.

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

ΔΙΚΗ ΛΑΓΚΑΡΝΤ: ΕΝΟΧΗ ΓΙΑ ΑΜΕΛΕΙΑ...ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΣ ΠΟΙΝΗ !!!

ΠΑΡΑ ΤΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ, ΟΥΤΕ ΠΟΙΝΗ ΟΥΤΕ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ ΠΟΙΝΙΚΗ ΤΗΣ ΜΗΤΡΩΟ
Ένοχη κρίθηκε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, για αμέλεια που οδήγησε σε κατάχρηση δημοσίου χρήματος, στην υπόθεση του αμφιλεγόμενου Γάλλου επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί !!!


Το αρμόδιο γαλλικό δικαστήριο καταδίκασε την πρώην υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, που αντιμετώπιζε πρόστιμο 15.000 ευρώ και φυλάκιση έως ένα έτος, αλλά αποφάσισε να μην της επιβάλει ποινή, όπως επίσης και να μην εγγραφεί η καταδίκη της στο ποινικό της μητρώο.

Η ετυμηγορία ήρθε ως έκπληξη, καθώς ακόμα και ο εισαγγελέας είχε δεχθεί ότι τα αποδεικτικά στοιχεία εναντίον της Λαγκάρντ ήταν "αδύναμα", όπως είπε στη διάρκεια της δίκης την περασμένη εβδομάδα. Ο Ζαν Κλοντ Μαρέν είπε στο δικαστήριο ότι οι ενέργειες της Λαγκάρντ πρέπει να κριθούν σε πολιτικό και όχι σε ποινικό επίπεδο και ζήτησε την αθώωση της διευθύντριας του ΔΝΤ.

Η Λαγκάρντ, η οποία αρνείται από την αρχή ότι διέπραξε οποιαδήποτε παράνομη πράξη και υποστηρίζει ότι ενήργησε "προς το δημόσιο συμφέρον», δεν ήταν παρούσα κατά την εκφώνηση της απόφασης. Ο δικηγόρος της, Πατρίκ Μεσονέβ, δήλωσε ότι είχε επιστρέψει στην έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.

Η Λαγκάρντ εμφανίστηκε ενώπιον του Cour de Justice de la République, ένα ειδικό δικαστήριο που έχει συσταθεί για να κρίνει υπουργούς και δημόσιους υπαλλήλους για φερόμενα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη διάρκεια της θητείας τους. Αποτελείται από τρεις δικαστές και 12 πολιτικούς από τα γαλλικά κοινοβούλια. Είναι η πέμπτη φορά που το δικαστήριο αυτό συγκαλείται και οι αποφάσεις του δεν υπόκεινται σε έφεση.

Η υπόθεση Ταπί απασχολεί τον γαλλικό δημόσιο βίο για περισσότερο από δύο δεκαετίες, από το 1993. Τότε, ο επιχειρηματίας πούλησε στην κρατική τράπεζα Crédit Lyonnais τις μετοχές πλειοψηφίας που κατείχε στην εταιρεία αθλητικών ειδών Adidas, προκειμένου να αποφευχθεί η σύγκρουση συμφερόντων, όταν ανέλαβε ένα κυβερνητικό αξίωμα.

Ο 72χρονος Ταπί κατηγόρησε την τράπεζα, η οποία πούλησε αργότερα τις μετοχές σε υψηλότερη τιμή, ότι τον εξαπάτησε υποτιμώντας την αξία της επένδυσής του.

Η 60χρονη Λαγκάρντ ήταν υπουργός Οικονομικών υπό τον Νικολά Σαρκοζί από το 2007 ως το 2011, όταν έγινε επικεφαλής του ΔΝΤ – αντικαθιστώντας τον Ντομινίκ Στρος-Καν, που δικαζόταν για σεξουαλική επίθεση στην καμαριέρα ξενοδοχείου στη Νέα Υόρκη.

Η Λαγκάρντ παρέπεμψε την υπόθεση σε μια ιδιωτική ομάδα διαιτησίας, η οποία επιδίκασε στον Ταπί αποζημίωση 403 εκατ. ευρώ. Σε βάρος της ασκήθηκε ποινική δίωξη επειδή κατέβαλε το ποσό και δεν το αμφισβήτησε, όπως της είχαν συστήσει οι ειδικοί.

Η ίδια υποστήριξε ότι δεν είχε δει όλα τα έγγραφα που υποδείκνυαν ότι η πληρωμή δεν πρέπει να γίνει. Έξι ακόμα άτομα, συμπεριλαμβανομένου του πρώην υπεύθυνου του γραφείου της, Στεφάν Ρισάρ, τώρα επικεφαλής του τηλεπικοινωνιακού γίγαντα Orange, διερευνώνται για απάτη στην υπόθεση. Όλα αρνούνται ότι ενήργησαν παράνομα.

Ο Ταπί έκτοτε διατάχθηκε να επιστρέψει τα χρήματα, αλλά έχει ασκήσει έφεση κατά της σχετικής απόφασης.

Οι ερευνητές της υπόθεσης έχουν περάσει χρόνια προσπαθώντας να διαπιστώσουν αν τα χρήματα δόθηκαν στον Ταπί με διαταγή του Σαρκοζί, σε αντάλλαγμα για τη στήριξη του επιχειρηματία στην επιτυχημένη προεκλογική εκστρατεία του το 2007.


πηγη: directnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates