.

Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΜΕ FAST TRACK ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΠΟΥΛΟΥΝ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΗΣ EUROMEDICA !!!

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 350.000.000€ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΗΣ EUROMEDICA
Με διαδικασία-εξπρές ο διαγωνισμός πώλησης των δανείων της Euromedica καθώς οι ενδιαφερόμενοι καλούνταν μέχρι χθες το βράδυ να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές, χωρίς να έχει προηγηθεί η κατάθεση ενδεικτικών.



Οι επενδυτές θα «μπιντάρουν» ξεχωριστά για τα δάνεια της καθεμίας από τις τέσσερις πιστώτριες τράπεζες (Πειραιώς, Alpha, Eurobank, Εθνική), χωρίς να έχουν τη δυνατότητα, θεωρητικά, να συνοδεύσουν τις προσφορές τους με επιμέρους αιρέσεις. Η καθεμία από τις τράπεζες έχει ορίσει μια ελάχιστη τιμή για το προς πώληση χαρτοφυλάκιο δανείων. Το ύψος της σχετίζεται με την αξία των εξασφαλίσεων που διαθέτουν.

Έτσι, η Deutsche Bank, που λειτουργεί ως σύμβουλος πώλησης, θα έχει στα χέρια της μίνιμουμ τιμές για τα τέσσερα διαφορετικά «κουβαδάκια» δανείων. Όσες προσφορές είναι χαμηλότερες από τις ελάχιστες που όρισαν οι τράπεζες θα «κόβονται» αυτόματα.

Με τον παραπάνω τρόπο επιδιώκεται να ολοκληρωθεί γρήγορα ο διαγωνισμός πώλησης και τα δάνεια της Euromedica να αλλάξουν χέρια πριν το τέλος του έτους.

Σημειώνεται ότι κάποιες τράπεζες έχουν σχηματίσει υψηλές ειδικές προβλέψεις για τα δάνεια της Euromedica και φέρονται αποφασισμένες να πουλήσουν, αν οι προσφορές ξεπερνούν τις ελάχιστες τιμές που έχουν ορίσει.

Με δεδομένο ότι τα ενέχυρα που έχουν οι τράπεζες για δανεισμό ύψους περίπου 400 εκατ. ευρώ, είναι κατά κύριο λόγο μετοχές θυγατρικών και συμμετοχών της Euromedica, οι οποίες με τη σειρά τους βαρύνονται από δικό τους δανεισμό (σ.σ. σε κάποιες περιπτώσεις ληξιπρόθεσμο), η αγορά εκτιμά ότι οι προσφορές θα κινηθούν χαμηλά ως προς την ονομαστική αξία των δανείων.

Ακόμη και υπό τις παραπάνω συνθήκες, είναι η πρώτη φορά που οι τράπεζες συντονίζουν τη δράση τους για πώληση δανειακών απαιτήσεων μιας εταιρείας. Ενδεχόμενη επιτυχής κατάληξη του διαγωνισμού, αφενός, θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων μείωσης των «κόκκινων» δανείων, αφετέρου, θα λειτουργήσει ως «καμπανάκι» για επιχειρηματίες.

Στο τέλος του 2016, ο δανεισμός της Euromedica ανερχόταν σε 408 εκατ. ευρώ (καθαρός δανεισμός 397,5 εκατ. ευρώ), με το ύψος των ληξιπρόθεσμων δανείων να ανέρχεται σε 354,7 εκατ. ευρώ! Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων (σ.σ. προς προμηθευτές, ασφαλιστικούς οργανισμούς, εφορία κ.ά.) κατά την ίδια ημερομηνία ανερχόταν σε 416,5 εκατ. ευρώ, με τον όμιλο να εμφανίζει αρνητική καθαρή θέση 198,5 εκατ. ευρώ.

Το σύνολο των βασικών περιουσιακών στοιχείων της Euromedica είναι ενεχυριασμένο για τα παραπάνω δάνεια. Θυγατρικές (κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης), συμμετοχές (10% του Ιασώ, συμμετοχές σε κέντρα αποκατάστασης), ακίνητα και απαιτήσεις έναντι κυρίως του Δημοσίου περιλαμβάνονται στα ενέχυρα που έχουν δοθεί στις τράπεζες.



πηγη: euro2day.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates