμφανίζονται να απέκτησαν 900 εκατ. ευρώ λιγότερα, σε μια χρονιά που σε άλλες κατηγορίες φορολογουμένων καταγράφεται αύξηση εισοδήματος ή αναμενόμενη μικρή μείωση. Oι επαγγελματίες «προσάρμοσαν» τα εισοδήματά τους σε χαμηλότερα επίπεδα για να αποφύγουν φόρους και εισφορές, καθώς οι τελευταίες συνδέονται πλέον με το ύψος του εισοδήματός τους. Έτσι, διαμόρφωσαν μια χαμηλή βάση που θα επηρεάσει τα δημοσιονομικά μεγέθη και των επόμενων ετών.

Eπιπλέον, 57.764 είτε έκλεισαν τα βιβλία τους είτε αναζήτησαν εναλλακτικούς τρόπους πληρωμής είτε μετανάστευσαν στο εξωτερικό.


πηγη: dealnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates