.

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

ΠΩΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΙ ΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ!!!

Γράφει ο Λεωνίδας Χ. Στάμος

ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΕΝ ΕΞΟΦΛΕΙ ΑΓΑΘΑ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΝΤΟΣ 30 ΗΜΕΡΩΝ
Την ίδια στιγμή που το Δημόσιο ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ χρωστάει εκατομμύρια ευρώ σε Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις, στέλνει κατηγορούμενους τους νόμιμους εκπροσώπους τους λόγω οφειλών προς το Δημόσιο !!!



Κάθε μέρα σε ολόκληρη την Ευρώπη, δεκάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) πτώχευαν επειδή τα τιμολόγιά τους δεν εξοφλούνταν έγκαιρα. Ως αποτέλεσμα χάνονταν θέσεις εργασίας, ενώ επιχειρηματικές ευκαιρίες παρέμεναν ανεκμετάλλευτες, γεγονός που ,μεταξύ άλλων, παρεμπόδιζε την επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη. 

Για να τερματίσει τις καθυστερημένες πληρωμές, κατά συνέπεια, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσε την οδηγία 2011/7/ΕΕ για την καταπολέμηση των καθυστερήσεων πληρωμών στις εμπορικές συναλλαγές. 

Ενσωμάτωση της Οδηγίας στην Ελληνική έννομη τάξη, έγινε με το Άρθρο 1 παρ. Ζ΄(σελ. 1602-1605) του Ν.4152/2013 (ΦΕΚ Α΄ 107/09-05-2013). 
Η οδηγία υποχρεώνει τις δημόσιες αρχές να πληρώνουν για αγαθά και υπηρεσίες εντός 30 ημερολογιακών ημερών ή, σε ιδιαίτερα εξαιρετικές συνθήκες, εντός 60 ημερών. 


Σημαντικότεροι εκ των ευρωπαϊκών κανόνων είναι μεταξύ άλλων οι εξής:

· Οι δημόσιες αρχές πρέπει να πληρώνουν για τα αγαθά και τις υπηρεσίες που προμηθεύονται εντός 30 ημερολογιακών ημερών ή, σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις, εντός 60 ημερολογιακών ημερών.

· Το νόμιμο επιτόκιο υπερημερίας αυξάνεται τουλάχιστον σε 8% πάνω από το επιτόκιο αναφοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οι δημόσιες αρχές δεν επιτρέπεται να καθορίζουν επιτόκιο υπερημερίας κάτω από αυτό το κατώτατο όριο.

Ιστορικό:
Σκοπός της ευρωπαϊκής οδηγίας για τις καθυστερημένες πληρωμές ήταν η καταπολέμηση των καθυστερημένων πληρωμών στις εμπορικές συναλλαγές. Η βασική νομοθετική πράξη, η Small Business Act (SBA), αντανάκλασε την πρόθεση της Επιτροπής να αναγνωρίσει τον κεντρικό ρόλο των ΜΜΕ στην οικονομία της ΕΕ και τόνισε ότι η πραγματική πρόσβαση στη χρηματοδότηση είναι μία από τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ΜΜΕ (MEMO/12/742).

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates