.

Τρίτη 23 Μαΐου 2017

ΚΥΠΡΟΣ: ΠΡΟΣΤΙΜΟ 31.000.000 ΕΥΡΩ ΣΕ 8 ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ JCC !!!

ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΡΤΕΛ
Πρόστιμο συνολικού ύψους €31 εκατομμυρίων επέβαλε η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) στις εταιρείες JCC Payment Systems Limited, Τράπεζα Κύπρου, Marfin Popular Bank, Ελληνική Τράπεζα, USB Bank, Alpha Bank, Εμπορική Τράπεζα Κύπρου, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (Κύπρου) και Societe Generale Cyprus, λόγω παραβάσεων του Προστασίας του Ανταγωνισμού Νόμου και των αντίστοιχων άρθρων της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης !!!



Η απόφαση λήφθηκε μετά από εξέταση κατόπιν καταγγελίας της τράπεζας FMBE το 2010.Σύμφωνα με την ΕΠΑ, οι παραβάσεις αφορούν την την απόφαση της JCC ως ένωση επιχειρήσεων των εκδοτριών τραπεζών μετόχων της για τον καθορισμό των Εγχώριων Διατραπεζικών Προμηθειών (ΕΔΠ), που περιορίζει τον ανταγωνισμό στην αγορά έκδοσης καρτών. Για παράβαση αυτή επιβλήθηκε πρόστιμο προς την JCC ύψους €1.204.564.


Επίσης παράβαση διαπιστώθηκε ότι οι συμφωνίες που σύναψαν η JCC, μαζί με τις τράπεζες μη μετόχους της εντός της Κύπρου, και συγκεκριμένα με τις USB, Εμπορική και Societe, για καθορισμό των ΕΔΠ, που περιορίζουν τον ανταγωνισμό στην αγορά έκδοσης καρτών πληρωμών και κατ΄ επέκταση στην αγορά αποδοχής καρτών πληρωμών εντός της Κύπρου. Για την παράβαση αυτή επιβλήθηκαν πρόστιμα προς: JCC: €344.161, USB: €121.519, Εμπορική: €160.851 και Societe: €94.102.

Η ΕΠΑ επέβαλε στην JCC πρόστιμο ύψους €172.081 για «επιβολή αθέμιτων τιμών στις χρεώσεις που αφορούν τα Δικαιώματα Εξυπηρέτησης Πελατών (ΔΕΠ) μέσω της πρακτικής της ληστρικής τιμολόγησης, από μέρους της JCC η οποία κατέχει δεσπόζουσα θέση στη σχετική αγορά της αποδοχής καρτών πληρωμών εντός της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά παράβαση του άρθρου 6(1)(α) του Νόμου και του αντίστοιχου άρθρου 102 της Σ.Λ.Ε.Ε».

Διαπιστώνει επίσης παράβαση, λόγω επιβολής αθέμιτων τιμών μέσω της πρακτικής της υπερβολικής τιμολόγησης στις χρεώσεις που αφορούν τις ΕΔΠ, από τις τράπεζες μετόχους της JCC, ήτοι Τράπεζα Κύπρου, Marfin, Ελληνική Τράπεζα, Alpha Bank, Εθνική που κατέχουν συλλογική δεσπόζουσα θέση στην αγορά της έκδοσης καρτών πληρωμών εντός της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά παράβαση του άρθρου 6(1)(α) του Νόμου και του αντίστοιχου άρθρου 102 της Σ.Λ.Ε.Ε. Επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους €7.221.443 στην Τράπεζα Κύπρου, €7.670.648 στην Μαρφίν,€1.569.989 στην Ελληνική,€1.384.271 στην Alpha Bank, και €233.972 στην Εθνική.

Επίσης, η ΕΠΑ επέλαβε πρόστιμο ύψους €10.832.165 στην Τράπεζα Κύπρου για τη συμπεριφορά της Τράπεζας Κύπρου που κατέχει δεσπόζουσα θέση στην έκδοση και αποδοχή καρτών American Express (AMEX) εντός της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας και περιόριζε τον ανταγωνισμό στην αγορά επεξεργασίας καρτών AMEX, καθότι χωρίς αντικειμενική δικαιολόγηση, δεν παραχώρησε άδεια στην FBMECS έτσι ώστε τα τερματικά της να δέχονται κάρτες AMEX για σκοπούς επεξεργασίας συναλλαγών.



πηγη: newsit.com.cy 


Δείτε και το σχετικό βίντεο:


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates