.

Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017

ΣτΕ: ΝΑΙ ΣΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΤΗΣ ΤτΕ ΣΕ ΛΑΥΡΕΝΤΙΑΔΗ & ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ PROTON BANK !!!

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΣΥΝΟΛΙΚΑ 495.000€
Σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ορθώς η Τράπεζα της Ελλάδος τους προσάπτει ότι δεν πήραν τα αναγκαία μέτρα για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες !!!





Πρόστιμα που αγγίζουν το μισό εκατομμύριο ευρώ καλούνται να πληρώσουν ο πρώην πρόεδρος της Proton Bank, Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, και τέσσερις στενοί συνεργάτες του.

Σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ορθώς η Τράπεζα της Ελλάδος τους προσάπτει ότι δεν πήραν τα αναγκαία μέτρα για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Το ΣτΕ ναι μεν μείωσε το συνολικό πρόστιμο των 645.000 ευρώ που είχε καταλογίσει η ΤτΕ το 2011, ωστόσο κατέληξε ότι ο πρώην πρόεδρος και οι 4 συνεργάτες του πρέπει να καταβάλουν συνολικά 495.000 ευρώ.


Για τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη δεν υπήρξε μείωση του προστίμου: Πρέπει να πληρώσει135.000 ευρώ.

Το ΣτΕ με 5 αποφάσεις του έκρινε ότι πρέπει:

-σε πρώην αντιπρόεδρο της Proton το πρόστιμο να μειωθεί από 155.000 ευρώ, στις 80.000 ευρώ,

-σε πρώην διευθύνοντα σύμβουλο να επικυρωθεί το πρόστιμο των 75.000 ευρώ,

-σε πρώην διευθυντή κανονιστικής συμμόρφωσης να επικυρωθεί το πρόστιμο των 125.000 ευρώ και

-σε πρώην διευθύνοντα σύμβουλο και πρώην εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ., το πρόστιμο από 155.000 ευρώ να μειωθεί στις 80.000 ευρώ.

Η Τράπεζα Ελλάδος σε όλους απέδωσε ότι δεν είχαν λάβει τα αναγκαία μέτρα για την πρόληψη της χρησιμοποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος και παρουσίαζαν σημαντικές ελλείψεις σε σχέση με βασικές υποχρεώσεις που επιβάλλονται από το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας των Τραπεζών.


Μεταξύ άλλων, ότι:

*Δεν προέβησαν στην παρακολούθηση και αξιολόγηση της ορθής και αποτελεσματικής εφαρμογής της πολιτικής του πιστωτικού ιδρύματος για την πρόληψη και καταστολή του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, αλλά και δεν εισηγήθηκαν τη λήψη κατάλληλων διορθωτικών μέτρων,

*Άσκησαν ανεπαρκή εποπτεία επί των υπηρεσιών, υπαλλήλων και δραστηριοτήτων της Τράπεζας, με αποτέλεσμα την πλημμελή εφαρμογή εκ μέρους αυτής των υποχρεώσεών της.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και για την περίπτωση του τότε προέδρου της Τράπεζας:
«Δεν εξετάσθηκαν με τη δέουσα επιμέλεια συγκεκριμένες περιπτώσεις συναλλαγών, οι οποίες αφορούσαν τον Λ. Λαυρεντιάδη, κύριο μέτοχο και πρόεδρο του Δ.Σ. της Proton, και εταιρείες ελεγχόμενες αμέσως ή εμμέσως από αυτόν και, κατά την κρίση των αρμοδίων οργάνων της ΤτΕ, εμφανίζουν χαρακτηριστικά υπόπτων ή ασυνήθων συναλλαγών».



πηγη: mononews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates