.

Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017

ΑΓΩΓΕΣ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ BANCO POPULAR ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΤ !!!

ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΧΕΙΡΙΣΤΗΚΕ ΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ, ΠΟΥ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΧΑΡΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ BANCO SANTANDER
Δύο αγωγές, δημοσιοποιήθηκαν στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, έχουν υποβληθεί από μετόχους μειοψηφίας της Popular και την ισπανική εταιρεία La Guirigaña κατά της ΕΚΤ αλλά και του Ενιαίου Συμβουλίου Εκκαθάρισης (Single Resolution Board, SRB) !!!


Δύο αγωγές έχουν υποβληθεί κατά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τη διαχείριση της χρεοκοπίας της ισπανικής τράπεζας Banco Popular, που οδήγησε σε απώλειες δισεκατομμυρίων ευρώ για τους επενδυτές, ενώ προστατεύθηκαν οι καταθέτες της και οι φορολογούμενοι.

Οι δύο αγωγές, που δημοσιοποιήθηκαν στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, έχουν υποβληθεί από μετόχους μειοψηφίας της Popular και την ισπανική εταιρεία La Guirigaña κατά της ΕΚΤ και του Ενιαίου Συμβουλίου Εκκαθάρισης (Single Resolution Board, SRB).

Είχε προηγηθεί πληθώρα αγωγών κατά του SRB και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ωθώντας την ΕΚΤ σε μία νομική διαμάχη που θα δοκιμάσει την αποφασιστικότητα της ΕΕ στην εφαρμογή των νέων κανόνων για την προστασία των φορολογουμένων από τις διασώσεις τραπεζών.

Η ΕΚΤ είχε ανακοινώσει στις 6 Ιουνίου ότι η Popular πιθανόν θα έκλεινε, μετά από την επιδρομή – όπως τη χαρακτήρισε αργότερα – των καταθετών στην τράπεζα. Το SRB αποφάσισε τότε γρήγορα την πώληση της Popular στη μεγαλύτερη ανταγωνίστριά της, Banco Santander, για ένα ευρώ.

Οι Ισπανοί φορολογούμενοι προστατεύθηκαν και οι πελάτες της τράπεζες δεν επηρεάσθηκαν, αλλά οι μέτοχοί της και οι κάτοχοι ομολόγων χαμηλής εξασφάλισης έχασαν περίπου 4 δισ. ευρώ.

Οι επικριτές των χειρισμών της ΕΚΤ τόνιζαν ότι δεν διέθεσε περισσότερη έκτακτη ρευστότητα (ELA) στην Popular, όταν έφευγαν οι καταθέτες της, αν και η Τράπεζα της Ισπανίας ανέφερε ότι η τράπεζα δεν ήταν σε θέση να δώσει επαρκή ενέχυρα, ώστε να λάβει τα χρήματα. Η έκτακτη ρευστότητα χορηγείται από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες μετά από έγκριση της ΕΚΤ.


πηγη: mononews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates