.

Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΣΕ ΘΥΡΙΔΕΣ, ΟΜΟΛΟΓΑ ΚΑΙ ΜΕΤΟΧΕΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΧΡΩΣΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ !!!

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 103.000 ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΟ 2016
Ηλεκτρονικές κατασχέσεις του περιεχομένου θυρίδων και χρηματοοικονομικών προϊόντων (μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια, ρέπος κ.λπ.) για όσους χρωστούν στον Δημόσιο, εξπρές πλειστηριασμοί περιουσιακών στοιχείων οφειλετών, επέκταση του αυτόματου συστήματος ελέγχου των κινήσεων και σε δανειακές συναλλαγές και σε χρηματιστηριακά προϊόντα, και 103.770 έλεγχους σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας επιστρατεύει η Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων για την ενίσχυση των φορολογικών εσόδων και την αποκάλυψη περιπτώσεων απάτης, φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Σχέδιο για το 2016 !!!





















Το σχέδιο της ΓΓΔΕ φαντάζει φιλόδοξο δεδομένου ότι σκοπεύει στην ανάπτυξη δράσεων και στη διενέργεια ελέγχων σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, με το φοροελεγκτικό μηχανισμό να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με ελλείψεις σε προσωπικό και τεχνικά μέσα, όπως περιγράφεται στο σχέδιο. Πάντως σε ορισμένα «μέτωπα» η ΓΓΔΕ φαίνεται να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις με ρεαλισμό όπως τη σταδιακή ανάπτυξη και υλοποίηση του e-περιουσιολογίου, η οποία αναβάλλεται για το επόμενο έτος και συγκεκριμένα έως τις 30 Ιουνίου 2017. Ακόμα πιο αργά, στο τέλος του 2017 μεταφέρεται και η σχεδιαζόμενη επέκταση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών για την ενσωμάτωση της είσπραξης εισφορών κοινωνικής ασφάλισης μέσω της φορολογικής διοίκησης.









































«Ψαλίδι» φοροαπαλλαγών - νέος φόρος ακινήτων 

Παράλληλα ο επικεφαλής της ΓΓΔΕ Γιώργος Πιτσιλής με το επιχειρησιακό σχέδιο προαναγγέλλει την επανεξέταση όλων των φοροαπαλλαγών που δικαιούνται τα φυσικά πρόσωπα μέχρι το τέλος του έτους, καθώς και τη ριζική αναμόρφωση της φορολογίας ακινήτων μέχρι τον Νοέμβριο. Επιπλέον, σχεδιάζονται νέες παρεμβάσεις στο νομοθετικό πλαίσιο για τη ρυθμίσεις οφειλών προς το Δημόσιο με στόχο τη διασύνδεση του αριθμού των δόσεων και του επιτοκίου με την πραγματική φοροδοτική ικανότητα κάθε οφειλέτη, ενώ οι ελεγκτές θα αποκτήσουν πλήρη πρόσβαση σε όλα τα πληροφοριακά συστήματα του Δημοσίου και γενικότερα στο διαδίκτυο για να αντλούν πληροφορίες αναγκαίες για τον εντοπισμό κρουσμάτων φοροδιαφυγής.

Στο στόχαστρο των ελεγκτών θα βρεθούν ακόμη και οι φορολογούμενοι οι οποίοι χωρίς να έχουν κάνει έναρξη δραστηριότητας, δραστηριοποιούνται κυρίως μέσω του διαδικτύου (Facebook, instagram). Ταυτόχρονα ο κ. Πιτσιλής θα εισηγηθεί (αν και προβλέπεται στο μνημόνιο) την έκδοση υπουργικής απόφασης που θα ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη δημοσιοποίηση καταλόγου οφειλετών όχι μόνο από φόρους αλλά και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης που εκκρεμούν για διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών.

Οι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών όπως επισημαίνεται στο επιχειρησιακό σχέδιο θα αποκτήσουν πρόσβαση σε όλα τα πληροφοριακά συστήματα. Με τον τρόπο αυτό σταδιακά το υπουργείο Οικονομικών θα αποκτήσει πρόσβαση σε όλες τις πηγές πληροφοριών, οι οποίες μπορούν να αποκαλύψουν το οικονομικό προφίλ για κάθε φορολογούμενο και επιχείρηση. Όπως προκύπτει το ηλεκτρονικό σύστημα Taxis θα διασυνδεθεί με τα ηλεκτρονικά συστήματα της ΕΧΑΕ, της ΕΡΓΑΝΗ, με το μητρώο του υπουργείου Εσωτερικών για την άντληση στοιχείων ληξιαρχικών μεταβολών, καθώς και με το πληροφοριακό σύστημα της «Εθνικό Κτηματολόγιο & και Χαρτογράφηση Α.Ε. » Η διασύνδεση με το Κτηματολόγιο γίνεται προκειμένου οι ελεγκτικές υπηρεσίες να έχουν πλήρη στοιχεία για ιδιοκτησία ακινήτων σε υποθέσεις ελέγχου και είσπραξης οφειλών.

Δράσεις και έλεγχοι

Στο Επιχειρησιακό Σχέδιο που ανακοίνωσε η ΓΓΔΕ προαναγγέλλονται και τα ακόλουθα μέτρα:

• Επανεξέταση πλαισίου για άμεση απόδοση από τα τραπεζικά ιδρύματα των κατασχεθέντων χρηματικών ποσών από τους λογαριασμούς οφειλετών.

• Επανεξέταση και μεταρρύθμιση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

• Απλοποίηση της διαδικασίας ρύθμισης οφειλών και σύνδεση των όρων της ρύθμισης με τη φοροδοτική ικανότητα του φορολογούμενου μέσω μεθόδων ανάλυσης κινδύνου. Εξέταση δυνατότητας παροχής προσωποποιημένων λύσεων ρύθμισης με αναφορά στους όρους της ρύθμισης (επιτόκιο, εξασφαλίσεις κ.λπ.).

• Εντατικοί έλεγχοι ρευστών διαθεσίμων.

• Έμφαση στη διενέργεια ελέγχων των πιο πρόσφατων χρήσεων (2011 και μετά), με μεγαλύτερη αναμενόμενη εισπραξιμότητα.

• Εντοπισμός των μη δηλωμένων καταθέσεων, μέσω ελέγχων τραπεζικών συναλλαγών σε τραπεζικά Ιδρύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

• Εντοπισμός ακινήτων Ελλήνων φορολογουμένων στο εξωτερικό και αξιοποίηση των σχετικών στοιχείων.

• Διενέργεια ελέγχων υποθέσεων εμβασμάτων, λιστών, προσώπων μεγάλου πλούτου και μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

• Διενέργεια στοχευμένων προληπτικών και λοιπών ελέγχων μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων για την αποκάλυψη εστιών φοροδιαφυγής.

• Δημιουργία μητρώου επαγγελματικών σκαφών και σκαφών αναψυχής.

πηγη: imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates