.

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

ΝΕΑ ΕΚΘΕΣΗ GRECO ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ !!!

E REPORTAZ
Χαστούκι από την Greco για την Διαφθορά στην Ελλάδα!!!
Καμπανάκι για το καθεστώς αδιαφάνειας που επικρατεί στην Ελλάδα όσο αφορά στην χρηματοδότηση των πολιτικών και των κομμάτων χτυπά η Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO) στην νέα έκθεσή της.




ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΚΘΕΣΗ ΕΔΩ :

http://www.ereportaz.gr/wp-content/uploads/2016/12/greco.pdf

Αναφέρει μάλιστα την ανάγκη της κατάργησης της δυνατότητας παραγραφής των αδικημάτων υπουργών και πρώην υπουργών, επισημαίνοντας ότι «οι κύριες εστίες διαφθοράς στην Ελλάδα εντοπίζονται στις τάξεις των βουλευτών, δικαστών και εισαγγελέων. Θα πρέπει επιτέλους η Ελλάδα, να άρει την παραγραφή των αδικημάτων πρώην και νυν πρωθυπουργών και υπουργών και να θεσπίσει αυστηρούς κανόνες, για τη διαφάνεια στη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων στη χώρα».


Σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό, η ελληνική κυβέρνηση τους τελευταίους 18 μήνες δεν έχει κάνει τίποτα για να αντιμετωπίσει αυτήν την κατάσταση και στην έκθεσή της αναφέρει χαρακτηριστικά ότι μέχρι τώρα η Ελλάδα έχει εφαρμόσει ή αντιμετωπίζει ικανοποιητικά 19 από τις 27 συστάσεις που αφορούν στη διαφθορά των πολιτικών. Έξι έχουν εν μέρει υλοποιηθεί και δύο δεν εφαρμόζονται. Όσον αφορά τη διαφάνεια στη χρηματοδότηση των κομμάτων, οι περισσότερες συστάσεις (14) υλοποιούνται ικανοποιητικά, αλλά τρεις παραμένουν ολικά ή εν μέρει ανικανοποίητες.

Όσον αφορά την καταπολέμηση της διαφθοράς των πολιτικών, η GRECO επισημαίνει ότι «το καθεστώς της παραγραφής των αδικημάτων που διέπραξαν πρώην υπουργοί και πρωθυπουργοί στην Ελλάδα, παραμένει αμετάβλητο» και σημειώνει ότι, «δεν έχουν βελτιωθεί ούτε στο ελάχιστο, οι κανόνες διασφάλισης διαφάνειας στη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και περιορισμού των δωροδοκιών από τρίτους, σε βουλευτές και υποψήφιους βουλευτές στην Ελλάδα».

Για να καταργηθεί η ειδική παραγραφή που ισχύει για τις διώξεις μελών και πρώην μελών της κυβέρνησης, πρέπει να τροποποιηθεί το ελληνικό Σύνταγμα, το οποίο προφανώς δεν έχει γίνει. Η GRECO σημειώνει ότι ο νόμος του 2003 για την ποινική ευθύνη υπουργών προβλέπει πενταετή παραγραφή τόσο για πλημμελήματα όσο και για κακουργήματα _ ενώ η συνήθης πρακτική στην Ευρώπη είναι πέντε χρόνια για τα πρώτα και 15 για τα δεύτερα.

Έχει τονιστεί επανειλημμένως προς την Ελλάδα ότι μια τόσο περιορισμένη περίοδος παραγραφής για τα κακουργήματα αποτελεί εμπόδιο για την αποτελεσματική δίωξη νυν και πρώην μελών της κυβέρνησης για υποθέσεις δωροδοκίας. Αυτό θεωρείται «άδικο» και υπονομεύει την εμπιστοσύνη του λαού προς την κυβέρνηση.

Επίσης, όσον αφορά τη χρηματοδότηση κομμάτων, υποψηφίων και πολιτικών, η έκθεση της GRECO αναφέρει ότι είχε συστήσει να καταργηθεί η δυνατότητα ανώνυμης ενίσχυσης πολιτικών κομμάτων και υποψηφίων, με χρήση κουπονιών κ.λπ. «Ωστόσο, με την επανεισαγωγή ενός κατώτατου ορίου των 50 ευρώ κάτω από το οποίο οι δωρεές μπορούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, η Ελλάδα ανοίγει την πόρτα για τους κινδύνους που συνδέονται με την πώληση των κουπονιών και την υπερβολική χρήση των μετρητών σε σχέση με την πολιτική χρηματοδότηση» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση της Ομάδας.

Να σημειωθεί ότι η Ομάδα συστάθηκε το 1999 με απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης και έχει μέλη 49 κράτη, μεταξύ αυτών και την Ελλάδα. Η διαδικασία αξιολόγησης της Ελλάδας ξεκίνησε το 2010 και περιέχει δύο ενότητες: -το ζήτημα της ποινικής καταπολέμησης της διαφθοράς των πολιτικών και των κρατικών λειτουργών και -το ζήτημα του πολιτικού χρήματος.

ΠΗΓΗ
http://www.ereportaz.gr/chastouki-apo-tin-greco-gia-tin-diafthora-stin-ellada/

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates