.

Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017

ΟΙ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ & ΟΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΠΑΛΙΟΤΕΡΩΝ ΧΡΕΩΝ ΣΩΖΟΥΝ ΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΕΣΟΔΑ !!!

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΥΣΤΕΡΗΣΗ ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΤΡΕΧΟΝΤΕΣ ΦΟΡΟΥΣ
Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων παρουσιάζει υστέρηση σε σχέση με το στόχο στο 9μηνο κατά 668 εκατ. ευρώ ενώ ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων καταγράφει υστέρηση της τάξης των 104 εκατ. ευρώ !!!


Μια ανησυχητική ιστορία για την πορεία του προϋπολογισμού λένε οι αριθμοί της εκτέλεσής του. Και ειδικά αυτή της σύγκρισης μεταξύ των μόνιμων πηγών φορολογικών εσόδων και των έκτακτων.

Αν και οι έκτακτες πηγές εσόδων πηγαίνουν απρόσμενα καλά, δεν συμβαίνει το ίδιο με τις "οργανικές" πηγές φορολογικών εσόδων και κυρίως αυτών που συνδέονται άμεσα με την πορεία της οικονομίας για την οποία η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ανακάμπτει ταχύτατα.

Σωτήριες πηγές εσόδων αποδεικνύονται στο εννεάμηνο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου τα έσοδα παρελθόντων οικονομικών ετών. Ποια έσοδα περιλαμβάνονται σε αυτά;

Φόροι που δεν έχουν πληρωθεί στην ώρα τους και οι φορολογούμενοι τους έχουν ρυθμίσει και εξοφλούν τμηματικά (π.χ. πάγια ρύθμιση 12 δόσεων, ρύθμιση 100 δόσεων), φόροι που δεν έχουν πληρωθεί και το δημόσιο τους εισπράττει σταδιακά μέσω μέτρων αναγκαστικής είσπραξης (κατασχέσεις τραπεζικών υπολοίπων κλπ), φόροι που πληρώνουν οικειοθελώς οι φορολογούμενοι εντασσόμενοι στη ρύθμιση εθελοντικής αποκάλυψης κεφαλαίων καθώς και φόροι που βεβαιώνουν οι φορολογικές αρχές από ελέγχους που πραγματοποιούν (π.χ. έλεγχοι για αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας).


Οι αριθμοί λένε την αλήθεια. Τα έσοδα από άμεσους φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών (ΠΟΕ) είναι στο 9μηνο αυξημένα κατά 168 εκατ. ευρώ σε σχέση τα αντίστοιχα περυσινά έσοδα και κατά 164 εκατ. ευρώ σε σχέση με την πρόβλεψη του προϋπολογισμού.

Ίδια εικόνα και στα έσοδα από έμμεσους φόρους ΠΟΕ. Είναι στο 9μηνο αυξημένα κατά 180 εκατ. σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο και κατά 164 εκατ. σε σχέση με την πρόβλεψη του προϋπολογισμού. Πρόκειται για μια υπέρβαση των ΠΟΕ της τάξης 328 εκατ. ευρώ.

Αν και υπάρχει όμως αυτή η σημαντική υπέρβαση εσόδων, στο σύνολο των φορολογικών εσόδων καταγράφεται υστέρηση σε σχέση με το στόχο κατά 655 εκατ. ευρώ. Κυριότερη αιτία για αυτό είναι η σημαντική υστέρηση των φόρων εισοδήματος. Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων παρουσιάζει υστέρηση σε σχέση με το στόχο στο 9μηνο κατά 668 εκατ. ευρώ ενώ ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων καταγράφει υστέρηση της τάξης των 104 εκατ. ευρώ.

Η υστέρηση στα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος συνδέεται κατά κύριο λόγο με τη μείωση της παρακράτησης του φόρου εισοδήματος από μπλοκάκια (20%) καθώς οι σχετικές συμβάσεις εργασίας μετατρέπονται μαζικά σε προσλήψεις αορίστου χρόνου όπου λόγω ύπαρξης αφορολόγητου ορίου στο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες γίνεται λιγότερη παρακράτηση.

Παράλληλα μειωμένα είναι και τα εισοδήματα που δηλώνουν πλέον οι ελεύθεροι επαγγελματίες που προσπαθούν να γλιτώσουν από τις εξοντωτικές ασφαλιστικές εισφορές Κατρούγκαλου ενώ μειωμένα είναι και τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος επιχειρήσεων λόγω συμπίεσης της κερδοφορίας τους.


πηγη: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates