.

Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017

ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ & ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΑΦΜ !!!

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΗΣ ΑΑΔΕ
Στα γρανάζια της γραφειοκρατίας των Δ.Ο.Υ. και στις παγίδες του συστήματος διοικητικών κυρώσεων για φορολογικές παραβάσεις αναγκάζονται να μπλέξουν χιλιάδες Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, Σωματεία, Πολιτιστικοί Σύλλογοι και λοιπά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που έχουν παραλείψει να εγγραφούν στο Μητρώο της Εφορίας και δεν έχουν λάβει εγκαίρως Αριθμούς Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.).



Οι υπεύθυνοι των εν λόγω φορέων είναι υποχρεωμένοι να προσέλθουν στις Δ.Ο.Υ. και να λάβουν Α.Φ.Μ., όμως για τον σκοπό αυτό απαιτείται να προσκομίσουν στους αρμοδίους εφοριακούς υπαλλήλους έγγραφα σύστασης, πιστοποιητικά που να καταγράφουν τις μεταβολές της επωνυμίας, της έδρας ή του σκοπού που επήλθαν από τη στιγμή που ιδρύθηκαν μέχρι και τη στιγμή προσέλευσης στη Δ.Ο.Υ., καθώς και πράξεις ορισμού νόμιμου εκπροσώπου. Δεδομένου δε ότι υποβάλλουν τις δηλώσεις Μητρώου εκπρόθεσμα καλούνται να πληρώσουν και πρόστιμα ύψους 100 ευρώ έκαστος!

Τα παραπάνω προκύπτουν από τις διευκρινίσεις που παρείχε για το θέμα αυτό προς τις Δ.Ο.Υ. ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής με εγκύκλιο που τούς κοινοποίησε πρόσφατα. Συγκεκριμένα, ο κ. Πιτσιλής διευκρίνισε τα ακόλουθα:

"Με τις διατάξεις της περίπτωσης στ΄ της παρ.8 του άρθρου 1 της ΠΟΛ 1006/2013 (ΦΕΚ Β΄19/2014) Απόφασης Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, όπως ισχύει, ορίζεται ότι αποδίδεται υποχρεωτικά Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.), μεταξύ άλλων και στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
Ωστόσο, μεγάλος αριθμός των προσώπων αυτών, δεν έχουν λάβει μέχρι σήμερα Α.Φ.Μ. καθώς ουδέποτε προσήλθαν, ως όφειλαν, στη Δ.Ο.Υ προκειμένου να υποβάλουν στον αρμόδιο υπάλληλο τις σχετικές δηλώσεις και τα απαραίτητα δικαιολογητικά, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις κείμενες διατάξεις.

Από έγγραφα που περιήλθαν στην υπηρεσία μας, περιήλθε σε γνώση μας ότι μετά την εφαρμογή του ν.4446/2016, προσέρχονται στη Δ.Ο.Υ. εκπρόσωποι συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, σωματείων, πολιτιστικών συλλόγων κ.λπ., προκειμένου να λάβουν Α.Φ.Μ. προσκομίζοντας συστατικά έγγραφα, των οποίων, η ημερομηνία σύστασης, ανάγεται σε χρόνο ακόμα και πριν από την έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας του υποσυστήματος Μητρώου TAXIS (1998) στις Δ.Ο.Υ..
Παρατηρήθηκε επίσης ότι, από την ημερομηνία σύστασης των εν λόγω προσώπων μέχρι σήμερα, έχουν επέλθει μεταβολές στην επωνυμία, την έδρα, τον νόμιμο εκπρόσωπο, τον σκοπό κ.λπ., χωρίς ωστόσο τα πρόσωπα αυτά να έχουν προβεί στις σχετικές τροποποιήσεις.

Για την αντιμετώπιση του θέματος και προκειμένου τα εν λόγω πρόσωπα να λάβουν Α.Φ.Μ., υποχρεούνται, με την υποβολή στον αρμόδιο υπάλληλο της Δ.Ο.Υ. των σχετικών δηλώσεων Μητρώου να συνυποβάλλουν όλα τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
α) έγγραφο σύστασης
β) πιστοποιητικό μεταβολών από την αρμόδια αρχή. Στις περιπτώσεις που από το εν λόγω πιστοποιητικό δεν προκύπτει με σαφήνεια η ημερομηνία και το περιεχόμενο των μεταβολών, συνυποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 του νομίμου εκπροσώπου, με την οποία, βεβαιώνονται η ημερομηνία και το ακριβές περιεχόμενο των μεταβολών, που τυχόν έχουν επέλθει στα ακόλουθα στοιχεία: επωνυμία, έδρα, σκοπός.
γ) πράξη ορισμού του κατά την υποβολή των σχετικών δηλώσεων Μητρώου νομίμου εκπροσώπου. Για μεταβολές που τυχόν επέλθουν στα στοιχεία των ως άνω προσώπων μετά την ημερομηνία υποβολής των παραπάνω δηλώσεων, εφαρμόζονται οι διατάξεις της ΠΟΛ 1006/2013 απόφασης Γ.Γ.Δ.Ε., όπως ισχύει."

Με την εγκύκλιο διευκρινίζεται τέλος ότι σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ. Για την υποβολή εκπρόθεσμης δήλωσης, που αφορά περιόδους έως την 31-12-2013, επιβάλλεται επίσης πρόστιμο 100 ευρώ το οποίο όμως μπορεί να περιοριστεί στο 1/3.


πηγη: fmvoice.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates