.

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

3 ΦΟΡΕΣ ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ BAD BANK ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ !!!

Η BAD BANK ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ
Υπάρχει σχέδιο που η ΕΕ απορρίπτει την bad bank στην Ελλάδα !!!

Πως προσπάθησαν 3 φορές τράπεζες & ΤΧΣ, αλλά απέτυχαν και τις 3 φορές !!!



Υπήρξαν 3 αποτυχημένες απόπειρες στην Ελλάδα ώστε να βρεθεί μια συλλογική λύση για τα προβληματικά δάνεια μέσω bad bank.

Το κείμενο που θα διαβάσετε δεν είναι ένα σενάριο συνωμοσίας. 
Δεν έχει σκοπό να πλάσει μια φανταστική ιστορία δολοπλοκίας και παρασκηνίου αλλά να αποτυπώσει τα πραγματικά γεγονότα…

Γιατί η bad bank που είναι η μόνη βιώσιμη λύση για το πρόβλημα των ελληνικών τραπεζών δεν ευδοκίμησε ;;; 


Η ΕΕ σκόπιμα απέρριψε 3 φορές προτάσεις που υπήρχαν για συλλογική αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων NPLs και μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων NPEs.
Η ΕΕ θέλει να κρατάει σε ομηρία τις τράπεζες όχι γιατί θέλει να βλάψει τις ελληνικές τράπεζες.
Κατά ένα περίεργο τρόπο στην Ευρώπη θεωρούν τις τράπεζες όργανα της διαπλοκής και δεν θα έκαναν την χάρη στους τραπεζίτες και στις τράπεζες να τις διασώσουν.
Όλοι ξέρουν, οι τραπεζίτες, η κυβέρνηση, ο SSM, ο ESM και οι δανειστές ότι μόνο μια λύση υπάρχει για τα προβληματικά δάνεια στην Ελλάδα η συλλογική λύση της bad bank.
Όχι δύο ή τρεις λύσεις αλλά μόνο μια λύση υπάρχει.
Το σημαντικότερο στοιχείο όλων είναι ότι κρατώντας σε ομηρία τις τράπεζες υποχρεώνουν τις ελληνικές κυβερνήσεις να εφαρμόσουν προγράμματα λιτότητας και μεταρρυθμίσεις, ενώ κρατούν σε ομηρία κυβερνήσεις και εθνική οικονομία.
Θέλουν να σέρνονται οι τράπεζες στην Ελλάδα γιατί με αυτό τον τρόπο οι κυβερνήσεις θα υποχρεωθούν να εφαρμόζουν πιστά τα μνημόνια.
Η λύση της bad bank είναι μια καθολικά αναγνωρισμένη λύση όχι μόνο διεθνώς, Ιρλανδία, Ισπανία και ΗΠΑ αλλά και στην Ελλάδα είχε προταθεί 3 φορές κυρίως από τους τραπεζίτες.

2012 η πρώτη διπλή απόπειρα

Το 2012 οι τραπεζίτες και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είχαν σχεδιάσει δύο βασικά σενάρια bad bank κακής τράπεζας.
Στο βασικό σενάριο είχαν προτείνει να ενταχθούν σε μια bad bank όλα τα ελληνικά ομόλογα που θα κουρεύονταν (haircut) λόγω του PSI+.
Είχε προταθεί στην bad bank να ενταχθούν τα κουρεμένα ομόλογα και έτσι οι τράπεζες να μην πληρώσουν την ζημία αφού είχε προβλεφθεί ότι λόγω του haircut στα ομόλογα θα χρειάζονταν 25 δισεκ. νέα κεφάλαια.
Για να αποφευχθεί η κρατικοποίηση και αφού τα ομόλογα ήταν του ελληνικού κράτους το σχέδιο ήταν bad bank για τα ελληνικά ομόλογα.
Η πρόταση αυτή… παραδόξως την σαμπόταραν και έλληνες και προφανώς δεν πέρασε.
Όταν οι τραπεζίτες είδαν ότι η πρόταση αυτή ένταξης των ομολόγων…που θα κουρεύονταν δεν θα ενταχθούν σε bad bank, αντιπρότειναν να ενταχθούν όλα τα NPLs όλα τα προβληματικά δάνεια που το 2012 αντιστοιχούσαν στο 24,5% των δανείων.
Το 2012 τα προβληματικά δάνεια ήταν 54 δισεκ. ενώ τα NPEs του 2016 έχουν ανέλθει στα 116 δισεκ. ευρώ.
Είχε εκτιμηθεί ότι για τα 54 δισεκ. προβληματικά δάνεια χρειαζόντουσαν περίπου 16-18 δισεκ. νέα κεφάλαια τα οποία θα τα επένδυε ο ESM ο Μόνιμος Μηχανισμός Διάσωσης της ΕΕ.
Το 2012 δεν υπήρχαν τόσο αυστηρά κριτήρια state aid κρατικών ενισχύσεων και δεν υπήρχε και ο κίνδυνος της BRRD και του bail in σε ομόλογα και καταθέσεις.
Στις διαπραγματεύσεις που είχαν υπάρξει υπήρχε κάποιο ενδιαφέρον αλλά οι δανειστές ζητούσαν για να μην θεωρηθεί state aid κρατική ενίσχυση… να συμβεί το εξής.
Οι τράπεζες να αποδείξουν ότι χωρίς τις εγγυήσεις collaterals αλλά με τις ταμειακές ροές την πραγματική αξία των προβληματικών δανείων.
Την λύση της bad bank τότε μόνο οι τραπεζίτες και το ΤΧΣ είχαν στηρίξει όχι η κυβέρνηση.

2013 η δεύτερη απόπειρα για bad bank

Το 2013 έγινε δεύτερη απόπειρα προ της πρώτης μεγάλης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στην Ελλάδα με 25 δισεκ.
Η πρόταση ήταν η εξής να ενταχθούν οριζόντια όλα τα προβληματικά δάνεια και οι δανειστές να στηρίξουν το εγχείρημα.
Που προσέκρουσε η λύση πέραν των κεφαλαίων;
Οι ευρωπαίοι τόνιζαν ότι στην Ελλάδα δεν μπορεί να υπάρξει bad bank γιατί η δομή των δανείων έχει μεγάλη διασπορά και δεν επιτυγχάνονται συνέργειες
Στην Ιρλανδία στην ΝΑΜΑ την εταιρία asset management, την ιρλανδική bad bank δηλαδή είχαν ενταχθεί real estate εμπορικά ακίνητα και ιδιωτιών.
Π.χ. τα στεγαστικά και real estate θέλουν ένα διαχειριστή ενώ στεγαστικά, επιχειρηματικά και καταναλωτικά μαζί θέλουν διαφορετική αντιμετώπιση.
Οι έλληνες τραπεζίτες ήθελαν να προχωρήσει η λύση της bad bank αλλά η λύση δεν προχώρησε.
Όμως και οι τραπεζίτες είχαν μεταξύ τους διαφορές, π.χ. δεν ήθελαν όλοι και με την ίδια ένταση την bad bank καθώς κυριαρχούσε η αντίληψη ότι… οι τραπεζίτες στην Ελλάδα μπορούν να βρουν λύσεις για τα πάντα.
Λύσεις για τα NPLs δεν βρήκαν.

2015 η τρίτη απόπειρα για bad bank

Φωκίων Καραβίας Eurobank και Άνθιμος Θωμόπουλος Πειραιώς προσπάθησαν πριν την ανακεφλαιοποίηση του Νοεμβρίου του 2015 να διαπραγματευτούν με τον SSM την λύση της bad bank.
Η προσπάθεια όμως δεν ευδοκίμησε γιατί είχε καταστεί απαγορευτικό το καθεστώς των ρητρών για τις περιπτώσεις state aid δηλαδή κρατικής χρηματοδότησης ενώ… είχε υιοθετηθεί και η οδηγία BBRD με το bail in σε ομόλογα και καταθέσεις.

Υπήρξαν 3 αποτυχημένες απόπειρες στην Ελλάδα ώστε να βρεθεί μια συλλογική λύση για τα προβληματικά δάνεια μέσω bad bank.
Δυστυχώς ενώ η bad bank είναι μακράν η καλύτερη λύση… τώρα δεν μπορεί να εφαρμοστεί γιατί χρειάζονται 20-25 δισεκ. νέα κεφάλαια και γιατί το καθεστώς state aid έχει καταστεί ακραία αυστηρό.
Αντί της bad bank υποχρεώνουν τις τράπεζες στην Ελλάδα να προχωρήσουν στην αξιοποίηση των NPLs μια διαδικασία χρονοβόρο και χαμηλής απόδοσης.
Η αξιοποίηση των NPLs είναι σαν να λέμε η Ελλάδα έχει πιάσει όλους τους στόχους της Συνθήκης του Μάαστριχτ και από μια χρεοκοπημένη χώρα έγινε… κράτος πρότυπο στην Ευρώπη.
Σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates