.

Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017

ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ !!!

ΜΕΤΑ ΤΟ ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΗΝ STEM-HEALTH HELLAS ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΕ ΧΩΡΙΣ ΑΔΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις όσον αφορά στην εταιρία «Ιατρική Τεχνολογική Ελληνική Τράπεζα Βλαστοκυττάρων Α.Ε.» με διακριτικό τίτλο «Stem – Health Hellas» που έβαλε λουκέτο τον περασμένο Ιούνιο. Εισαγγελική έρευνα, συνολικά για τις τράπεζες βλαστοκυττάρων που λειτουργούν στη χώρα μας ανοίγει με παρέμβασή του ο Συνήγορος του Καταναλωτή, Λευτέρης Ζαγορίτης, με αφορμή την υπόθεση σε βάρος της εν λόγω εταιρείας, η οποία με το λουκέτο της βύθισε στην αγωνία 30.000 γονείς !!!




H Stem Health, η οποία είχε μισθώσει χώρο από το Δ.Θ.Κ.Α. ΥΓΕΙΑ Α.Ε. για τη φύλαξη των βλαστικών κυττάρων, ενημέρωσε τον περασμένο Ιούνιο, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τους γονείς – πελάτες της, ότι αδυνατεί να παράσχει πλέον τις υπηρεσίες φύλαξης, λόγω δυσχερούς οικονομικής κατάστασης, στην οποία περιήλθε «μετά την αποχώρηση του ΟΜΙΛΟΥ ΥΓΕΙΑ από το μετοχικό κεφάλαιο και την ουσιαστική διοίκησή της».

Μάλιστα στο ενημερωτικό της mail έκανε λόγο περί «άμεσου κινδύνου καταστροφής των βλαστικών κυττάρων«, καλώντας τους γονείς να παρέμβουν προς το «Υγεία» για την εξεύρεση λύσης.



Μηνυτήρια αναφορά

Ο Συνήγορος του Καταναλωτή ανακοίνωσε στις 24/08 ότι κατέθεσε στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών μηνυτήρια αναφορά για τη διερεύνηση τέλεσης αξιόποινων πράξεων και τον ενδεχόμενο καταλογισμό ποινικών ευθυνών κατά των υπεύθυνων της εταιρείας, καθώς και κατά παντός άλλου υπευθύνου, προσκομίζοντας όλα τα σχετικά έγγραφα που περιήλθαν σε γνώση της Ανεξάρτητης Αρχής, κατά τη διερεύνηση αναφορών οι οποίες υποβλήθηκαν από μεγάλο αριθμό γονέων που είχαν συμβληθεί με την εταιρεία.

Σύμφωνα με τον Συνήγορο, μάλιστα, η ανωτέρω ιδιωτική Τράπεζα λειτουργούσε χωρίς να διαθέτει σχετική άδεια από το Υπουργείο Υγείας, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας (Π.Δ. 26/2008 & Ν. 3984/2011).

Ανάστατοι οι γονείς

Οι γονείς, μέσω νομικού εκπροσώπου, έχουν προχωρήσει σε ενέργειες ώστε, μέχρι να επιλυθεί το θέμα, να αναλάβει το «Υγεία» την συντήρηση των βλαστοκυττάρων.

Ο Όμιλος Υγεία, πάντως, από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκε το ζήτημα και παρόλο που ισχυρίζεται ότι ουδεμία νομική ή άλλη υποχρέωση έχει, ανέλαβε την υποχρέωση πλήρωσης των δεξαμενών φύλαξης του βιολογικού υλικού με άζωτο, πράγμα το οποίο, όπως έχει ήδη ανακοινώσει, θα συνεχίσει να κάνει έως την εξεύρεση λύσεως επί του ζητήματος.

Συνολική έρευνα

Με αφορμή την υπόθεση Stem Health, ο Συνήγορος του Καταναλωτή ζήτησε τη διερεύνηση από την Εισαγγελία για το αν έχουν αδειοδοτηθεί σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις όλες οι λειτουργούσες ιδιωτικές Τράπεζες Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος ή αν έχει παραβιασθεί η νομοθεσία, ιδίως σε ότι, αφορά τη λειτουργία τους κατά τη συλλογή, τη συντήρηση και τη διαφύλαξη αναντικατάστατου βιολογικού υλικού με αξιόπιστες διαδικασίες, καθώς και την προστασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των πολιτών – καταναλωτών.

Εκτιμάται ότι πρόκειται για περισσότερες από 15 τράπεζες, στις οποίες έχουν αποταθεί εκατοντάδες χιλιάδες γονείς, έχοντας ήδη καταβάλλει από 1.600 έως 3.000 ευρώ έκαστος για τη φύλαξη του γενετικού υλικού των παιδιών τους.


πηγη: mononews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates