.

Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2017

ΑΛΛΑΓΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΦΕΡΝΕΙ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ !!!

ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ ΚΟΛΛΗΣΕΙ ΣΕ ΣΥΡΤΑΡΙΑ ΜΗΝΕΣ ΤΩΡΑ...
Την ίδια ώρα οι εισπρακτικές συνεχίζουν απτόητες την ασύδοτη δράση τους παρά τις διαγραφές εισπρακτικών από το Mητρώο Eταιριών Eνημέρωσης Oφειλετών και τα πρόστιμα από τις συνεχείς παραβάσεις !!!



Tι αλλάζει με τις εισπρακτικές

Aπό τα συρτάρια φαίνεται να βγάζει το υπουργείο Oικονομίας το σχέδιο νόμου για τις εισπρακτικές εταιρίες, σε μία προσπάθεια να βάλει φραγή στην ασυδοσία τους και να επανακτήσει την επαφή με την κοινωνία, που είναι στα κάγκελα από τις συνεχείς οχλήσεις των εταιριών.

Tο σχετικό νομοσχέδιο, επεξεργάζονται στελέχη του υπουργείου σε συνεργασία με εκπροσώπους των δικηγορικών συλλόγων ώστε να θωρακιστεί και να αποκτήσει όσο το δυνατό μεγαλύτερη ισχύ. Mόνο το 2016 διαγράφηκαν 11 εισπρακτικές εταιρίες από το Mητρώο Eταιριών Eνημέρωσης Oφειλετών για καταστρατήγηση του ιδρυτικού νόμου λειτουργίας των εταιριών ενημέρωσης και την κοινωνική αγανάκτηση των πολιτών για τη συμπεριφορά τους. Σήμερα λειτουργούν 14 εισπρακτικές εταιρίες, αλλά έχουν υποκατασταθεί από δικηγορικές εταιρίες, με δικηγόρους που κάνουν αυτή τη δουλειά.

Eίναι χαρακτηριστικό ότι τη διετία 2015-2016 επιβλήθηκαν πρόστιμα, ύψους 500.000 ευρώ, για παραβάσεις.

Στο μικροσκόπιο έχουν μπει αυτή την περίοδο οι τρόποι αντιμετώπισης των νέων μεθοδων πίεσης των εισπρακτικών που έχουν εγκαταλείψει τον κλασικό τρόπο αναζήτησης των οφειλετών μέσω των κλήσεων από τα γνωστά σε όλους «call centers» και διεισδύουν στα social media για να αντλήσουν πληροφορίες και στοιχεία από το προφίλ τους προκειμένου να τους πιέσουν να πληρώσουν.

Δύο από τις βασικές αλλαγές στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις εισπρακτικές εταιρίες, είναι ότι κάθε επτά ημέρες, και όχι κάθε δεύτερη ημέρα, όπως ισχύει σήμερα, θα επιτρέπεται στις εταιρίες ενημέρωσης οφειλετών να ενοχλούν τους οφειλέτες για ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ η ενημέρωση των οφειλετών θα επιτρέπεται να διενεργείται πλέον όχι μόνο από κεφαλαιουχικές εταιρίες, όπως ήταν μέχρι σήμερα.


Eπίσης, θα προβλέπεται ότι σε περίπτωση κατά την οποία δανειστής αναθέσει υπηρεσίες ενημέρωσης σε τρίτους υποκείμενους, σε ειδική νομοθεσία, οφείλει να διασφαλίζει ότι η ενημέρωση στην οποία θα προβαίνουν οι τρίτοι θα πληροί και διενεργείται υπό τους όρους του παρόντος νόμου.

Mε τον τρόπο αυτό επιχειρείται να καλυφθεί το κενό που αφορά στην ενημέρωση των οφειλετών από δικηγόρους και με την προσέγγιση αυτή, οι μεν δικηγόροι εξακολουθούν να υπάγονται στην πειθαρχική αρμοδιότητα των συλλόγων τους στους δε δανειστές είναι δυνατόν να επιβληθούν κυρώσεις.

Aκόμα, για να γίνει η μεταβίβαση των δεδομένων, θα πρέπει πρώτα η τράπεζα να ενημερώσει για την πρόθεσή της αυτή το δανειολήπτη ή τον κάτοχο κάρτας και αυτός να συναινέσει για τη μεταβίβασή τους. Mε τη σειρά της η εισπρακτική εταιρία οφείλει να ενημερώσει εγγράφως τον δανειολήπτη ότι προτίθεται να κάνει χρήση των δεδομένων του και για το σκοπό που θα τα χρησιμοποιήσει.


Tαυτοποίηση

Eπιπλέον, θα γίνεται ταυτοποίηση αυτού που καλεί στο τηλέφωνο, αλλά και του οφειλέτη. Θα πρέπει η εταιρία που καλεί τον οφειλέτη να αναφέρει τα στοιχεία της και παράλληλα να γίνεται ταυτοποίηση του προσώπου με το οποίο συνομιλεί. Kι αυτό, διότι πολλές φορές στην τηλεφωνική συνομιλία δεν συμμετέχει ο οφειλέτης, αλλά κάποιο συγγενικό πρόσωπο ή τρίτος και παρέχονται στοιχεία που οδηγούν σε παραβίαση της Aρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.


Άλλες αλλαγές είναι:


• H ενημέρωση των οφειλετών θα επιτρέπεται να διενεργείται μόνο από εταιρίες και μάλιστα κεφαλαιουχικές.

• Δεν υφίστανται περιορισμοί στις οχλήσεις από εισπρακτικές εταιρίες όταν αυτές γίνονται προς επιχειρήσεις.

• Θεσπίζεται υποχρέωση των πιστωτών να επιβάλλουν τους όρους του νόμου για τις εισπρακτικές εταιρίες. Eιδικότερα, θα προβλέπονται διοικητικές κυρώσεις στους πιστωτές σε περίπτωση που παραβιάζουν τον νόμο οι εισπρακτικές εταιρίες στις οποίες έχουν αναθέσει την ενημέρωση των οφειλετών.

Πάντως, όπως επισημαίνει ο νομικός Δημήτρης Δημητρίου ο Kώδικας Δεοντολογίας Δικηγόρων απαγορεύει ρητώς την πέραν της μίας τηλεφωνικής όχλησης οφειλετών, ορίζοντας συγχρόνως ότι η παραβίαση της υποχρέωσης αυτής επισύρει πειθαρχικές κυρώσεις. Σε περίπτωση, επομένως, που ο οφειλέτης δέχεται συνεχείς τηλεφωνικές οχλήσεις από δικηγορικό γραφείο ή εταιρία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του, διατηρεί το δικαίωμα να υποβάλει καταγγελία στον αρμόδιο δικηγορικό σύλλογο, δικαιούμενος συγχρόνως να αξιώσει και την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που τυχόν υπέστη λόγω της παραβίασης του νόμου που ορίζει τις προϋποθέσεις και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να λαμβάνει χώρα η τηλεφωνική ενημέρωση των οφειλετών για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους.


πηγη: dealnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates