.

Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΟΥΡΕΜΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ;;;

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΧΙΖΕΙ ΜΕ ΚΟΥΡΕΜΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ
Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα – Οι 2 από τις 4 τράπεζες θα χρειαστούν νέες ΑΜΚ – Η κρατικοποίηση προ των πυλών



H πιθανότητα πάντως να δούμε σενάριο κρατικοποίησης τραπεζών το επόμενο διάστημα στο ελληνικό banking είναι αρκετά αυξημένη έως υπερβολικά αυξημένη.....

Γιατί δεν βλέπουμε ότι υπάρχει πρόβλημα και μάλιστα πολύ σοβαρό. 
Οι μετοχές των τραπεζών σχεδόν καθημερινά κατακρημνίζονται.
Ο κίνδυνος νέων αυξήσεων κεφαλαίου σε συνδυασμό με το Πόρισμα δημιουργούν εγκλωβίζουν σε καθοδικό σπιράλ το ελληνικό banking. 

Η Πειραιώς εμφανίζεται ως η πιο ευάλωτη λόγω των ελέγχων που θα πραγματοποιήσει η ΕΚΤ τύπου TAR ανασκόπηση προβληματικών δανείων ενώ σίγουρα αρνητικά επιδρά και το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος.
Η Πειραιώς όμως ανεξαρτήτως πορίσματος ή TAR έχει ένα ορατό πρόβλημα που είναι αντικειμενικό. 
Έχει coverage ratio NPEs δηλαδή δείκτη κάλυψης προβληματικών ανοιγμάτων με προβλέψεις στο 45% όταν η Εθνική είναι στο 55% ή η Eurobank στο 51%.
Είναι προφανές ότι πρώτη στην λίστα για αύξηση κεφαλαίου βρίσκεται η Πειραιώς και έτσι εξηγείται γιατί η μετοχή έχει υποχωρήσει τόσο πολύ και χάσει σχεδόν 600 εκατ ευρώ από την χρηματιστηριακή της αξία. 
Η Πειραιώς δεν θα ήταν αφύσικο να υποχωρήσει προς τα 2 ευρώ.
Η Πειραιώς με όρους φερεγγυότητας και επάρκειας όπως όλες οι τράπεζες είναι εναρμονισμένες με τις επιταγές της ΕΚΤ. 
Ωστόσο η Πειραιώς έχει capital buffer δηλαδή κεφαλαιακό απόθεμα 2 δισεκ. περίπου όσο είναι και τα cocos τα μετατρέψιμα ομόλογα.
Μια πηγή στο παρελθόν από το ΔΝΤ έχει αναφέρει ότι θα μπορούσε η Πειραιώς να ακολουθήσει το παράδειγμα της Citigroup όπου διαχωρίστηκε σε υγιή και holding που εντάχθηκαν τα προς πώληση περιουσιακά στοιχεία. 
Η πιθανότητα ανακεφαλαιοποίησης στην Πειραιώς είναι πολύ μεγάλη, όπως μεγάλη είναι η πιθανότητα κρατικοποίησης.
Η επόμενη τράπεζα που ίσως στρεσαριστεί περισσότερο μετά την Πειραιώς είναι η Alpha bank και έτσι εξηγείται η μεγάλη πτώση της μετοχής στα 1,70 ευρώ από 2,80 ευρώ πριν λίγο καιρό. 
Η Alpha bank προφανώς διαθέτει το υψηλότερο κεφαλαιακό απόθεμα 3 δισεκ. αλλά το coverage ratio χρειάζεται βελτίωση βρίσκεται στο 48% κάτω από τον μέσο όρο. 
Έχοντας υψηλό capital buffer η Alpha bank δεν κινδυνεύει να υποχωρήσει κάτω από το 12,25% ή 12,50% που είναι ο χαμηλότερος συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας αλλά θα χάσει μεγάλο μέρος του κεφαλαιακού αποθέματος. 
Να σημειωθεί ότι Πειραιώς και Alpha bank έχουν κοινό μέτοχο τον Paulson και εάν επιβεβαιωθεί το σενάριο της ανακεφαλαιοποίησης και στις 2 τράπεζες ίσως να αποχωρήσει να μην συμμετάσχει…σε νέα αύξηση. 
Η Eurobank και η Εθνική βρίσκονται στην ομάδα των τραπεζών με τα λιγότερα προβλήματα με την Εθνική παρά τα λιγότερα κεφαλαιακά αποθέματα να υποστηρίζεται από το υψηλό coverage ratio.
Ωστόσο ένα θέμα που αφορά την Eurobank έχει να κάνει με το γεγονός ότι μεατρέπει τις προνομιούχες μετοχές σε ομολογιακό core tier 2 και αυτή η μετατροπή προφανώς πρέπει να αποτιμηθεί με την δέουσα προσοχή. 

Συμπέρασμα 

Εάν θέλαμε να πούμε ποια τράπεζα διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο 4ης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου θα λέγαμε ότι στην 1η θέση βρίσκεται η Πειραιώς, η Alpha bank στην 2η θέση, η Eurobank στην 3η θέση και η Εθνική στην 4η θέση.
Εφόσον συμπεριληφθεί και η Attica bank τουλάχιστον 3 τράπεζες από τις 5 τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια. 
Στο κακό σενάριο θα μπορούσαμε να δούμε τις μετοχές των τραπεζών στις εξής τιμές Εθνική 0,18 ευρώ, Alpha bank 1 ευρώ, Eurobank 0,50 ευρώ και Πειραιώς 2-2,4 ευρώ. 
H πιθανότητα πάντως να δούμε σενάριο κρατικοποίησης τραπεζών το επόμενο διάστημα στο ελληνικό banking είναι αρκετά αυξημένη έως υπερβολικά αυξημένη..... 

Πηγή: bankingnews

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates