.

Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΤΣΕΛΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ !!!

ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΑΝ 3 ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ & ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΟΥΡΕΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ 
Ισόποσο κούρεμα σε δάνεια και χρέη προς το Δημόσιο ζητούν οι τράπεζες για τις κόκκινες επιχειρήσεις !!!




Όταν το πρωτοείπαμε, πριν 3 σχεδόν χρόνια, κάποιοι μας έλεγαν τρελούς και άλλοι καλούσαν τους εισαγγελείς να μας συλλάβουν. 
Σήμερα ομως, οι εισαγγελείς συλλαμβάνουν αυτούς !!!

Εντείνουν την πίεση οι τράπεζες για ριζικές αλλαγές στον "νόμο Δένδια" (4307/2014), ώστε εν όψει της αναθεώρησης που προωθεί το υπουργείο Οικονομίας, να διευρυνθεί αφενός η δυνατότητα κουρέματος τραπεζικών δανείων σε μεγαλύτερου μεγέθους επιχειρήσεις και παράλληλα να ανοίξει ο δρόμος για ισόποσο κούρεμα οφειλών από τα ασφαλιστικά ταμεία και τις εφορίες.

Με τη σημερινή μορφή του, ο νόμος Δένδια περιορίζει τη δυνατότητα ταυτόχρονης εξωδικαστικής ρύθμισης χρεών προς τράπεζες και Δημόσιο σε επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι 2,5 εκατ. ευρώ. Προβλέπει ότι οι τράπεζες μπορούν να διαγράψουν μέρος των χρεών με πλαφόν τις 500.000 ευρώ ανά πιστωτικό ίδρυμα, αλλά περιορίζει τις διευκολύνσεις των ασφαλιστικών ταμείων μόνο στη διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων και όχι στο κεφάλαιο, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να θεωρούν αυτόν τον περιορισμό τροχοπέδη για αποδοτικές ρυθμίσεις. Στο πλαίσιο αυτό, ασκούν πιέσεις αφενός προς το υπουργείο Οικονομίας, αλλά κυρίως στο υπουργείο Οικονομικών που είναι και το αρμόδιο υπουργείο, να επιτρέψει διαγραφές φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών προς τις επιχειρήσεις κατ΄αναλογία με τη διαγραφή δανείων από τις τράπεζες, στο πλαίσιο της από κοινού αντιμετώπισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων.

Για να γίνει μια τέτοια τροποποίηση, θα πρέπει να συναινέσουν εκτός από το υπουργείο Οικονομικών, και οι δανειστές, οι οποίοι στο παρελθόν είχαν διαφωνήσει έντονα επικαλούμενοι το δημοσιονομικό κόστος, με αποτέλεσμα να μην περάσει η σχετική ρύθμιση, παρότι αρχικά συμπεριλαμβανόταν στις προτάσεις της τότε κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ..

Οι τράπεζες έχουν θέσει θέμα αλλαγής και του πλαισίου φορολόγησής τους, εφόσον προχωρούν σε διαγραφές δανείων (σ.σ. στον "νόμο Δένδια" παρέχεται ως φορολογικό όφελος η έκπτωση της ζημιάς από τα ακαθάριστα έσοδα για 15 χρόνια), ενώ ακόμα μια τροποποίηση που είναι υπό συζήτηση είναι να μπορούν οι τράπεζες, εφόσον έχουν τουλάχιστον το 40% των απαιτήσεων, να παίρνουν τα δικαιώματα ψήφου των εταιρειών που οδεύουν προς ειδική εκκαθάριση.

Η ισχύς του νόμου Δένδια παρατάθηκε, χθες, με νεότερη τροπολογία μέχρι τις 30 Ιουνίου 2016, προκειμένου να δοθεί χρόνος για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές και για την ολοκλήρωση των αλλαγών του θεσμικού πλαισίου. Στόχος του υπουργείου Οικονομίας είναι να τον επεκτείνει για τουλάχιστον μια τριετία, καθώς μέχρι σήμερα μόλις 100 επιχειρήσεις έχουν κάνει χρήση έναντι των 160.000 - 180.000 μικρομεσαίων εταιρειών και ελεύθερων επαγγελματιών που η προηγούμενη κυβέρνηση εκτιμούσε ότι θα υπάγονταν στην εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών. 


ΠΗΓΗ
http://www.capital.gr/story/3118621

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates