.

Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

ΘΕΛΕΙΣ ΕΚΠΤΩΣΗ ΦΟΡΟΥ ;;; ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ ΣΕ ΚΟΜΜΑ Ή ΒΟΥΛΕΥΤΗ !!!

ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΦΟΡΟ-ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ...ΑΦΗΝΟΥΝ ΕΝΕΡΓΗ ΤΗΝ ΕΚΠΤΩΣΗ ΦΟΡΟΥ ΓΙΑ ΔΩΡΕΕΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΚΟΜΜΑΤΑ Ή ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
Τι δεν καταλαβαίνεις ;;;





Ποια είναι η μοναδική έκπτωση φόρου που παρέμεινε «ζωντανή» μετά τις νέες καταργήσεις φορολογικών απαλλαγών στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση; Η έκπτωση φόρου για δωρεές χρημάτων σε βουλευτές και πολιτικά κόμματα. Όσο απίστευτο και αν φαίνεται, όσοι δαπανήσουν χρήματα το 2017 για μια σοβαρή εγχείρηση ή για μια θεραπεία μπορεί να μην γλιτώσουν από την εφορία ούτε ένα ευρώ. Όσοι όμως εμβάσουν χρήματα στον τραπεζικό λογαριασμό του βουλευτή της περιφέρειάς τους, θα έχουν έκπτωση φόρου ίση με το 10% του ποσού της δαπάνης. Τουλάχιστον, η κυβέρνηση είχε την… ευγένεια, από τη στιγμή που έκανε μέσω του τελευταίου μνημονιακού νόμου παρέμβαση και στον νόμο χρηματοδότησης των κομμάτων να σταματήσει να επιφυλάσσει για τους δωρητές των κομμάτων καλύτερη μεταχείριση από τους υπόλοιπους δωρητές.

Με τον τελευταίο μνημονιακό νόμο, η έκπτωση φόρου για τις ιατρικές δαπάνες, καταργήθηκε αναδρομικά που σημαίνει ότι οι αποδείξεις από γιατρούς που εκδόθηκαν από τις αρχές του χρόνου δεν εξασφαλίζουν καμία απολύτως έκπτωση. Από την άλλη, η έκπτωση φόρου για τις δωρεές σε βουλευτές και κόμματα παραμένει ενεργή. Η διάταξη που ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο είναι σαφής: «Το ποσόν της ιδιωτικής χρηματοδότησης που δίδεται στους δικαιούχους χρηματοδότησης (σ.σ πολιτικά κόμματα, βουλευτές κλπ) εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα του χρηματοδότη σύμφωνα με τους όρους του άρθρου 19 του ν. 4172/2013». Το τι σημαίνει αυτό είναι προφανές: αν κάνεις εγχείρηση ανοικτής καρδιάς ξοδεύοντας τα πάντα για να επιβιώσεις, δεν δικαιούσαι έκπτωση φόρου. Αν όμως δωρίσεις ένα σεβαστό ποσό στον πολιτευτή της επιλογής σου, όλο και κάτι θα μείνει.

Η έκπτωση φόρου, θεσπίστηκε με τον νόμο του 2014 για τη χρηματοδότηση των κομμάτων που ψηφίστηκε επί Νέας Δημοκρατίας. Και η σημερινή κυβέρνηση όμως δεν φαίνεται να τολμά να καταργήσει την προκλητική διάταξη. Τουλάχιστον, από τον τρόπο που είναι διατυπωμένη η διάταξη, φαίνεται να αποκαθίσταται ένας άλλος παραλογισμός: το γεγονός ότι η δωρεά προς τον βουλευτή είχε τώρα πολύ καλύτερη μεταχείριση από τη δωρεά σε νοσοκομεία, ιδρύματα κλπ.

Τι έλεγε μέχρι τώρα ο νόμος για τη χρηματοδότηση των κομμάτων; «Το ποσόν της ιδιωτικής χρηματοδότησης που δίδεται στους δικαιούχους χρηματοδότησης εκπίπτει ολόκληρο από το φορολογητέο εισόδημα του χρηματοδότη». Αυτό σήμαινε ότι η έκπτωση φόρου μπορούσε να φτάσει μέχρι και στο 45% του συνολικού ποσού της δωρεάς. Με τη νέα διατύπωση της διάταξης, από τη στιγμή που η δωρεά προς τους βουλευτές συνδέεται με τη φορολογική νομοθεσία, θα ισχύει και για τις συγκεκριμένες δωρεές ότι και για τις υπόλοιπες: Το ποσό του φόρου μειώνεται κατά 10% επί των ποσών δωρεών, εφόσον οι δωρεές υπερβαίνουν στη διάρκεια του φορολογικού έτους το ποσό των 100 ευρώ. Το συνολικό ποσό των δωρεών δεν μπορεί να υπερβαίνει το πέντε τοις εκατό 5% του φορολογητέου εισοδήματος.

Το απίστευτο και όμως αληθινό φορολογικό δίκαιο ενσωματώνει πλέον και μια ακόμη απίστευτη αδικία: όποιος γονιός δωρίσει χρήματα στο παιδί του για να το βοηθήσει (π.χ για να αγοράσει ένα σπίτι) πληρώνει φόρο 10% επί του ποσού της δωρεάς. Όποιος δωρίσει χρήματα σε έναν βουλευτή, όχι μόνο δεν θα πληρώσει, αλλά θα γλιτώσει κιόλας.


πηγη: thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates