Κατάλαβες γιατί ο Ντε Γκίντος μπήκε μπροστά και ζήτησε την αθώωση των ανθρώπων των δανειστών στο ΤΑΙΠΕΔ ;;;
Δυσφορία και προβληματισμό φαίνεται να προκαλεί στους κόλπους της ΕΚΤ η προοπτική να αναλάβει τα ηνία της ο επικεφαλής της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, διαδεχόμενος τον Μάριο Ντράγκι το φθινόπωρο του 2019, οπότε λήγει η θητεία του. Ο γνωστός υπέρμαχος της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής έχει επανειλημμένως επικρίνει απροκάλυπτα τις επιλογές του Μάριο Ντράγκι και οι απόψεις του δεν συνάδουν με την πλειονότητα των στελεχών της ΕΚΤ.
Αν η κυβέρνηση της Αγκελα Μέρκελ πράγματι επιτύχει να επιβάλει τον υποψήφιό της για διάδοχο του κ. Ντράγκι, κάτι ιδιαιτέρως πιθανόν, δεδομένης της οικονομικής ισχύος της Γερμανίας, θα είναι η πρώτη φορά που στον προεδρικό θώκο της ΕΚΤ θα βρεθεί Γερμανός. Από την ίδρυσή της έως σήμερα, η Τράπεζα πέρασε από τα χέρια του Ολλανδού Βιμ Ντούιζενμπεργκ, στα χέρια του Γάλλου Ζαν Κλοντ Τρισέ και έως σήμερα διοικείται από έναν Ιταλό. Το ενδεχόμενο να διαδεχθεί τον κ. Ντράγκι ο επικεφαλής της Bundesbank αντιμετωπίζεται με έντονο προβληματισμό από τα στελέχη της ΕΚΤ, καθώς ο γνωστός «ιέρακας» της νομισματικής πολιτικής είναι εκφραστής της γερμανικής άποψης που δεν έχει πολλούς οπαδούς στους κόλπους της τράπεζας.
Σύμφωνα, άλλωστε, με τη βρετανική εφημερίδα Financial Times, τα στελέχη της ΕΚΤ ενοχλούνται ιδιαιτέρως από το γεγονός ότι ο κ. Βάιντμαν έχει εκφράσει δημοσίως και εντόνως τη διαφωνία του με τον τρόπο που επέλεξε ο Μάριο Ντράγκι να αντιμετωπίσει την κρίση του ευρώ. Σε αντίθεση με την Τράπεζα της Αγγλίας, που αντιμετωπίζει κάθε διχογνωμία ως απόδειξη της ανεξαρτησίας των μελών της, για την ΕΚΤ η ομοφωνία ή τουλάχιστον μια συναίνεση της μεγάλης πλειοψηφίας είναι υψίστης σημασίας. «Ο Γενς δεν έχει αποδείξει ότι μπορεί να μιλάει για λογαριασμό όλων», δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα στέλεχος της ΕΚΤ, ενώ άλλοι αξιωματούχοι φτάνουν στο σημείο να τον επικρίνουν επειδή δεν έχει κατορθώσει να καταξιώσει την εικόνα της νομισματικής ένωσης στη συνείδηση της γερμανικής κοινής γνώμης.
Το πολιτικό κατεστημένο της Γερμανίας έχει επικρίνει δριμύτατα την ΕΚΤ για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και τη μείωση των επιτοκίων του ευρώ σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Ειδικότερα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κατηγόρησε την πολιτική των αρνητικών επιτοκίων για τη ζημία που προκαλεί στις γερμανικές τράπεζες, πλήττοντας καίρια την κερδοφορία τους, ενώ έφτασε στο ακραίο σημείο να επιρρίψει στην ΕΚΤ ευθύνες για την άνοδο του ευρωσκεπτικιστικού και ακροδεξιού κόμματος της Εναλλακτικής για τη Γερμανία. Παραδόξως, ο κ. Βάιντμαν τάχθηκε στο πλευρό της ΕΚΤ όταν δεχόταν αυτά τα βέλη. Υπεραμύνθηκε της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας, και με δική του πρωτοβουλία η Bundesbank εξεπόνησε μελέτη που αποδεικνύει πως οι πολιτικές επιλογές της ΕΚΤ δεν διεύρυναν τις ανισότητες μεταξύ πλουσίων και φτωχών.
Από την πλευρά τους, πάντως, τα μέλη του Δ.Σ. της τράπεζας επισημαίνουν πως, παρά τις διαφωνίες του, ο κ. Βάιντμαν δεν έχει παρουσιάσει ποτέ εναλλακτικές στις δικές τους προτάσεις και στην πολιτική Ντράγκι. Σύμφωνα, πάντως, με τους FT, η συγκυρία είναι ευνοϊκή για τον κ. Βάιντμαν, καθώς ήδη διαφαίνεται στροφή της ΕΚΤ προς μια πιο περιοριστική πολιτική. Και το πιθανότερο είναι πως όταν έρθει η ώρα να λήξει η θητεία του κ. Ντράγκι, η ΕΚΤ θα έχει μάλλον αρχίσει ήδη να αυξάνει τα επιτόκια.
Πολιτικά παζάρια από το Βερολίνο
Σε πρόσφατο ρεπορτάζ της, σχετικό με τη διαδοχή του κ. Ντράγκι, η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt επισημαίνει πως, αν αναλάβει ο κ. Βάιντμαν τα ηνία της ΕΚΤ, θα επιβάλει τη γερμανική άποψη, προκαλώντας την αντίδραση συναδέλφων του από τις νότιες χώρες. Επικαλούμενη πηγές της γερμανικής κυβέρνησης, τις οποίες δεν κατονομάζει, η γερμανική εφημερίδα αναφέρει ότι η κυβέρνηση Μέρκελ σκοπεύει να ανακόψει τυχόν αντιστάσεις στον διορισμό του κ. Βάιντμαν, προσφέροντας τη στήριξή της στον Ισπανό Λουίς ντε Γκίντος για τη θέση του αντιπροέδρου, καθώς τον Οκτώβριο του 2019 λήγει και η θητεία του Βίτορ Κονστάνσιο.
Κι ενώ οι Financial Times εκτιμούν πως ο διορισμός ενός Ισπανού στη θέση του αντιπροέδρου μπορεί να ενισχύσει την προεδρία Βάιντμαν, η γερμανική οικονομική εφημερίδα καταλήγει στο συμπέρασμα πως ούτε αυτό θα ήταν αρκετό. Υποθέτει, μάλιστα, πως η Γερμανία θα υποστεί πιέσεις για να προχωρήσει σε περαιτέρω παραχωρήσεις, όπως, για παράδειγμα, να συναινέσει στην έκδοση κοινών ομολόγων της Ευρωζώνης, κάτι που έως τώρα απορρίπτει κατηγορηματικά. Στο ίδιο ρεπορτάζ, η Handelsblatt τονίζει πως η γερμανική κυβέρνηση μπορεί να καταφύγει σε έναν ακόμη ελιγμό, να υπαναχωρήσει σε ό,τι αφορά την υποψηφιότητα της επίσης Γερμανίδας Ζαμπίνε Λοτενσλέγκερ για την προεδρία του εποπτικού μηχανισμού της ΕΚΤ. Η κ. Λοτενσλέγκερ ενδέχεται, μάλιστα, να θυσιαστεί και να αναγκαστεί να εγκαταλείψει την έδρα της στο Δ.Σ. της Τράπεζας. Είναι άγραφος κανόνας στην ΕΚΤ να μην υπάρχει πάνω από ένα άτομο της ίδιας εθνικότητας στο εξαμελές Δ.Σ.
πηγη: kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου