ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΝΟΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΙΤΑΛΙΚΟΥ & ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ
Tην ώρα που δρομολογείται από την τρόικα και την κυβέρνηση η πώληση των κόκκινων δανείων στα κοράκια που ετοιμάζονται να αρπάξουν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις των Ελλήνων με σειρά παρεμβάσεων μας στα ΜΜΕ, επαναφέραμε την πρότασή μας για τη δημιουργία ενός Δημόσιου Ταμείου για τη διάσωση των δανειοληπτών με κόκκινα δάνεια, επισημαίνει ο Νότης Μαριάς !!! Ότι δεν πουληθεί να ενσωματωθεί σε πακέτο ABS και να πάει στην ΕΚΤ, ως ενέχυρο των ελληνικών τραπεζών για την άντληση ρευστότητας. Και ότι πουληθεί, να προσφερθεί υποχρεωτικά κατά προτίμηση, στον ίδιο τον δανειολήπτη που το οφείλει, με τις ίδιες προϋποθέσεις που θα αγοραστεί από τα funds !!!
Ιδιαίτερα επίκαιρη και εφικτή καθίσταται πλέον η πρότασή μας για τα κόκκινα δάνεια μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι για τη δημιουργία Δημοσίου Ταμείου για τα κόκκινα δάνεια. Και όλα αυτά καθώς τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν και νέα εκτόξευση των κόκκινων δανείων.
Άλλωστε δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι η χώρα μας λόγω μνημονίου έχασε το 25% του ΑΕΠ της και σε απόλυτους αριθμούς πάνω κατά 47 δις ευρώ (Έθνος της Κυριακής 24/4/2016 σελ. 24). Και παρότι ο συνολικός λογαριασμός σε σχέση με περικοπές μισθών, συντάξεων και επιβολή φόρων ξεπερνά τα 63 δις ευρώ, εντούτοις το δημόσιο χρέος από 123% του ΑΕΠ που ήταν πριν το μνημόνιο θα σκαρφαλώσει το 2016 στο 201% του ΑΕΠ!!!
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στην Πατρίδα μας το ποσοστό ανεργίας το Δεκέμβριο του 2015 ανήλθε σε 24%, ενώ η ανεργία των νέων ηλικίας 15-24 ετών φτάνει το 48,9%. Συγκεκριμένα, οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.149.716 άτομα και ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός σε 3.267.161 άτομα.
Ο τομέας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας μας ένοιωσε για τα καλά τις δυσμενείς επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και του μνημονίου αφού από το 2008 – οπότε και οι επιχειρήσεις έφταναν τις 858.685 - μέχρι το 2015 έχουν εξαφανιστεί 244.712 επιχειρήσεις και έχουν οδηγηθεί στην ανεργία 842.670 άτομα (Kathimerini English Edition 25/4/2016). Μάλιστα σύμφωνα και με στοιχεία της Κομισιόν, κατά τη διάρκεια της μνημονιακής εποχής οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μειώθηκαν κατά 26,6% και η απασχόληση κατά 29,3%, ενώ το πλήγμα στις μεσαίες επιχειρήσεις ήταν μεγαλύτερο από ότι στις μικρές.
Έτσι την ώρα που δρομολογείται από την τρόικα και την κυβέρνηση η πώληση των κόκκινων δανείων στα κοράκια που ετοιμάζονται να αρπάξουν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις των Ελλήνων με σειρά παρεμβάσεων μας στα ΜΜΕ επαναφέραμε την πρότασή μας για τη δημιουργία ενός Δημόσιου Ταμείου για τη διάσωση των δανειοληπτών με κόκκινα δάνεια.
Σύμφωνα με την πρόταση μας η κυβέρνηση πρέπει να διαθέσει ποσό τουλάχιστον 4,5 δις ευρώ από το ποσό των 19,5 δις ευρώ που περίσσεψε από το τρίτο δανειακό πακέτο των 86 δις ευρώ προκειμένου να δημιουργηθεί ένα δίχτυ ασφαλείας για τα κόκκινα στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια των μικρών επιχειρήσεων. Και αυτό θα μπορούσε να γίνει με τη δημιουργία ενός Δημόσιου Ταμείου για τα κόκκινα δάνεια.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη από το Φεβρουάριο είχα προτείνει την εφαρμογή ενός τροποποιημένου «μοντέλου της Κύπρου» σύμφωνα με το οποίο σε περίπτωση εκποίησης με έκπτωση των κόκκινων δανείων σε επιθετικά funds να δοθεί υποχρεωτικό δικαίωμα πρώτης προσφοράς στους δανειολήπτες και στους εγγυητές τους.
Ως γνωστόν στις 26/2/2016 αξιοποιώντας το γεγονός ότι ο Μάριο Ντράγκι είχε φροντίσει να βρει λύση για τα «κόκκινα δάνεια» στην Ιταλία κατέθεσα Γραπτή Ερώτηση προς την ΕΚΤ ζητώντας από τον Ντράγκι να υπάρξει αντίστοιχη λύση και για τα «κόκκινα δάνεια» στην Ελλάδα επισημαίνοντας ότι αντί οι Ελληνικές τράπεζες να πουλήσουν τα «κόκκινα δάνεια» έναντι πινακίου φακής σε επιθετικά funds και κοράκια, να τα εντάξουν τελικά σε «καλάθι» τιτλοποιημένων απαιτήσεων (ABS) που να πληρούν τους κανόνες αποδοχής της ΕΚΤ και να τα δώσουν ως εγγυήσεις στην ΕΚΤ.
Στην Απάντησή του ο Μάριο Ντράγκι επισήμανε με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο ότι «στο Μνημόνιο Συνεννόησης που έχει υπογραφεί με την Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται ειδική απαίτηση η οποία να υποχρεώνει τις Ελληνικές τράπεζες να πωλούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους» τινάζοντας στον αέρα τις μεθοδεύσεις εγχώριων και ξένων κύκλων να πωληθούν άρον-άρον τα «κόκκινα δάνεια» στα διάφορα κοράκια.
Επιπλέον ο Μάριο Ντράγκι ανέφερε ότι «επαφίεται πλήρως στα Ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα να αποφασίζουν, βάσει καθαρά εμπορικών κριτηρίων, ποια εργαλεία χρησιμοποιούν κατά τη διαδικασία διευθέτησης μη εξυπηρετούμενων δανείων.»
Και ανοίγοντας το δρόμο να βρεθεί λύση α λα Ιταλικά στα «κόκκινα δάνεια» με έκδοση τιτλοποιημένων απαιτήσεων (ABS) βάσει μη εξυπηρετούμενων δανείων ο Κεντρικός Τραπεζίτης παρατήρησε ότι «τα πιστωτικά ιδρύματα της ζώνης του ευρώ είναι ελεύθερα να αποφασίζουν για την πιθανή έκδοση τιτλοποιημένων απαιτήσεων βάσει μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και για τη χρήση των απαιτήσεων αυτών. Προκειμένου να είναι αποδεκτές ως ασφάλεια στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος, οι εν λόγω τιτλοποιημένες απαιτήσεις θα πρέπει να πληρούν τα ισχύοντα κριτήρια καταλληλότητας και να αξιολογούνται κατά περίπτωση.»
Ακόμα επισημαίνεται ότι το θέμα της ρύθμισης α λα Ιταλικά των «κόκκινων δανείων» στην Ελλάδα είχα θέσει καταθέτοντας Ερώτησή στις 18/2/2016 και στον Ντάισελμπλουμ ο οποίος στην Απάντησή του παρέπεμψε τελικά το θέμα στον Ντράγκι.
Ενόψει λοιπόν των τελευταίων εξελίξεων και καθώς με τις ευλογίες του Ντράγκι δρομολογείται η αναίμακτη επίλυση του τεράστιου προβλήματος των κόκκινων δανείων στη Ιταλία, καλείται η κυβέρνηση επιτέλους να αποδεχθεί την πρόταση-λύση μας για τα κόκκινα δάνεια προκειμένου να μη γίνουν τα σπίτια και οι περιουσίες των Ελλήνων βορά στα κοράκια.»
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου