.

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

ΠΙΕΖΟΥΝ ΟΙ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΓΙΑ ΧΟΝΤΡΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΣΤΑ 200-300 ΕΥΡΩ !!!




Σήμερα το μεσημέρι 13:00 θα γίνει η παράδοση στο υπουργείο Εργασίας του πορίσματος της Επιτροπής Σοφών το οποίο περιλαμβάνει ριζικές ανατροπές στοασφαλιστικό για συνταξιούχους και εργαζομένους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Η παράδοση του πορίσματος θα γίνει από την Επιτροπή στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου και ταυτόχρονα στους εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων, των πολιτικών κομμάτων και στους διαπιστευμένους συντάκτες προκειμένου να ξεκινήσει ο δημόσιος διάλογος.
Μερικές μόνο από τις προτάσεις του πορίσματος της Επιτροπής Σοφών για το ασφαλιστικό είναι μειώσεις συντάξεων, εμπλοκή της εφορίας στην είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών αλλά κυρίως συνυπολογισμό της ατομικής και οικογενειακής περιουσίας για την απονομή συντάξεων και ενοποιήσεις ταμείων. 
Σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας από χθες, το πόρισμα θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις παρακάτω προτάσεις :

Φόρος-πλούτου 
Το κείμενο του πορίσματος της Επιτροπής Σοφών για το ασφαλιστικό περιγράφει σε 28 σελίδες τις βασικές προτάσεις για τη ριζική αλλαγή του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και προτείνει τη δημιουργία ατομικού κουμπαρά για κάθε έναν ασφαλισμένο στον οποίο θα συγκεντρώνονται οι ατομικές εισφορές.
Επίσης προτείνει την επιβολή φόρο-πλούτου στους «έχοντες» και «κατέχοντες» -στους υψηλά αμειβόμενους, στις καταθέσεις ή και στις μεγάλες περιουσίες για να καλυφθούν τα ελλείμματα στο ασφαλιστικό.
Οπως προτείνεται συγκεκριμένα, «πρέπει να δημιουργηθεί ένα αποθεματικό που θα υποστηρίξει το νέο σύστημα κυρίως κατά τη μεταβατική περίοδο, από το 2016 έως το 2050». Το Ταμείο στο οποίο θα «μπαίνουν» τα έσοδα θα τροφοδοτείται επιπλέον από μια πιο «ενεργητική» διαχείριση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων.
Ενοποίηση ταμείων και αλλαγές στις συντάξεις
Ειδικότερα για τις ενοποιήσεις ταμείων προτείνεται: Ή θα δημιουργηθεί ένα ταμείο μαμούθ για δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, για αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες. Ή α δημιουργηθούν τρία υπέρ ταμεία ένα ταμείο για εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ένα ταμείο για ελεύθερους επαγγελματίες, δηλαδή γιατρούς, μηχανικούς, δικηγόρους, εμπόρους, βιοτέχνες και ένα ταμείο για τους αγρότες.
O προσανατολισμός της επιτροπής είναι να δημιουργηθεί ένας  ενιαίος ασφαλιστικός φορέας στα πρότυπα του ΙΚΑ. Ωστόσο  διατυπώθηκαν και απόψεις να δημιουργηθούν  τρεις φορείς ένας για τους μισθωτούς , ένας για τους αυτοαπασχολούμενους (ΟΑΕΕ- ΕΤΑΑ) και ένας για τους αγρότες.
Το πόρισμα προτείνει επίσης οι εισφορές να προσαρμοστούν στα πρότυπα του ΙΚΑ. Αυτό σημαίνει ότι σε άλλες περιπτώσεις θα αυξηθούν (πχ ΟΓΑ) και σε άλλες θα μειωθούν (ΔΕΚΟ) Στον ΟΑΕΕ οι εισφορές θα συνδεθούν με το πραγματικό εισόδημα (τζίρος). Οι εισφορές θα υπολογίζονται επί του φορολογητέου εισοδήματος και θα εισπράττονται από τις εφορίες.
Μια από τις βασικές ανατροπές αφορά την εγγυημένη, βασική σύνταξη των 360 ευρώ καθώς σύμφωνα με την πρόταση των Σοφών, η βασική σύνταξη που θα απονέμεται θα συνδέεται με την περιουσία, δηλαδή θα συνυπολογίζονται εισοδήματα από ενοίκια, από μερίσματα, επενδύσεις και καταθέσεις – εισοδήματα, που θα μειώνουν τη σύνταξη και ατομικά και οικογενειακά.
Έτσι, τα 360 ευρώ σύνταξη θα είναι εγγυημένα μόνο για τους φτωχούς καθώς όσο μεγαλύτερο είναι το εισόδημα, τόσο μικρότερη θα είναι η βασική σύνταξη, η οποία μπορεί να καταλήγει και σε μηδέν ευρώ, για τους πλούσιους.
Προβλέπεται η εφαρμογή ενιαίων κανόνων και ποσοστών αναπλήρωσης για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους, με μεγάλους χαμένους τους ασφαλισμένους για πρώτη φορά, πριν από το 1993, που θα υποστούν σημαντικές μειώσεις συντάξεων.
Όσο για τους ήδη συνταξιούχους, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Επιτροπή τάσσεται κατά της επιβολής οριζόντων μειώσεων στις συντάξεις, αναφέρεται στη δυνατότητα επανυπολογισμού των παροχών, με βάση τους ενιαίους κανόνες εισφορών και παροχών που θα ισχύσουν για τους ασφαλισμένους, χωρίς ωστόσο να είναι ξεκάθαρο πως θα μπορούσε να ολοκληρωθεί κάτι τέτοιο.
Ειδικά για τον ΟΓΑ προτείνεται να έρθει πιο κοντά (στο 2020 από το 2026 που προβλέπεται) ο χρόνος κατάργησης της βασικής σύνταξης, που έχει καθαρά προνοιακό χαρακτήρα και να αυξηθούν οι εισφορές μέχρι και 40% ή να αντιστραφεί η αναλογία τους (από 7% αγρότες και 14% κράτος σε 14% αγρότες και 7% κράτος) με βελτίωση της κύριας σύνταξης.
Νέος υπολογισμός
Πάντως ο νέος τρόπος υπολογισμού θα  εφαρμοστεί για όσους ασφαλισμένους του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα  υπέβαλαν αίτηση για συνταξιοδότηση μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2015.
Όταν ολοκληρωθούν οι αναλογιστικές μελέτες και δείξουν ότι προκύπτουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στη σύνταξη που πρόκειται να απονεμηθεί και σε αυτή που απονέμεται σήμερα , προτείνεται ο επανυπολογισμός της σύνταξης  άνω των 1000 ευρώ των νυν συνταξιούχων με το νόμο Σιούφα και χαμηλότερους συντελεστές κατά 10%.
Η μείωση που υπολογίζεται ότι θα επέλθει σε συντάξεις που έχουν εκδοθεί εδώ και χρόνια κυμαίνεται από 12%-17%. Μεγάλοι χαμένοι της πρωτόγνωρης ανατροπής είναι όσοι πλήρωναν υψηλές εισφορές όπως οι υπάλληλοι ΟΤΕ-ΔΕΗ, οι έμποροι και οι μηχανικοί.
Προσδόκιμο ζωής και εισοδηματικά κριτήρια
Για την καταβολή της Εθνικής σύνταξης προτείνεται να καταβληθεί είτε σε όλους τους ασφαλισμένους, είτε με εισοδηματικά κριτήρια, είτε με βάση το ύψος της αναλογικής σύνταξης του κάθε ασφαλισμένου.
Το τελικό ποσό της σύνταξης θα διαμορφώνεται με βάση το προσδόκιμο ζωής και τον τελικό αριθμό ετών που απασχολήθηκε ο ασφαλισμένος. Με αυτό τον τρόπο περιορίζεται ο κοινωνικός χαρακτήρας του ασφαλιστικού συστήματος.
Μια άλλη ανατροπή έχει σχέση με τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, καθώς προτείνεται η κατάργηση της και η αντικατάσταση της από ρήτρα ελεγχόμενου ελλείμματος.
"Πρόκειται να έρθει ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο με μια μείζονα μεταρρύθμιση τον επόμενο μήνα. Εκεί θα αντιμετωπιστούν όλα αυτά τα ζητήματα" δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, ενώ ο υφυπουργός Εργασίας, Αν. Πετρόπουλος ανέφερε: "Θέλουμε να βοηθήσετε όλες οι πτέρυγες της Βουλής για να είναι επιτυχής διότι το ξέρετε ότι το σύστημα είναι ετοιμόρροπο, είναι δαιδαλώδες, είναι αντιφατικό. Να λύσουμε τα προβλήματα για να μην καταρρεύσει το 2030, που όλοι οι ειδικοί προβλέπουν κατάρρευση αν δεν πάρουμε μέτρα σήμερα".
Το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων προτείνεται να μειωθεί στο 55% από 70% που προβλέπει ο Ν 3863/10 και ξεπερνά το 80% για ασφαλισμένους πριν από το 1992.
Η μειοψηφούσα άποψη υποστηρίζει την καταβολή διατήρηση και επίσπευση του Ν. 3863/10 με την καταβολή εθνικής και αναλογικής σύνταξης χωρίς την υιοθέτηση εισοδηματικών κριτηρίων.

ΠΗΓΗ
http://www.enikos.gr/economy/346244,Protaseis-vomva-twn-Sofwn-Syntaxeis-apo-360-eyrw-kai-foros-ploytoy.html

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates