.

Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

ΝΕΑ ΦΟΡΟΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΓΙΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟ 2016 !!!

ΑΝΩ ΤΩΝ 3 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ ΟΙ ΝΕΟΙ ΦΟΡΟΙ
Τα 2,5 δισ. ευρώ αποτελούν επιβαρύνσεις που πλήττουν άμεσα τα εισοδήματα νοικοκυριών και επιχειρήσεων !!!













Ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ οι νέοι φόροι του 2016, εκ των οποίων τα 2,5 δισ. ευρώαποτελούν επιβαρύνσεις που πλήττουν άμεσα τα εισοδήματα νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Οι νέες φόροι περιλήφθηκαν στον Προϋπολογισμό 2016, αλλά πολλοί από αυτούς θα εξειδικευτούν με το φορολογικό νομοσχέδιο που θα φέρει το υπουργείο Οικονομικών το αργότερο έως το Φεβρουάριο στη Βουλή.

Μεγάλες θα είναι οι επιβαρύνσεις από τους άμεσους φόρους με το πλήγμα να γίνεται αισθητό στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων. Μέσα στις πρώτες 40 ημέρεςτου νέους έτους θα επέλθουν αλλαγές στις φορολογικές κλίμακες των φυσικών προσώπων από τις οποίες θα διασφαλιστούν πρόσθετα έσοδα 150 εκατ. ευρώ, κυρίως από πρόσθετες αυξήσεις για τα εισοδήματα άνω των 25.000 ευρώ.

Έσοδα 377 εκατ. ευρώ αναμένονται από την αναμόρφωση των συντελεστών στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης, ενώ έχουν προϋπολογιστεί και έσοδα 142 εκατ. ευρώ από την αύξηση στους φορολογικούς συντελεστές για εισοδήματα από ενοίκια. Η εν λόγω αύξηση θα εφαρμοστεί αναδρομικά για τα εφετινά ενοίκια. Αλλά οι επιβαρύνσεις για τα φυσικά πρόσωπα δεν σταματούν εδώ καθώς 114 εκατ. ευρώ θα επιβαρυνθούν το 2016 ελεύθεροι επαγγελματίες μόνον από την αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος, ενώ όσοι υπάγονται στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης θα κληθούν να καταβάλουν 32 εκατ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με το 2015.

Περίπου 600.000 Έλληνες αγρότες θα κληθούν μέσα στο 2016 να καταβάλουν ιδιαιτέρα αυξημένους φόρους. Έσοδα 32 εκατ. ευρώ έχουν προϋπολογιστεί από την αύξηση του φόρου εισοδήματος στους αγρότες και έσοδα 79 εκατ. ευρώ από την αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος στους αγρότες. Τα εισοδήματα των αγροτών φορολογούνται σήμερα με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ και σύμφωνα με το νέο Μνημόνιο θα πρέπει ο φορολογικός συντελεστής να αυξηθεί στο 20% για το φορολογικό έτος 2016 (εισοδήματα 2015) και 26% για το φορολογικό έτος 2017 (εισοδήματα 2016). Παράλληλα, έχει προβλεφθεί για το νέο έτος εξοικονόμηση 13 εκατ. ευρώ από την κατάργηση επιστροφής του ΕΦΚ στο πετρέλαιο για αγροτική χρήση.

Αλλά και για τις επιχειρήσεις οι νέες επιβαρύνσεις θα είναι πολύ μεγάλες. Για το 2016 έχουν προϋπολογιστεί 150 εκατ. ευρώ από την αύξηση των συντελεστών στο φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων και 157 εκατ. ευρώ από την αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος στα νομικά πρόσωπα.

Σημαντικό κομμάτι των νέων φόρων αφορά στους έμμεσους φόρους, καθώς μέσα στο 2016 θα εφαρμοστεί πλήρως το νέο καθεστώς του ΦΠΑ που προβλέπει την κατάργηση της έκπτωσης 30% στα νησιά. Πρόσθετα έσοδα 1,3 δισ. ευρώ προβλέπονται το 2016 από αυτή την πηγή. Τα φορολογικά βάρη από τους φόρους κατανάλωσης θα αυξηθούν ακόμη περαιτέρω εάν μετουσιωθεί σε πράξη η κυβερνητική εξαγγελία για αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην βενζίνη.

Το φορολογικό τοπίο του 2016 συμπληρώνουν και κάποιοι διάσπαρτοι, αλλά τσουχτεροί φόροι. Ενδεικτικά 210 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από την επιβολή του ειδικού τέλους 5 λεπτά ανά στήλη σε κάθε τυχερό παιχνίδι του ΟΠΑΠ, 41 εκατ. ευρώ από την ενεργοποίηση φορολόγησης επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων και 123 εκατ. ευρώ από λοιπές φορολογικές παρεμβάσεις που ακόμη δεν έχουν αποκρυσταλλωθεί.

Θανάσης Κουκάκης

πηγη: cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates