.

Τρίτη 2 Αυγούστου 2016

ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ ΤΡΑΠΕΖΕΣ & ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ !!!

ΓΟΝΑΤΙΖΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τραπεζικός τυφώνας χτυπά τις αγορές, μίνι-κραχ σε όλη την Ευρώπη !!!




Τραπεζικό κραχ που ξεπερνά το 7% χτυπά την Ευρώπη τονίζοντας ότι οι φόβοι για νέα τραπεζική κρίση στην περιοχή είναι πιο έντονοι από ποτέ και μάλιστα μετά την Ιταλία, η απειλή αγγίζει τη Γαλλία, τη Βρετανία, ακόμη και τη Γερμανία, όπου ο κολοσσός της Commerzbank βυθίζεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Μπορεί η ΕΒΑ (την Παρασκευή με την ανακοίνωση των stress tests) να προσπάθησε να κατευνάσει τους φόβους και τις ανησυχίες γύρω από το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης, τονίζοντας ότι είναι ανθεκτικό και ότι μπορεί να αντιμετωπίσει μία νέα κρίση, ωστόσο οι αγορές αποδεικνύουν πως κάθε άλλο παρά καθησυχαστικά είναι τα αποτελέσματα.

H JP Morgan επισημαίνει ότι τα stress tests αντί να ηρεμήσουν τις αγορές, έβγαλαν στο φως τις κεφαλαιακές ανάγκες πολλών ευρωπαϊκών τραπεζών, ενώ η Goldman Sachs τονίζει πως μπορεί η Monte dei Paschi να αναδείχθηκε ως η ευρωπαϊκή τράπεζα με τη χειρότερη επίδοση, ωστόσο τονίστηκε η ανάγκη για περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση τραπεζών όπως η Barclays, η Deutsche Bank και η Societe Generale.



Σύμφωνα με την Citigroup, τα τεστ απέτυχαν να δώσουν την πραγματική εικόνα των τραπεζών αφού ήταν πολύ πιο ήπια από ό,τι η κατάσταση της σημερινής οικονομίας προστάζει, και επίσης είχαν σοβαρές και καθοριστικές ελλείψεις.

Κατ' αρχήν δεν αποτιμήθηκε ούτε ο αντίκτυπος του Brexit αλλά ούτε και αυτός των παρατεταμένα αρνητικών επιτοκίων της ΕΚΤ στα κεφάλαια των τραπεζών καθώς και στην κερδοφορία τους. Επίσης, τα stress tests δεν έλαβαν υπόψη την πτώση των αποδόσεων των ομολόγων σε ιστορικά χαμηλά και αρνητικά επίπεδα. Επιπλέον, σε αντίθεση με το 2014, τα stress tests δεν συνοδεύονται από αξιολόγηση της ποιότητας του ενεργητικού, η οποία θα μπορούσε να έχει επηρεάσει σημαντικά τις τρέχουσες αποτιμήσεις των περιουσιακών στοιχείων, ιδιαίτερα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, στους ισολογισμούς των τραπεζών.

Ο πανευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης κινείται σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 19 Ιουλίου, ενώ τόσο η μετοχή της Unicredit όσο και αυτή τηςMonte dei Paschi, οδηγήθηκαν σε νέα αναστολή διαπραγμάτευσης μετά τη βουτιά που σημείωσαν.

Οι ανησυχίες ότι η Unicredit θα χρειαστεί να αντλήσει τελικά πολύ περισσότερα κεφάλαια από ό,τι αρχικά αναμενόταν έχουν ενταθεί, με τους αναλυτές να τοποθετούν αυτό το ποσό στα 8,5 δισ. ευρώ.

Η UBS υποχωρεί 5,5%, η Credit Suisse 6%, η Banca Popolare υποχωρεί 4% και η UBI Banca 5% με το sell-off να εξαπλώνεται και στη Γαλλία, με την ΒΝΡ Paribas να υποχωρεί άνω του 3%, ενώ στη Βρετανία, η RBS σημειώνει πτώση κοντά στο 3%.

Στο πανευρωπαϊκό sell-off παρασύρει τόσο το ελληνικό χρηματιστήριο όσο και τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές με τον δείκτη FTSE Banks να υποχωρεί 6,43% και τον Γενικό Δείκτη 2,5%, ενώ οι απώλειες στις τράπεζες αγγίζουν ακόμα και το 7,43%.

Η κρίση άγγιξε τη Γερμανία, νέο χτύπημα για Deutsche Bank

Οι φόβοι για εξάπλωση της τραπεζική κρίσης της Ιταλίας έχουν αρχίσει και επιβεβαιώνονται και μάλιστα με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Πλέον η απειλή έχει εισχωρήσει βαθιά στο τραπεζικό σύστημα της Γερμανίας, το συστημικά σημαντικότερο κομμάτι του κλάδου, με τις πιθανότητες παγκόσμιας μετάδοσης να ανεβαίνουν επικίνδυνα. Με δύο λόγια, οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Γερμανίας, η Deutsche Bank και η Commerzbank λυγίζουν και μάλιστα, προς το παρόν, χωρίς φρένο.

Εδώ και αρκετό καιρό οι φόβοι γύρω από την Deutsche Bank είχαν αρχίσει να εντείνονται. Η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας χαρακτηρίστηκε από το ΔΝΤ ως η πιο επικίνδυνη τράπεζα στον κόσμο, καθώς η θυγατρική της στις ΗΠΑ απέτυχε να περάσει τα stress tests της Fed.

Από τις αρχές του έτους οι μετοχές της έχουν χάσει σχεδόν το μισό της αξίας τους, και όπως ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα τα κέρδη της έχουν καταρρεύσει κατά 98% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2015. Ωστόσο, το μεγαλύτερο πρόβλημα της Deutsche Bank παραμένει η τεράστια έκθεσή της σε παράγωγα, που ξεπερνά τα 41 τρις ευρώ, ενώ σύμφωνα με την Morgan Stanley, ο γερμανικός κολοσσός έχει κεφαλαιακή "τρύπα" ύψους 9 δισ. ευρώκαι την οποία πρέπει να καλύψει έως το 2018, και αυτό δεν περιλαμβάνει τη ζημία που θα προκαλέσουν τα μελλοντικά δικαστικά έξοδα, τα οποία αναμένονται να αυξηθούν.

Η Deutsche Bank δεν είναι μόνο η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας αλλά και ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες παγκοσμίως, με το ΔΝΤ να επισημαίνει ότι "φαίνεται να αποτελεί μία από τις σημαντικότερες πηγές συστημικού κινδύνου στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα", και ακολουθείται από την HSBC και την Credit Suisse.

Τα stress tests της Παρασκευής απέδειξαν ότι o γερμανικός κολοσσός είναι μεταξύ των τραπεζών με τα πιο επικίνδυνα επίπεδα κεφαλαιακής βάσης, ενώ σήμερα ένα νέο χτύπημα ήρθε και προστέθηκε για την τράπεζα.

Για πρώτη φορά από το 1998 η DB δεν θα βρίσκεται πλέον στον δείκτη Stoxx Europe 50, μετά την αφαίρεσή της, μαζί με την Credit Suisse. Η απόφαση ήρθε μετά την μείωση στο μισό της αξίας των μετοχών των Credit Suisse και Deutsche Bank φέτος. Οι μετοχές της γερμανικής τράπεζας βρίσκονται πλέον 88% χαμηλότερα από την κορυφή του 2007.

Η αφαίρεση από τον δείκτη γενικά σημαίνει πως τα ETFs και άλλοι επενδυτές που παρακολουθούν τον δείκτη, θα αναγκαστούν να πουλήσουν τις μετοχές αυτές.

"Γονατίζει" και η Commerzbank

Αλλά τα γερμανικά προβλήματα δεν σταματούν εκεί.

Η Commerzbank σήμερα προειδοποίησε ότι δεν θα πετύχει τον στόχο της για την διατήρηση σταθερών καθαρών κερδών στο σύνολο της χρήσης, καθώς τα έσοδα και τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν στο β΄ τρίμηνο εξαιτίας των αρνητικών επιτοκίων και της υποτονικής δραστηριότητας των πελατών.

Ως αποτέλεσμα η μετοχή της βυθίζεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Η τράπεζα ήταν επίσης μία από τις πιο αδύναμες στα πανευρωπαϊκά stress test που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή.

Αν λάβουμε υπόψη την πρόσφατη δήλωση του ΔΝΤ ότι το γερμανικό τραπεζικό σύστημα ενέχει υψηλότερο βαθμό μετάδοσης της ενδεχόμενης κρίσης του προς τα έξω, από τους κινδύνους που εγκυμονεί εσωτερικά, καταλαβαίνουμε ότι τα πράγματα έχουν αρχίσει και παίρνουν μία επικίνδυνη μορφή.


ΠΗΓΗ
http://www.capital.gr/story/3145423

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates