.

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΕΣ ΟΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ ΑΠΟ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ !!!

ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ
Ακατάσχετες οικονομικές ενισχύσεις, αποζημιώσεις και βοηθήματα που δίνονται σε όσους έχουν υποστεί τις συνέπειες καταστροφών από σεισμούς, πλημμύρες και πυρκαγιές !!!

 

Με τροπολογία, που κατέθεσε η βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, στο σχέδιο νόμου «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετικά με τη συνεργασία στους τομείς Έρευνας και Διάσωσης» που ψηφίστηκε στις 3 Νοεμβρίου από την βουλή, ρυθμίστηκε το θέμα του ακατάσχετου οικονομικών ενισχύσεων, αποζημιώσεων και βοηθημάτων που δίνονται σε όσους έχουν υποστεί τις συνέπειες καταστροφών από σεισμούς, πλημμύρες και πυρκαγιές.

Όπως ανέφερε η βουλευτής εισηγούμενη την τροπολογία της «Το άρθρο 38 του ν.4315 για την ανθρωπιστική κρίση προέβλεπε συγκεκριμένα βοηθήματα να είναι σε ακατάσχετο λογαριασμό. Εξαιρούντο η στεγαστική ενίσχυση, δηλαδή η αρωγή που δίνει το κράτος για να επισκευάσει ή να ανακατασκευάσει κάποιος την πρώτη του κατοικία και μέχρι να γίνει αυτό, οι επιδοτήσεις ενοικίων και οι άλλες ενισχύσεις. Αναγνωρίζω ότι το περιεχόμενο είναι των Υπουργείων Υποδομών και Οικονομικών, πλην όμως νομίζω ότι θα γίνει ομόφωνα δεκτή αυτή η τροπολογία, διότι θα έχει άμεση εφαρμογή σε ανθρώπους που έχουν προβλήματα, έχουν χρέη και πρέπει να κατατίθενται αυτές οι επιδοτήσεις σε ακατάσχετο λογαριασμό» 

Η τροπολογία 

Αναλυτικά, η τροπολογία όπως κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετικά με τη συνεργασία στους τομείς Έρευνας και Διάσωσης» και ενσωματώθηκε στο νέο νόμο ως όγδοο άρθρο, έχει ως εξής: 

Θέμα: «Ακατάσχετο οικονομικών ενισχύσεων, αποζημιώσεων και βοηθημάτων» 

Αιτιολογική Έκθεση 

Με τη διάταξη του άρθρου 38 του ν. 4315/2014 (Α΄ 269) ορίζεται ότι η κατάθεση αποζημιώσεων και ενισχύσεων στο πλαίσιο υλοποίησης προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας σε πληγέντες από φυσικές καταστροφές (σεισμούς, πυρκαγιές, πλημμύρες, κατολισθήσεις κ.λπ.) δεν κατάσχεται μόνο στις περιπτώσεις αποζημιώσεων και ενισχύσεων σύμφωνα με το ν.δ. 57/1973 (Α΄ 149) και της υπ. αριθ. 2673/2001 (Β΄ 1185) Κ.Υ.Α. 

Με τις διατάξεις του ν. 867/1979 (Α΄ 24), όπως ισχύουν, η εφαρμογή των οποίων επεκτείνεται αναλόγως εν όλω ή εν μέρει και σε μελλοντικές τυχόν περιπτώσεις εκτεταμένων εκ σεισμών ζημιών σε κτήρια, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου πέμπτου του ν. 1190/1981 (Α΄ 203), χορηγείται αφ’ ενός δωρεάν κρατική αρωγή σε πληγέντες από καταστροφές, προκειμένου να αποκατασταθούν με επισκευή ή ανακατασκευή τα κτήρια που έχουν πληγεί και αφ’ ετέρου επιδότηση ενοικίου ή φιλοξενίας για προσωρινή στέγαση των πληγέντων, των οποίων η κατοικία έχει υποστεί σοβαρές ζημιές και έχει χαρακτηριστεί ακατάλληλη μέχρι την αποκατάστασή της. 

Με την προτεινόμενη ρύθμιση καλύπτεται νομοθετικό κενό, έτσι ώστε οι αποζημιώσεις και οι ενισχύσεις που καταβάλλονται στο πλαίσιο του ν. 867/1979 (Α΄ 24), όπως ισχύει, να μη υπόκεινται σε κατάσχεση. 

Άρθρο... 
Το πρώτο εδάφιο του άρθρου 38 του ν. 4315/2014 (Α΄ 269) αντικαθίσταται ως εξής: 
«Οι οικονομικές ενισχύσεις, αποζημιώσεις και βοηθήματα που προβλέπονται από το ν.δ. 57/1973 (Α΄ 149), την 2673/2001 Κ.Υ.Α. (Β΄ 1185) και το ν. 867/1979 (Α΄ 24), όπως ισχύουν, στο πλαίσιο υλοποίησης προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας, σε σεισμόπληκτους, πλημμυροπαθείς, πυροπαθείς κ.λπ..»



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates