.

Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

Η ΕΚΤ ΣΦΙΓΓΕΙ ΤΗ ΘΗΛΙΑ ΤΗΣ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ !!!

ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΔΕΙΚΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ & ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ
Η Νουί σφίγγει τη θηλιά στους τραπεζίτες.
Πρόσω ολοταχώς για μεγάλες αναδιαρθρώσεις στις τράπεζες. 
Έρχεται κύμα απολύσεων !!!




Οι νέοι αυστηρότεροι κανόνες για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών που έθεσε το εποπτικό όργανο SSM της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στις διοικήσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών. Στο πλαίσιο εφαρμογής των εγκεκριμένων από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp) business plans, οι τράπεζες εξετάζουν να προχωρήσουν σε μερικές από τις μεγαλύτερες αναδιαρθρώσεις από τον καιρό της χρηματοπιστωτικής κρίσης καθώς οι αυστηρότεροι κανόνες για την κεφαλαιακή τους επάρκεια μειώνουν τα κέρδη από τραπεζικές δραστηριότητες.
Περίπου το 80% των ιδρυμάτων που εποπτεύονται από την ΕΚΤ θα πρέπει να εμφανίζουν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Common Equity Tier 1 (CET1) μεταξύ 9% και 12%, ενώ οι μισές θα πρέπει να διακρατούν CET1 στο 10%. Κορυφαίες τράπεζες και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού έχουν βρεθεί κάτω από την πίεση της αγοράς και των εποπτικών αρχών για να διατηρούν κεφάλαια αρκετά πάνω από τις ελάχιστες νομικές απαιτήσεις, με έναν δείκτη στο 11-12% να θεωρείται σήμερα ο νέος κανόνας. Οι 24 μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης εμφάνιζαν κατά μέσο όρο CET1 στο 13,2% στο τέλος του Ιουνίου, αν και σε αυτές περιλαμβάνονται σκανδιναβικές, ελβετικές και βρετανικές τράπεζες, που σημειώνουν υψηλότερα ποσοστά από ό,τι τα ιδρύματα της Ευρωζώνης.

Την ίδια στιγμή τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια δανεισμού σε ευρώ μειώνουν ακόμη περισσότερο τα περιθώρια κέρδους στη λιανική τραπεζική. Η κατάσταση που επικρατεί στις ευρωπαϊκές τράπεζες είναι διαφορετική από αυτή που επικρατεί στις τράπεζες των ΗΠΑ.

Μετά την κρίση του 2008 οι αμερικανικές τράπεζες είχαν κινηθεί άμεσα για να αυξήσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια και να μειώσουν τα κόστη τους, με αποτέλεσμα σήμερα να κερδίσουν από την ανάκαμψη της οικονομίας.

Οι επενδυτικές τράπεζες έχουν ήδη εφαρμόσει μερικές από τις μεγαλύτερες περικοπές. Από τα τέλη του 2010 οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης έχουν μειώσει το προσωπικό που απασχολούν στον επενδυτικό τους κλάδο κατά σχεδόν ένα τρίτο, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα 10 χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί.

Σύμφωνα με το Bloomberg οι νέες ομάδες διοίκησης στη Deutsche Bank, την Barclays και την Standard Chartered ανήκουν σε όσες τράπεζες εξετάζουν να προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν απολύσεις χιλιάδων ατόμων.

Deutsche Bank: Απολύσεις και έξοδος(;) από τη ρωσική αγορά

Περίπου 23.000 θέσεις εργασίας ετοιμάζεται να περικόψει η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank, αριθμός ο οποίος αντιπροσωπεύει περί το ένα τέταρτο του συνόλου του προσωπικού της. Το μεγαλύτερο μέρος των απολύσεων αφορά κυρίως στον τομέα των τεχνολογικών δραστηριοτήτων και από την απόσχιση της PostBank. Έπειτα από τις εν λόγω εξελίξεις, το εργατικό δυναμικό της Deutsche Bank θα μειωθεί στις 75.000 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Η περικοπή των θέσεων εργασίας πραγματοποιείται στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης της τράπεζας το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί υπό τις εντολές του νέου γενικού διευθυντή της Deutsche, John Cryan, ο οποίος ανήλθε στην διοίκηση της τράπεζας τον Ιούλιο, με τη δέσμευση πως θα προβεί στη μείωση των δαπανών.

Την ίδια ώρα, το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγές, μεταδίδει πληροφορίες ότι η γερμανική τράπεζα εξετάζει την πλήρη αποχώρησή της από την ρωσική αγορά. Η Deutsche Bank έχει ανακοινώσει πριν από μικρό χρονικό διάστημα ότι εξετάζει την αποχώρηση από ορισμένες χώρες, χωρίς, πάντως να τις έχει κατονομάσει, ενώ η εκπρόσωπος Τύπου της τράπεζας δεν θέλησε να σχολιάσει το δημοσίευμα του Reuters.
Σύμφωνα με τις πηγές του επικαλείται το πρακτορείο η γερμανική τράπεζα θα διακόψει το 90% των δραστηριοτήτων της στη Ρωσία και θα διατηρήσει μόνο αυτές που σχετίζονται με τη μονάδα Global Transaction Banking (GTB). Ήδη έχει ανακοινωθεί ότι ο Joerg Bongartz, επικεφαλής των ρωσικών μονάδων της τράπεζας εγκαταλείπει τη Ρωσία και επιστρέφει στη Γερμανία, ενώ η αποχώρησή του συνδέεται και με την έρευνα που πραγματοποιεί τόσο η Deutsche Bank όσο και το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και αφορά σκάνδαλο με μίζες που δέχθηκαν κορυφαία τραπεζικά στελέχη της DB αλλά και παραβιάσεις κανόνων που αφορούν τις αγοραπωλησίες μετοχών.

Ισχυροποιείται ο ρυθμιστικός βραχίονας του SSM

Ενόσω ο πονοκέφαλος των τραπεζιτών μεγαλώνει από το αυστηρότερο εποπτικό πλαίσιο που θέτει ο SSM, η επικεφαλής του εποπτικού οργάνου Ντανιέλ Νουί, αυξάνει τον κύκλο των πιέσεων, ενισχύοντας την εποπτική ομάδα με 230 άτομα. Στόχος είναι να ισχυροποιήσει το ρυθμιστικό βραχίονα του SSM για την αποτελεσματικότερη διείσδυσή του στην κεντρική δομή των ευρωπαϊκών τραπεζών. Η Ντανιέλ Νουί έχει καταστήσει σαφές ότι σχεδιάζει να περάσει από κόσκινο τα επιχειρηματικά μοντέλα που ακολουθούν οι ευρω-τράπεζες για να εξακριβώσει κατά πόσο είναι αποτελεσματικές και με χρηστή διοίκηση.

Τα δύο τρίτα των προσλήψεων στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) της ΕΚΤ θα γίνουν το επόμενο έτος και οι υπόλοιποι το 2017, αναφέρει η πηγή στο Bloomberg. Ο SSM έχει την έδρα του σε διαφορετική περιοχή της Φρανκφούρτης και το προσωπικού του φτάνει σήμερα τα 1.000 άτομα περίπου.

Η εποπτεία των τραπεζών της Ευρωζώνης ανέλαβε η ΕΚΤ τον περασμένο Νοέμβριο ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο χρηματοοικονομικό σύστημα. Σχεδόν ένα χρόνο μετά, οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν ενισχύσει τα κεφαλαιακά τους επίπεδα και έχουν ενισχύσει την κερδοφορία τους. Ο SSM, ο οποίος χρηματοδοτείται από τις τράπεζες τις οποίες επιβλέπει, θα ξεκινήσει να χρεώνει τις τράπεζες τις επόμενες εβδομάδες, ανέφερε η πηγή.

ΠΗΓΗ
SOFOKLEOUS IN

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates