.

Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ Η ΔΕΗ ΤΙΣ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ !!!

ΤΑ 2,5 ΔΙΣ ΑΓΓΙΞΑΝ ΟΙ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΞΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ...ΑΛΛΑ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΓΙΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΥΣ
Τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών σχεδιάζει η ΔΕΗ !!!


Σχέδιο τιτλοποίησης ληξιπρόθεσμων οφειλών εξετάζει η ΔΕΗ προκειμένου να γεμίσει τα άδεια της ταμεία. Μετά το πρόγραμμα «Προπληρωμένος λογαριασμός» με έκπτωση 6% για όσους προπληρώσουν την αξία λογαριασμών ενός έτους, που εφάρμοσε από τις αρχές του 2017, η ΔΕΗ καταφεύγει σε ένα ιδιαίτερα ακριβό εργαλείο ενίσχυσης της ρευστότητάς της που αντανακλά το οξύ οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει και τον κίνδυνο να μην μπορεί να καλύψει ανελαστικές υποχρεώσεις. Οι ανεξόφλητες οφειλές από λογαριασμούς ρεύματος εξακολουθούν να κινούνται στο αστρονομικό ποσό των 2,5 δισ. (σχεδόν το μισό του τζίρου της), ενώ οι συνολικές υποχρεώσεις της προς τρίτους ξεπερνούν το 1,8 δισ. (τέλος του 2016).

Η εκπόνηση ενός σχεδίου προείσπραξης ρευστότητας μέσω της μετατροπής απαιτήσεων σε ομόλογα που θα διατεθούν σε επενδυτές σε χαμηλή τιμή και θα αποπληρωθούν με την είσπραξη των απαιτήσεων, έχει σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» ανατεθεί στην PWC, η οποία ανέλαβε το έργο της σύστασης και διάθεσης στη συνέχεια σε ιδιώτες δύο εταιρειών λιανικής, σχέδιο που προωθεί η ΔΕΗ ως αποτελεσματικότερο για τη μείωση των μεριδίων της, παράλληλα με τα ΝΟΜΕ. Ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης είχε ανακοινώσει στις αρχές Μαρτίου στη Βουλή την πρόθεση της Επιχείρησης για πρόσληψη εταιρείας συμβούλων με ειδίκευση στο θέμα της συλλογής οφειλών, με στόχο, όπως είπε, να αυξηθεί η εισπραξιμότητα των ληξιπρόθεσμων οφειλών κατά 10%, χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία.

Τον κίνδυνο ρευστότητας επισημαίνει η διοίκηση της ΔΕΗ στην ετήσια οικονομική έκθεση του 2016, σημειώνοντας ότι «συνδέεται με την ανάγκη για επαρκή εξασφάλιση ταμειακών διαθεσίμων για τη χρηματοδότηση της λειτουργίας, περιλαμβανόμενων και των αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης, των επενδυτικών δαπανών και της εξυπηρέτησης των δανειακών υποχρεώσεων του ομίλου και της μητρικής εταιρείας».

Σοβαρές ανησυχίες για τη ρευστότητα της ΔΕΗ εξέφρασε στο report με ημερομηνία 26 Απριλίου ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poors, ο οποίος διατήρησε την αξιολόγηση CCC- για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της εταιρείας. Οπως διευκρινίζουν οι αναλυτές του οίκου, το καθεστώς επιτήρησης αντανακλά την άποψη ότι η ρευστότητα της εταιρείας επιδεινώθηκε σημαντικά τους τελευταίους μήνες, καθώς υπάρχει περιορισμένη παραγωγή ρευστότητας από τις λειτουργίες, περιορισμένη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων κίνησης και σημάδια μείωσης της υποστήριξης από τις ελληνικές τράπεζες. Επισημαίνουν δε τον κίνδυνο χρεοκοπίας μέσα στο τρίτο τρίμηνο του 2017 στην περίπτωση που δεν εισρεύσουν στα ταμεία της τα έσοδα από το σχέδιο απόσχισης του ΑΔΜΗΕ.

Αυτή είναι η εικόνα της ΔΕΗ λίγο πριν ξεκινήσει η έναρξη της διαδικασίας για την πώληση ποσοστού 40% περίπου των λιγνιτικών της μονάδας και ορυχείων όπως αναφέρεται στη συμφωνία με τους πιστωτές. Τους βασικούς άξονες της συμφωνίας για τα ενεργειακά ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ως προαπαιτούμενο για την αξιολόγηση θα κοινοποιηθούν στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν ώς τα μέσα Μαΐου όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την εξειδίκευση των μέτρων σε επόμενο στάδιο. Τα μέτρα θα οριστικοποιηθούν και θα νομοθετηθούν μετά τη διεξαγωγή έρευνας αγοράς (market test) μέχρι τον Νοέμβριο του 2017, ενώ η υλοποίησή τους προβλέπεται μέχρι τον Ιούνιο του 2018. Ο δυνητικός επενδυτής ή επενδυτές δεν θα συνδέονται με κανέναν τρόπο με τη ΔΕΗ, για λόγους προστασίας του ανταγωνισμού, σύμφωνα με τους ισχύοντες ευρωπαϊκούς κανόνες. Προαπαιτούμενο για την αξιολόγηση αποτελεί και η υποβολή από τη ΔΕΗ πλάνου δράσης για την αντιμετώπιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Η εκκρεμότητα με την ανάκτηση των ΥΚΩ (Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας) από το 2012 και μετά θα τακτοποιηθεί, όπως αναφέρει το υπουργείο, σε βάθος 5ετίας, έως το 2022, προκειμένου να αποφευχθούν αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρισμού.

Σε ό,τι αφορά την αγορά φυσικού αερίου, προβλέπεται η ιδιωτικοποίηση του 66% του ΔΕΣΦΑ (35% ΕΛΠΕ, 31% ΤΑΙΠΕΔ) μέχρι τα τέλη του 2017.


πηγη: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates