.

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΣΕ 14.218 ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Η ΕΦΟΡΙΑ !!!

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΟΙ ΟΦΕΙΛΕΣ ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΤΑ 20 ΔΙΣ
Έχουν καθυστερήσει να πληρώσουν ποσά φόρων άνω των 50.000 ευρώ για διάστημα μεγαλύτερο των 4 μηνών από την ημερομηνία λήξης των προβλεπόμενων προθεσμιών !!!















Με βαριές καμπάνες από την Εφορία, όπως ποινικές διώξεις και ποινές φυλάκισης, θα έρθουν αντιμέτωποι σε σύντομο χρονικό διάστημα 14.218 φορολογούμενοι για μη εμπρόθεσμη καταβολή χρεών προς το δημόσιο. 

Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων ( ΓΓΔΕ) το ύψος αυτών των οφειλών ξεπερνά τα 20,1 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που έχουν καθυστερήσει να πληρώσουν ποσά φόρων άνω των 50.000 ευρώ για διάστημα μεγαλύτερο των 4 μηνών από την ημερομηνία λήξης των προβλεπόμενων προθεσμιών με αποτέλεσμα να έχουν υποβληθεί εναντίον τους μηνυτήριες αναφορές από τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. για το αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο. 

Οι φορολογούμενοι αυτοί εντοπίστηκαν να μην έχουν καταβάλει τα οφειλόμενα ποσά.
Εκτός από τις ποινικές διώξεις για την μη πληρωμή των οφειλών τους στο Δημόσιο υπάρχει πιθανότητα να κατηγορηθούν και για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου ή βρώμικου χρήματος).
Σύμφωνα με τα στοιχεία τη ΓΓΔΕ, στο 12μηνο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2015 υποβλήθηκαν προς την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες:

- 14.218 αναφορές για υποθέσεις μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο άνω των 50.000 ευρώ.
Τα ποσά των μη καταβληθέντων χρεών προς το Δημόσιο τα οποία σχετίζονται με τις αναφορές αυτές ανέρχονται σε 20,148 δισ. ευρώ.

- 294 αναφορές για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή άνω των 50.000 ευρώ. 
Τα ποσά που αναλογούν στα διαπραχθέντα αδικήματα φοροδιαφυγής φτάνουν συνολικά τα 896,91 εκατ. ευρώ.

Στο μέτωπο των φορολογικών ελέγχων, τα στοιχεία από τις ελεγκτικές υπηρεσίες αποδεικνύουν ότι οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και ο τεράστιος όγκος υποθέσεων, επέδρασαν αρνητικά στις επιδόσεις, τουλάχιστον ως προς τον αριθμό των υποθέσεων που ελέγχθησαν. 

Συγκεκριμένα, το ΚΕΦΟΜΕΠ, που ερευνά όλες τις λίστες της μεγάλης φοροδιαφυγής, ολοκλήρωσε 488 υποθέσεις (οι 102 μόνο το Δεκέμβριο), απέχοντας από το στόχο των 900 υποθέσεων.Ωστόσο, βεβαίωσε φόρους και πρόστιμα 417,17 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 325 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα οι εισπράξεις των 63,63 εκατ. ευρώ που υπολείπονται του στόχου των 77 εκατ. ευρώ, να θεωρείται βέβαιο ότι θα φτάσουν τελικά σε πολύ υψηλότερα επίπεδα. 

Ανάλογη είναι η εικόνα από το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων, το οποίο κάλυψε το στόχο των υποθέσεων προς πλήρη έλεγχο (409 έναντι 400), αλλά οι βεβαιώσεις φόρων και προστίμων υστερούν σημαντικά, καθώς περιορίστηκαν στα 540,23 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου 2,6 δισ ευρώ. 

Όσον αφορά, δε, στους μερικούς ελέγχους, ολοκλήρωσε μόλις 105 υποθέσεις έναντι στόχου 500, ενώ οι βεβαιώσεις έφτασαν 136,07 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 325 εκατ. ευρώ.
Συνολικά οι εισπράξεις δεν απέχουν, πάντως, από το στόχο, καθώς διαμορφώθηκαν στα 344,61 εκατ. ευρώ έναντι προσδοκίας 370 εκατ. ευρώ.

πηγη: bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates