.

Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017

ΣΕ ΞΕΝΑ ΧΕΡΙΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ΚΥΠΡΙΩΝ ΥΨΟΥΣ 10 ΔΙΣ ΕΥΡΩ !!!

PEPPER, ALTAMIRA ΚΑΙ APS
Επιχείρηση «μεγάλο ξεκαθάρισμα» προβληματικών δανείων έχουν αναλάβει εταιρείες ισπανικών, τσέχικων, αγγλικών συμφερόντων με τις οποίες συνεργάζονται η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, η Ελληνική και η Τράπεζα Κύπρου.




Περίπου 1.000 εργαζόμενοι, κατά πλειοψηφία Κύπριοι και μετά ξένοι, έχουν αναλάβει να διαχειριστούν το προβληματικό χαρτοφυλάκιο των τριών πιστωτικών ιδρυμάτων. 

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των κυπριακών νοικοκυριών και επιχειρήσεων θα τα διαχειρίζονται πλέον ξένες εταιρείες με εμπειρίες στις χορηγήσεις που δεν εξυπηρετούνται αλλά και στις λύσεις που μπορούν να δοθούν για να επανέλθουν στο status να εξυπηρετούνται κανονικά και να είναι βιώσιμα.

Δάνεια €10 δισ. είναι στο μικροσκόπιο των τριών ξένων εταιρειών που έχουν συσταθεί από τις τρεις συστημικές τράπεζες για να επιταχύνουν τη μείωση των προβληματικών δανείων. Στην τραπεζική ονοματολογία έχουν μπει η Pepper, η Altamira και η APS.


Η Τράπεζα Κύπρου έχει συνολικά στον ισολογισμό της μη εξυπηρετούμενα δάνεια €9,2 δισ. Ήλθε σε συμφωνία συνεργασίας με την εταιρεία εξυπηρέτησης δανείων Pepper Cyprus Limited και θα εστιάσει στη διαχείριση συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου €800 εκατ. περίπου για ΜΕΔ που αφορούν σε μικρομεσαίους και δάνεια ιδιωτών.

Σε αντίθεση με την πλατφόρμα της Τράπεζας Κύπρου που θα λειτουργεί εσωτερικά της τράπεζας, οι άλλες δύο συστημικές τράπεζες, η Ελληνική και η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, ανακοίνωσαν τη σύμπραξη με εταιρείες που θα αναλάβουν εκτός των τραπεζών τα NPLs.

Στην Ελληνική Τράπεζα ξεκίνησε την 1η Ιουλίου 2017 τη λειτουργία της η APS, η εταιρεία που συστάθηκε για να διαχειρίζεται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της Ελληνικής Τράπεζας.

Όσον αφορά στη ΣΚΤ, σε συνεργασία με την ισπανική Altamira ίδρυσε την Altamira Asset Management (Cyprus) η οποία θα πιάσει δουλειά τον Ιανουάριο του 2018.

Το κομμάτι μείωσης των NPLs είναι κάτι για το οποίο πιέζουν έντονα οι Ευρωπαίοι επόπτες. H Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσω του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού έχει γίνει ιδιαίτερα απαιτητική. Οι προσδοκίες για τις προληπτικές προβλέψεις, οι οποίες θα ισχύουν για όλα τα ανοίγματα που ταξινομούνται ως μη εξυπηρετούμενα σύμφωνα με τον ορισμό της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΑΤ) από την 1η Ιανουαρίου 2018 και μετά, λαμβάνουν υπόψη το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ένα δάνειο έχει ταξινομηθεί ως μη εξυπηρετούμενο, καθώς και τον βαθμό κάλυψης και την αποτίμηση αξίας της εξασφάλισης.

Πιο συγκεκριμένα, οι τράπεζες αναμένεται να παρέχουν πλήρη κάλυψη για το ανεξασφάλιστο μέρος των νέων ΜΕΔ έπειτα από 2 έτη το αργότερο και για το εξασφαλισμένο μέρος έπειτα από 7 έτη το αργότερο. Επιπλέον, οι τράπεζες θα πρέπει να αιτιολογούν στις εποπτικές Αρχές τυχόν απόκλιση από τις κατευθύνσεις. Με βάση τις αιτιολογήσεις των τραπεζών, η ΕΚΤ θα αξιολογεί την ανάγκη λήψης πρόσθετων εποπτικών μέτρων.

Οι τράπεζες καταγράφουν υποχώρηση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεών τους μετά τις εντατικές προσπάθειες για είσπραξη των καθυστερημένων δανείων. Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων της Τράπεζας Κύπρου μειώθηκε στο 48% από 55% πέρσι και της Ελληνικής στο 55,7% από 58,2%. Στον Συνεργατισμό τα NPLs ανέρχονται στο 58,8% των συνολικών δανείων από 59,9%.


Tράπεζα Κύπρου

Η Τράπεζα Κύπρου κατέληξε σε συμφωνία συνεργασίας με την εταιρεία εξυπηρέτησης δανείων Pepper Cyprus Limited, σε μια προσπάθεια να επιταχύνει την αντιμετώπιση του πλέον δύσκολου μέρους του μη εξυπηρετούμενου δανειακού χαρτοφυλακίου νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ). Στην τράπεζα ήδη λειτουργεί εσωτερική ομάδα αποτελούμενη από 220 άτομα περίπου με εξειδίκευση στη διαχείριση μικρομεσαίων και δανείων ιδιωτών.

«Η ομάδα αυτή έχει σημειώσει εντυπωσιακές επιδόσεις, έχοντας πετύχει μια καθαρή μείωση στα ΜΕΔ της τάξης των €1,1 δισ. σε περίοδο 18 μηνών μέχρι τον Ιούνιο του 2017. Η υφιστάμενη ομάδα δεν επηρεάζεται από την απόφαση αυτή και θα συνεχίσει να λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο και με το ίδιο προσωπικό όπως και κατά τα τελευταία χρόνια», αναφέρεται.

Η Pepper θα φέρει τους δικούς της έμπειρους επαγγελματίες, περίπου 40 άτομα αρχικά, που θα εστιάσουν στη διαχείριση συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου €800 εκατ. περίπου για ΜΕΔ που αφορούν σε μικρομεσαίους και δάνεια ιδιωτών.

Η Pepper θα λειτουργεί εντός της Διεύθυνσης Αναδιάρθρωσης & Ανάκτησης Χρεών, της οποίας προΐσταται ο Nick Smith, και θα υπόκειται στις ίδιες απαιτήσεις επαγγελματικής δεοντολογίας που ισχύουν για όλο το προσωπικό της.

Η Τράπεζα διατηρεί την πλήρη κυριότητα, τον έλεγχο και την ευθύνη για όλα τα δάνεια που η ομάδα της Pepper θα αναλάβει να διαχειριστεί.

Η Pepper Group είναι δημόσια εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Αυστραλίας. Διαθέτει περί τα 2.000 προσωπικό ανά το παγκόσμιο, ενώ διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία αξίας πέραν των €35 δισ. Το Pepper Group είναι από τους κορυφαίους παρόχους υπηρεσιών για ΜΕΔ στον ευρωπαϊκό χώρο και δραστηριοποιείται στο Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ισπανία και Πορτογαλία παρέχοντας υπηρεσίες διαχείρισης σε θεσμικούς επενδυτές αξίας πέραν των €30 δισ.


Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα

Από την 1η Ιανουαρίου 2018 η Altamira Asset Management (Cyprus) Ltd θα αναλάβει την επιχειρηματική ευθύνη διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας που περιλαμβάνουν δάνεια ύψους €5,4 δισ. (δάνεια με καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών) και ακινήτων προς πώληση ύψους €400 εκατ.

Eσωτερικά στην τράπεζα περίπου 400 άτομα ασχολούνται με το προβληματικό χαρτοφυλάκιο των πελατών της ΣΚΤ.


Στο μετοχικό κεφάλαιο της Altamira Asset Management (Cyprus) Ltd συμμετέχει η ισπανική Altamira με 51% και η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα με 49%.

Η ισπανική Altamira είναι η μεγαλύτερη ανεξάρτητη εταιρεία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων στην Ευρώπη με χαρτοφυλάκιο άνω των €70 δισ.

Το μετοχικό κεφάλαιο της ισπανικής Altamira αποτελούν το Apollo Fund, το Abu Dhabi Investment Authority (ADIA), η ισπανική τράπεζα Santander και το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο του Καναδά.


Eλληνική Τράπεζα


Την APS Debt Servicing Cyprus στελεχώνουν σήμερα 129 μέλη της υπηρεσίας διαχείρισης καθυστερήσεων της HB υπό την Κική Παπαδoπούλου η οποία ήταν γενική διευθύντρια της Διεύθυνσης Διαχείρισης Καθυστερήσεων της Ελληνικής Τράπεζας.

H APS θα διαχειρίζεται μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους €2,3 δισ. και ακίνητα που ανέρχονται σε περίπου €150 εκατ. έναντι προμήθειας διαχείρισης από την τράπεζα.

Η προμήθεια διαχείρισης προς την APS Cyprus θα αποτελείται από συνδυασμό σταθερού και μεταβλητού σκέλους. Το ύψος της προμήθειας προς την APS Cyprus θα εξαρτάται από την πρόοδο ανάκτησης των χρεών με την πλειονότητα των προμηθειών να βασίζεται στην αποτελεσματική διαχείριση του χαρτοφυλακίου.


Η APS Holding κατέχει ηγετική θέση στη διαχείριση χαρτοφυλακίων δανείων και ακινήτων στην κεντρική και νοτιοανατολική Ευρώπη. Ιδρύθηκε το 2004 και έχει την έδρα της στην Πράγα.

Με περισσότερους από 650 επαγγελματίες, παρέχει υπηρεσίες σε 11 ευρωπαϊκές χώρες: Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρο, Τσεχία, Ουγγαρία, Μαυροβούνιο, Πολωνία, Ρουμανία, Ελλάδα, Σερβία και Σλοβακία. Η APS Holding διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία συνολικής ονομαστικής αξίας άνω των €5,1 δισ. (€7,5 δισ. συμπεριλαμβανομένης της τρέχουσας συναλλαγής).

Από το 2013 η APS Holding είναι επίσημος εταίρος του International Finance Corporation, που είναι μέλος της Διεθνούς Τράπεζας (World Bank).




πηγη: philnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates