.

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ Ν. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΤΣΕΛΗ !!!

Ο ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Γιατί, έστω, η ολιγοήμερη αυτή παράταση, όπως επισημαίνει με σχετική ανακοίνωσή του το Κίνημα ΥΠΕΡΒΑΣΗ, δεν συνδέθηκε άμεσα με το χρόνο κατά τον οποίο οι τράπεζες παραδίδουν τα απαιτούμενα έγγραφα στους δανειολήπτες και τους δικηγόρους τους, προκειμένου η παράταση να ήταν 45 ημέρες από την ημερομηνία παράδοσης των απαραίτητων εγγράφων από τις τράπεζες στους δανειολήπτες, αναγκάζοντας έτσι τους τραπεζίτες να γίνουν και αυτοί συνεργάσιμοι, επισημαίνει στην ερώτηση του ο ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ !!!





ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ι. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ - ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν. ΑΧΑΙΑΣ
Αρ.Πρ.:2244/11.1.2016
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Θέμα: «Κινδυνεύουν με απόρριψη πολλές από τις τελευταίες αιτήσεις
 του παλιού νόμου «Κατσέλη»»

Το αδιαχώρητο επικρατούσε τις τελευταίες δύο εβδομάδες στο Ειρηνοδικείο Πατρών, από δανειολήπτες και δικηγόρους οι οποίοι έσπευδαν να καταθέσουν αιτήσεις για την υπαγωγή τους στον νόμο «Κατσέλη» με το ισχύον και ελαστικότερο σε κριτήρια καθεστώς, που από την 1η Ιανουαρίου αποτελεί παρελθόν.

Αν και επισήμως δεν υπάρχει «εικόνα» για τον αριθμό των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί, πηγές από δικηγορικούς κύκλους αναφέρουν ότι συνολικά σε όλα τα Ειρηνοδικεία της χώρας είχαν κατατεθεί πάνω από 6.000 νέες αιτήσεις υπαγωγής στον παλιό νόμο «Κατσέλη».

Ωστόσο, όπως επισήμαναν στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος έγκριτοι νομικοί που ασχολούνται με τις συγκεκριμένες υποθέσεις, λόγω των στενών χρονικών περιθωρίων που δόθηκαν από την κυβέρνηση για την κατάθεση των αιτήσεων και σε συνδυασμό με την απροθυμία των τραπεζών να παράσχουν τα απαραίτητα στοιχεία, πολλά δικόγραφα είναι πιθανόν να απορριφθούν κατά την ακροαματική διαδικασία.

Μιλάμε λοιπόν για μια κατάσταση αφόρητη που επικρατούσε στα Ειρηνοδικεία από την μεγάλη προσέλευση

Επειδή,  η κυβέρνηση όφειλε να δώσει τον απαιτούμενο χρόνο στους ενδιαφερόμενους, προκειμένου να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα στοιχεία και έγγραφα.

Επειδή, ο κίνδυνος να απορριφθούν οι αιτήσεις της τελευταίας στιγμής είναι υπαρκτός κι αυτό γιατί  πρόκειται για δικόγραφα δεκάδων σελίδων, στα οποία πρέπει να εμπεριέχονται και να περιγράφονται με ακρίβεια σημαντικά στοιχεία όπως βεβαιώσεις οφειλών και οι δανειακές συμβάσεις, που όμως, όπως είναι γνωστό, οι τράπεζες καθυστερούν πολύ να τα χορηγήσουν.

Επειδή, η 45ημερη παράταση που έδωσε η Κυβέρνηση για την συμπλήρωση των ελλιπών φακέλων, δεν επαρκεί, αφού οι τράπεζες καθυστερούν με προφανή σκοπιμότητα να παράσχουν τα σχετικά έγγραφα στους δανειολήπτες και τους δικηγόρους τους.

Επειδή, τα στοιχεία αυτά, είναι καθοριστικής σημασίας, τόσο για τους δικηγόρους που καλούνται να υποβάλουν μια πρόταση ρύθμισης της οφειλής με βάση τις οικονομικές δυνατότητες του δανειολήπτη, και πολύ περισσότερο για τους δικαστές που καλούνται να λάβουν την απόφαση.

Επειδή, εάν λείπουν αυτά τα έγγραφα, τα δικόγραφα των σχετικών αιτήσεων υπαγωγής στον παλιό νόμο «Κατσέλη» θα απορρίπτονται λόγω αοριστίας.

Ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:

Γιατί η Κυβέρνηση δεν έδωσε παράταση για την κατάθεση των αιτήσεων υπαγωγής στον παλιό νόμο «Κατσέλη», παρά μόνο ένα 45ήμερο περιθώριο συμπλήρωσης των δικογράφων με τα έγγραφα που απαιτούνται, με αποτέλεσμα χιλιάδες δανειολήπτες να τρέχουν μέσα στις γιορτές για να προλάβουν την καταληκτική προθεσμία;

Γιατί, έστω, η ολιγοήμερη αυτή παράταση, όπως επισημαίνει με σχετική ανακοίνωσή του το Κίνημα ΥΠΕΡΒΑΣΗ, δεν συνδέθηκε άμεσα με το χρόνο κατά τον οποίο οι τράπεζες παραδίδουν τα απαιτούμενα έγγραφα στους δανειολήπτες και τους δικηγόρους τους, προκειμένου η παράταση να ήταν 45 ημέρες από την ημερομηνία παράδοσης των απαραίτητων εγγράφων από τις τράπεζες στους δανειολήπτες, αναγκάζοντας έτσι τους τραπεζίτες να γίνουν και αυτοί συνεργάσιμοι;

Τι θα κάνει τελικά η Κυβέρνηση ώστε να μην αποδειχθεί μάταιος ο κόπος;

Θα καταθέσουν οι συναρμόδιοι Υπουργοί νομοθετική πρωτοβουλία για την κάλυψη των δανειοληπτών, προκειμένου η ρύθμιση να μην είναι, για άλλη μια φορά, προκλητικά υπέρ των τραπεζών;


Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates