.

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

ΜΕΣΟ ΟΡΟ 1.000.000 ΕΥΡΩ ΠΡΟΣΤΙΜΑ & ΦΟΡΟΥΣ ΦΕΡΝΟΥΝ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΟΥ ΚΕΦΟΜΕΠ !!!

ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΕΦΕΡΑΝ ΑΥΞΗΣΗ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ ΦΟΡΩΝ ΑΛΛΑ Η ΕΙΣΠΡΑΞΙΜΟΤΗΤΑ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΣΕ ΧΑΜΗΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ
Το πρώτο 4μηνο του έτους ολοκλήρωσε 79 μερικούς και συνολικούς ελέγχους σε ισάριθμους φορολογούμενους μεγάλου πλούτου στους οποίους και βεβαίωσε συνολικό ποσό προστίμων και πρόσθετων φόρων ύψους 74,07 εκατ. ευρώ !!!

















Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν οι, ανά υπόθεση, πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα που βεβαιώνονται μετά από φορολογικούς ελέγχους οι οποίοι διενεργούνται από το Κέντρο Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) και το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕΜΕΕΠ).

Τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι ειδικά το ΚΕΦΟΜΕΠ -το οποίο ελέγχει φορολογούμενους με ακίνητη περιουσίας αντικειμενικής αξίας άνω των 2 εκατ. ευρώ ή φορολογούμενος με πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα άνω των 150.000 ευρώ- μέσα στο πρώτο τετράμηνο του έτους ολοκλήρωσε 79 μερικούς και συνολικούς ελέγχους σε ισάριθμους φορολογούμενους μεγάλου πλούτου στους οποίους και βεβαίωσε το συνολικό ποσό προστίμων και πρόσθετων φόρων ύψους 74,07 εκατ. ευρώ. Με άλλα λόγια ανά υπόθεση βεβαιώθηκε το ποσό των 937 χιλιάδων ευρώ. Να σημειωθεί το ποσό βεβαίωσης ανά υπόθεση ήταν στο παρελθόν περίπου 500 χιλιάδες , αλλά αυξάνεται συνεχώς λόγω της καλύτερης στόχευσης των ελέγχων και της συνεχούς βελτίωσης του ελεγκτικού δυναμικού. Οι έλεγχοι οι κάνει το ΚΕΦΟΜΕΠ βασίζονται κατά κύριο λόγο στην αναζήτηση αδικαιολόγητης προσαύξησης περιουσίας με βασικό όπλο το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και τη σύγκριση με τα εισοδήματα που έχει δηλώσει ο φορολογούμενος.

Τα νέα, ωστόσο, δεν είναι πολύ καλά όσον αφορά στην εισπραξιμότητα των προστίμων και πρόσθετων φόρων που επιβάλλονται καθώς εξακολουθεί να κινείται σε χαμηλά επίπεδα. Το πρώτο 4μηνο του έτους από τα 74,07 εκατ. φόρων που επιβλήθηκαν εισπράχθηκαν τα 21,49, δηλαδή το ποσοστό εισπραξιμότητας κινείται στα επίπεδα του 29%. Η χαμηλή εισπραξιμότητα οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί φορολογούμενοι που ελέγχονται αποφασίζουν, πριν πληρώσουν, να εξαντλήσουν τα ένδικα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους για να αμφισβητήσουν τα αποτελέσματα των ελέγχων. Πάντως είναι πάνω από τον στόχο που είναι ποσοστό εισπραξιμότητας 22,5% για το σύνολο του έτους. Ο ετήσιος στόχος ολοκληρωμένων ελέγχων του ΚΕΦΟΜΕΠ είναι 600 και το ποσό που έχει τεθεί ως στόχος βεβαίωσης από αυτούς είναι 500 εκατ.

Μεγάλες επιχειρήσεις
Στο μέτωπο των μεγάλων επιχειρήσεων που ελέγχονται τα στοιχεία δείχνουν ότι ολοκληρώθηκαν το πρώτο 4μηνο του έτους 112 έλεγχοι (ετήσιος στόχος 400) από τους οποίους βεβαιώθηκαν συνολικά έσοδα 268 εκατ. (ετήσιος στόχος 900) δηλαδή 2,39 εκατ. ανά υπόθεση. Από αυτά έχουν εισπραχθεί ήδη 58,8 εκατ. δηλαδή το ποσοστό εισπραξιμότητας είναι περίπου 22% (ετήσιος στόχος 45%)



πηγη: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates