.

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

ΛΟΥΚΕΤΟ ΕΒΑΛΕ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ ΔΕΛΤΑ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ !!!

ΑΠΑΝΩΤΑ ΤΑ ΛΟΥΚΕΤΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ
Με γεωμετρική πρόοδο η μείωση και των παραγωγών αγελαδινού γάλακτος αφού έμειναν λιγότεροι από τους μισούς μέσα σε μια δεκαετία !!! 




Την ώρα που οι κτηνοτρόφοι εγκαταλείπουν ομαδικά την παραγωγή αγελαδινού γάλακτος, λουκέτο έβαλε και τυπικά το εργοστάσιο της γαλακτοβιομηχανίας ΔΕΛΤΑ στο Ζάρκο, του Δήμου Φαρκαδόνας Τρικάλων.

Ήδη από το περασμένο φθινόπωρο το εργοστάσιο λειτουργούσε με προσωπικό ασφαλείας. Πλέον έκλεισε οριστικά, διεκόπη η συνεργασία με παραγωγούς της περιοχής (παρέμειναν μόνο ορισμένοι κτηνοτρόφοι που είχαν μεγάλες μονάδες) και η παραγωγή της ΔΕΛΤΑ μεταφέρθηκε όλη στο εργοστάσιο της Ελασσόνας. 



Το λουκέτο αποτελεί πλήγμα για την περιοχή, κυρίως για μικρομεσαίους κτηνοτρόφους οι οποίοι πλέον αναζητούν άλλες γαλακτοβιομηχανίες για να παραδώσουν το γάλα τους. Το νέο λουκέτο προστίθεται στο κλείσιμο του εργοστασίου της ΦΑΓΕ στο Αμύνταιο μετά από απόφαση της εταιρείας να αποσυρθεί πλήρως από την αγορά του φρέσκου γάλακτος και την απόφαση της Νουνού να σταματήσει από τις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου την παραγωγή του φρέσκου γάλακτος «Εκλεκτό», το οποίο συλλεγόταν από μικρές φάρμες από όλη την Ελλάδα. 

Τραγική χαρακτηρίζουν την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο του αγελαδινού γάλακτος οι παραγωγοί. 

Στο οκτάμηνο εφέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, η μέση τιμή του αγελαδινού γάλακτος που εισπράττουν οι παραγωγοί καταγράφει μείωση 8% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015 και από 0,4217 ευρώ το λίτρο έχει υποχωρήσει σε 0,3889 ευρώ ανά λίτρο. Η πτώση των τιμών, σε συνδυασμό με την υπέρμετρη αύξηση του κόστους παραγωγής, τον υπερδανεισμό των προηγούμενων χρόνων και την τακτική των περισσότερων λιανέμπορων, τυροκομείων και γαλακτοβιομηχανιών να πληρώνουν με καθυστέρηση μηνών τους παραγωγούς, οδηγούν τους Έλληνες αγελαδοτρόφους στην έξοδο. Ο αριθμός των παραγωγών μειώνεται με γεωμετρική πρόοδο την τελευταία 10ετία και από 7.213 που ήταν το 2005, το 2015 είχαν μείνει μόλις 3.246. 

Ωστόσο, παρά τη διαρκή πτώση των τιμών παραγωγού, οι τιμές στα ράφια των supermarket είναι αμετακίνητες, με την «ψαλίδα» συνεχώς να ανοίγει.


πηγη: dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates