.

Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017

ΣΤΟ ΣΚΑΜΝΙ ΓΙΑ ΑΠΙΣΤΙΑ Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ & 4 ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΠΕΣΥΠ Β.ΑΙΓΑΙΟΥ !!!

ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ 1.200.000€ ΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΛΕΪΑΤΡΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΠΟΤΕ
Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων παραπέμπονται να δικαστούν, ο πρώην πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Υγείας και Πρόνοιας Βορείου Αιγαίου και άλλα τέσσερα μέλη του ειδικού λογαριασμού του τότε ΠΕΣΥΠ, κατηγορούμενοι για απιστία σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, σε βαθμό κακουργήματος !!!




Η κατηγορία αφορά τη διασπάθιση μεγάλου ποσού, που αγγίζει το ένα εκατομμύριο ευρώ και το οποίο φέρεται να διατέθηκε σε πρόγραμμα τηλεϊατρικής για τα νησιά, του οποίου τα μηχανήματα έμειναν αχρησιμοποίητα και το σύστημα καταστράφηκε, χωρίς ποτέ να λειτουργήσει.

Την όλη υπόθεση είχε φέρει στο φως της δημοσιότητας, τον Φεβρουάριο του 2004, ο δημοσιογράφος Στρατής Μπαλάσκας, στην εφημερίδα «Εμπρός» της Μυτιλήνης. Έκτοτε, το πρόγραμμα αυτό της τηλεϊατρικής, που ουδέποτε λειτούργησε, αποτέλεσε τέσσερις φορές αντικείμενο ελέγχου. Δύο φορές ερευνήθηκε από το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) του υπουργείου Υγείας, μία φορά από το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και μία φορά από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ).

Το 2014 ο εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος παρήγγειλε επείγουσα προκαταρκτική εξέταση (έρευνα) προκειμένου να διερευνηθεί εάν είχε διαπραχθεί το αδίκημα της απιστίας σε βάρος του ελληνικού δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος. Αφορμή για την εισαγγελική παραγγελία αποτέλεσαν τα πορίσματα των ελέγχων καθώς και ένα ενημερωτικό σημείωμα στον εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, του πρώην οικονομικού επιθεωρητή του ΣΕΥΥΠ, Γιώργου Κουρέρη, ο οποίος δεν ανέχονταν το ατιμώρητο των οικονομικών εγκλημάτων, που όλα έδειχναν πως είχαν συντελεστεί.

Οι αποκαλύψεις

Η δημοσιογραφική έρευνα είχε αποκαλύψει ότι το πρόγραμμα τηλεϊατρικής που «εφήρμοσε» ο τότε πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Υγείας και Πρόνοιας Βορείου Αιγαίου, δεν ήταν παρά προγράμματα software που είχαν τοποθετηθεί στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο, επί προηγούμενης προεδρίας του στο Β΄ ΠεΣΥΠ Αττικής και τα οποία επαναχρησιμοποιήθηκαν. Επρόκειτο επίσης και για μηχανήματα, οθόνες και υπολογιστές, που δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ και φυσικά κατέστησαν μη λειτουργικά!

Στο σύνολό τους, τα παραπάνω φέρονται να αγοράστηκαν με κατατμήσεις του ποσού του προγράμματος που είχε διατεθεί, δηλαδή του 1,2 εκατ. ευρώ.

Από την πρώτη έκθεση του ΣΕΥΥΠ, είχε προκύψει ότι από τον Μάιο του 2004 ακόμα, ο κατηγορούμενος πρόεδρος του ΠΕΣΥΠ και δύο συνεργάτες του φέρονται να προέβησαν σε παρατυπίες, αλλά και παρανομίες στην διαχείριση των κονδυλίων του προγράμματος, όπως και σε πιέσεις σε διοικητές και άλλα στελέχη νοσοκομείων του Αιγαίου, προκειμένου να αποδεχθούν τις ενέργειές τους όσον αφορούσε στο σύστημα τηλεϊατρικής, αλλά και τη λειτουργία νέου διπλογραφικού συστήματος. Παρόλα αυτά το εν λόγω πόρισμα δεν διαβιβάστηκε στην Δικαιοσύνη, προκειμένου να διερευνηθεί η διάπραξη ποινικών αδικημάτων. Ανάλογα ήταν τα αποτελέσματα, αλλά και η "τύχη" του νέου πορίσματος του ελέγχου τού ΣΕΥΥΠ.

Του δεύτερου ελέγχου του ΣΕΥΥΠ, επακολούθησε έλεγχος από ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης και, τέλος, έλεγχος από το ΣΔΟΕ. Το σύνολο των παραπάνω πορισμάτων, μαζί με την αναφορά του Γιώργου Κουρέρη, οδήγησαν στην εισαγγελική εντολή για την εξέταση της διάπραξης αδικημάτων σε βαθμό κακουργήματος, η οποία κατέληξε στην απαγγελία κατηγοριών, στην κλήση προς απολογία από ανακριτή και τελικά, 13 χρόνια μετά, στην παραπομπή με βούλευμα πέντε εκ των κατηγορουμένων, στο ακροατήριο.


Το σύστημα τηλεϊατρικής που πληρώθηκε και ουδέποτε υλοποιήθηκε

Η δημοσιογραφική έρευνα, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2004, έφερε στο φως τα έργα και τις ημέρες του τότε προέδρου στη Διοίκηση του ΠεΣΥΠ Βορείου Αιγαίου, αλλά και πριν, στην Αμερική, από την οποία έφυγε με τη σκιά σκανδάλων, όπου πρωταγωνίστησε και τα οποία χτύπησαν ως και το εκεί Χρηματιστήριο.

Τελικά και αφού ολοκλήρωσε το έργο του διπλογραφικού στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο της Αθήνας, όπου είχε αρχικά τοποθετηθεί, μετατέθηκε στη Μυτιλήνη, στην οποία εγκατέστησε την «ομάδα» του και έδωσε αγώνα για να υλοποιήσει το έργο της τηλεϊατρικής, που δεν ήταν παρά το πρόγραμμα του διπλογραφικού στο Σισμανόγελιο, ξαναπληρωμένο! Και μάλιστα, και αυτό μέσα από σύστημα απευθείας αναθέσεων κι όχι μέσω μειοδοτικών διαγωνισμών.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η λειτουργία του συστήματος τηλεϊατρικής που πληρώθηκε και ουδέποτε υλοποιήθηκε, περιελάμβανε τα περιφερειακά ιατρεία σε όλα τα μικρονήσια του Βορείου Αιγαίου, καθώς και στην Αγιάσο και την Βολισσό της Χίου. Αυτά θα συνδέονταν με τα Κέντρα Υγείας στο Πλωμάρι, το Πυργί της Χίου και το Καρλόβασι της Σάμου κι αυτά, με τη σειρά τους, με τα πέντε νοσοκομεία του Βορείου Αιγαίου και μέσω δύο κέντρων διαχείρισης, ενός στην Αθήνα και ενός στη Μυτιλήνη, με 24ωρης λειτουργίας βάρδιες τηλεϊατρικής, με τα νοσοκομεία «Σωτηρία» και «Ερυθρός Σταυρός».

Τι από όλα τα παραπάνω λειτούργησαν; Απολύτως τίποτα. Τα χρήματα, όμως, ύψους 1,2 εκατ. ευρώ ξοδεύτηκαν έως λεπτού.


πηγη: directnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates