.

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ ΦΕΡΝΟΥΝ ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΗ & ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ !!!

ΕΝΤΟΝΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΩΝ ΣΧΗΜΑΤΩΝ
Οι τράπεζες πυροδοτούν νέα deals και αλλάζουν τον επιχειρηματικό χάρτη !!!





Του Γιώργου Μανέττα
Με το... «δάκτυλο στη σκανδάλη» βρίσκονται εγχώριοι και ξένοι επενδυτές, στοχεύοντας στις ευκαιρίες που γεννά η παρατετάμενη κρίση στην ελληνική αγορά. «Ή τώρα ή ποτέ» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αρ. Παντελιάδης για την απόφασή της ΜETRO να εξαγοράσει την «Βερόπουλος» για να πρόσθεσει με νόημα: «Εχουμε τα μάτια μας ανοιχτά σε μια αγορά που αλλάζει ραγδαία». Αν και οι διεργασίες για τη δημιουργία μεγαλύτερων σχημάτων έχουν ξεκινήσει εδώ και πολλούς μήνες, εντούτοις το τελευταίο διάστημα, η κινητικότητα είναι περισσότερο έντονη από ποτέ... Η επιδείνωση του οικονομικού κλίματος σε συνδυασμό με τις αρνητικές προοπτικές της κατανάλωσης επιταχύνουν τις εξελίξεις, και αναγκάζουν τους αδύναμους κρίκους, οι οποίοι πολλαπλασιάζονται μέρα με τη μέρα, να αναζητήσουν επιτακτικά την πρόσδεσή τους σε πιο εύρωστα σχήματα.
Καταλυτικό ρόλο στην προσέγγιση των επίδοξων επενδυτών από τη μια πλευρά και των υποψήφιων στόχων εξαγοράς από την άλλη έχουν οι τράπεζες, οι οποίες προτρέπουν και «πριμοδοτούν» τη συγκέντρωση δυνάμεων στους κλάδους που υπάρχουν περιθώρια και έδαφος. Εξάλλου, ως βασικοί πιστωτές αλλά και ως βασικοί μέτοχοι σε κάποιες περιπτώσεις, όπως στη Σελόντα και στον Νηρέα μετά την κεφαλαιοποίηση χρεών έχουν τον πρώτο λόγο για το μέλλον των επιχειρήσεων που είτε έχουν περάσει στον έλεγχό τους είτε αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας. Η αναδιάταξη δυνάμεων και η εξυγίανση του εγχώριου επιχειρηματικού χάρτη με πρωτοβουλία των τραπεζών έχει ξεκινήσει...



Σύμφωνα με πληροφορίες, τραπεζικά στελέχη είναι ήδη σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τους υγιείς οικονομικά πελάτες τους και τους προτείνουν την εξαγορά επιχειρήσεων που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Μάλιστα, προκειμένου να αυξήσουν το κίνητρο, δεν αρνούνται να προχωρήσουν σε ελκυστικές διευκολύνσεις, είτε προσφέροντας την αναδιάρθρωση των δανείων με καλύτερους όρους και χαμηλότερα επιτόκια είτε προχωρώντας ακόμη και σε «κούρεμα» χρεών ανάλογα με την περίπτωση. Ανάμεσα στις εταιρείες που δέχθηκαν την κρούση των τραπεζών είναι και μεγάλη βιομηχανία τροφίμων, αρκετά υγιείς, η οποία έχει τη δυνατότητα να βάλει κάτω από την ομπρέλα της, μικρότερες εταιρείες του κλάδου που δραστηριοποιείται δίνοντας τους νέα προοπτική. Πληροφορίες αναφέρουν πως οι επαφές με τις τράπεζες είναι σε καλό σημείο και δεν αποκλείουν το επόμενο διάστημν να υπάρξουν ειδήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, οι διαπραγματεύσεις δεν είναι εύκολες, -πώς θα μπορούσαν άλλωστε υπό τις παρούσες συνθήκες, καθώς όλοι αναζητούν να μεγιστοποιήσουν το όφελό τους και να περιορίσουν το ρίσκο- ωστόσο υπάρχει καλή διάθεση για να βρεθεί η «χρυσή τομή» που θα ικανοποιήσει τα εμπλεκόμενα μέρη. Από την μια πλευρά, οι τράπεζες προσπαθούν να διασφαλίσουν την εξυπηρέτηση των «προβληματικών» δανείων, ώστε να μην καταστούν «κόκκινα», και από την άλλη οι υγιείς επιχειρήσεις θέλουν να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία για να ενισχύσουν τη θέση τους στην αγορά. Άνθρωποι που γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις επισημαίνουν πως οι ελληνικές τράπεζες θέλουν τη συνεργασία με τους φερέγγυους πελάτες τους, και τονίζουν πως μέσα από αυτή τη διαδικασία μπορούν να υπάρξουν αμοιβαία επωφελής συμφωνίες (win win), που θα οδηγήσουν στον εξορθολογισμό της αγοράς.

Δεν υπάρχει χώρος για όλους...
Η περαιτέρω συγκέντρωση της ελληνικής οικονομίας σε λιγότερα σχήματα είναι μονόδρομος. Αν και η μεγαλύτερη κινητικότητα παρατηρείται τελευταία στο λιανεμπόριο τροφίμων, είναι δεδομένο ότι ανάλογες κινήσεις θα υπάρξουν και σε άλλους κλάδους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, υπό τις παρούσες συνθήκες δεν υπάρχει χώρος για όλους τους παίκτες καθώς όσες εταιρείες δεν είναι αποδοτικές θα αναγκαστούν υπό το βάρος των ζημιών που θα παράγουν να προσδεθούν στο άρμα μεγαλύτερων ομίλων για να επιβιώσουν. Διεργασίες υπάρχουν και στην ακτοπλοΐα, όπου αναζωπυρώνονται τα σενάρια δημιουργίας δύο ισχυρών πόλων, μετά την απόφαση των Μινωικών Γραμμών να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της Hellenic Seaways (HSW). Η ακτοπλοϊκή που ανήκει στον Ιταλό επιχειρηματία Em. Grimaldi ανέβασε πρόσφατα το ποσοστό της στην HSW, στο 37,5%, πολύ κοντά στο ποσοστό της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία είναι ο βασικός μέτοχος με περίπου 40%, ενώ γνωστοποίησαν ότι βρίσκονται σε διαδικασία αγοράς και άλλων μετοχών της HSW από ενδιαφερόμενους μετόχους μειοψηφίας.

Πηγές της εταιρείας που μίλησαν στην «Η» σημειώσαν ότι επιθυμούν να εξαγοράσουν και το ποσοστό της Πειραιώς, και τόνισαν ότι το επόμενο διάστημα η διοίκηση της εταιρείας θα επιδιώξει να ξεκινήσει σχετικές διαπραγματεύσεις με την τράπεζα, η οποία παρακολουθεί ενεργητικά τις εξελίξεις, καθώς θέλει να εξασφαλίσει ότι η επιτυχημένη διαχείριση θα συνεχιστεί απρόσκοπτα. Ανάλογη κινητικότητα υπάρχει και στην αλλαντοβιομηχανία, με τους νέους επενδυτές της Nikas, το σχήμα Chipita-Impala, να επιδιώκουν την ένταξη και άλλων εταιρειών κάτω από την ομπρέλα της γνωστής αλλαντοβιομηχανίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγχώνευση της Νίκας με τη Λακωνική Τροφίμων, την οποία ελέγχει η Impala θα είναι το επόμενο βήμα τους. Βεβαίως, όλα αυτά θα γίνουν μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξαγοράς της «Νίκας», η οποία θα απαιτήσει τουλάχιστον ένα εξάμηνο.

Διοικητής ΤτΕ
Καλύτερους όρους και χαμηλά επιτόκια

Την ανάγκη απομείωσης των «κόκκινων» δανείων, τα οποία διαρκώς διογκώνονται (μόνο τα επιχειρηματικά ξεπερνούν σήμερα τα 50 δισ. ευρώ) υπογράμμισε πρόσφατα ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρας στην ετήσια έκθεσή του, προαναγγέλλοντας παράλληλα πέντε δράσεις για την αντιμετώπισή τους. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, οι λύσεις που θα προκριθούν θα έχουν μόνιμο και μακροπρόθεσμο χαρακτήρα και θα απαντούν στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εμπορικές τράπεζες. Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι η τρέχουσα «business as usual» προσέγγιση, όσο και αν βελτιωθεί στα σημεία, δεν θα οδηγήσει σε σημαντικές μειώσεις, αντίθετα πρέπει να αναληφθούν τολμηρές και καινοτόμες πρωτοβουλίες.

Ανάμεσα στις δράσεις είναι η στροφή σε μακροχρόνιες ρυθμίσεις, και οι παρεμβάσεις για την αναδιάρθρωση των βιώσιμων επιχειρήσεων. Όπως είπε ο διοικητής της ΤτΕ, παράλληλα με την αναδιάρθρωση του δανείου είναι κρίσιμο να αναλαμβάνονται ενεργητικές πρωτοβουλίες αλλαγής της διοίκησης, όταν αυτή δεν συνεργάζεται, της δομής και του επιχειρηματικού σχεδίου της οφειλέτριας εταιρείας. Να σημειωθεί ότι η λύση σε ό,τι αφορά το θεσμικό πλαίσιο για τα «κόκκινα» δάνεια αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα για την αξιολόγηση.

ΠΗΓΗ
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26519&subid=2&pubid=113922972

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates