.

Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Ο ΜΑΡΙΟ ΝΤΡΑΓΚΙ ΤΗΣ ΕΚΤ ΔΙΑΣΩΖΕΙ ΞΑΝΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ !!!

Η ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΧΑΛΑΡΩΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΟΚΚΙΝΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΣΤΑ ΕΝΕΧΥΡΑ ΟΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΙΤΑΛΙΚΑ
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι αποφάσισε την ένταξη των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, κάνοντας αποδεκτά ως ενέχυρα τα ομόλογα του EFSF, γεγονός που ισοδυναμεί με ενίσχυση της ρευστότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος κατά 18 Δις, καθώς πλέον οι εγχώριες τράπεζες μπορούν να πουλήσουν σταδιακά εντός της χρονιάς έως και το 50% των ομολόγων EFSF των χαρτοφυλακίων τους !!!


ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΤΑΙ ΝΕΑ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ 18 ΔΙΣ !!!

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) συμπεριέλαβε τους τίτλους του Eυρωπαϊκού Mηχανισμού Διάσωσης EFSF στην λίστα των προς απόκτηση επιλέξιμων χρεογράφων, είπε εκπρόσωπος της ΕΚΤ την Παρασκευή, εξηγώντας ότι εξαιτίας των υψηλών εγγυήσεων που διαθέτουν οι τίτλοι του EFSF καθίσταται δυνατή η ένταξή τους στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να πουλήσουν με κέρδος μέρος των ομολόγων του EFSF που κατέχουν και να χρηματοδοτήσουν τις δραστηριότητές τους. Από την απόφαση της ΕΚΤ εξαιρούνται τα ομόλογα έκδοσης ESM ύψους περίπου 5,4 δισ. ευρώ που εισφέρθηκαν στις τράπεζες για την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση.

Το ύψος των ομολόγων έκδοσης EFSF που κατέχουν οι τράπεζες ανέρχεται σε περίπου 37 δισ. ευρώ.

Η Πειραιώς έχει τη μεγαλύτερη θέση κατέχοντας ομόλογα έκδοσης EFSF αξίας 14,22 δισ. ευρώ. Η Εθνική κατέχει ομόλογα έκδοσης EFSF 9,08 δισ.. Η Eurobank κατέχει 10,04 δισ. και η Alpha μόλις 4,1 δισ. ευρώ.

Η απόφαση έδωσε φτερά στις τιμές των τραπεζικών μετοχών στο Χρηματιστήριο με τον κλαδικό δείκτη να ενισχύεται σε διψήφιο ποσοστό 13%.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates