.

Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

ΠΟΥ ΒΑΔΙΖΕΙ Ο ΟΑΕΕ ;;;

Γράφει η Ελένη Κίτσου
Πού βαδίζει ο ΟΑΕΕ ;;;
Το παρακάτω κείμενο αποτελεί εισήγηση της κας Ελένης Κίτσου, μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Ξάνθης και το αναδημοσιεύουμε από την εφημερίδα «Η φωνή της Ξάνθης».



Παρατηρούμε καθημερινά την κατάρρευση ως χαρτόκουτα, των επιχειρήσεων μας. Έντιμοι και ανέντιμοι επιχειρηματίες, βρίσκονται συνεχώς αντιμέτωποι σε συνθήκες παραλόγου και αδιέξοδης οικονομικής πολιτικής, που αδυνατούν στο πλαίσιο «λογικής» να αντιμετωπίσουν.


Η διορισμένη Διοίκηση του Ο.Α.Ε.Ε. και η κυβέρνηση που την έχει ορίσει, ανακοινώνοντας έναρξη διαδικασιών κατάσχεσης, κάνουν πως αγνοούν την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι ελεύθεροι επαγγελματίες, έμποροι και βιοτέχνες. Χωρίς δική τους υπαιτιότητα, οι οφειλέτες του Ο.Α.Ε.Ε. από 13% των ασφαλισμένων που ήταν το 2009 υπερβαίνουν, σήμερα, το 50% και το ποσοστό ανεβαίνει. Αδυνατούν να ανταποκριθούν στην καταβολή αυξημένων ασφαλίστρων για μειωμένες παροχές και η πλειονότητα αδυνατεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις οποιασδήποτε ρύθμισης, όντας θύματα ενός ακήρυχτου οικονομικού πολέμου. Τα 2/3 των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων έχουν μετατραπεί, ΜΕ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ, σε οφειλέτες στην εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες, από την ημέρα που οι πολιτικοί αποφάσισαν να σώσουν τις τράπεζες και να εξαφανίσουν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας

Η πρόσφατη ψήφιση του άρθρου 101 του πολυνομοσχεδίου που αφορά την δημιουργία Κέντρων Αναγκαστικής Είσπραξης Οφειλών, από το Οργανισμό Ασφάλισης των Ελευθέρων Επαγγελματιών ( ΟΑΕΕ),παρά τις έντονες αντιδράσεις των φορέων, αποτελεί ουσιαστικά την χαριστική βολή στην μικρομεσαία επιχείρηση που αγωνίζεται μέσα σε κλίμα ύφεσης να επιβιώσει.

Η τακτική ποινικών διώξεων απέναντι στους ασφαλισμένους, μεσούσης της οικονομικής κρίσης είναι και αναποτελεσματική και ανάλγητη, για την οποία σε καμία των περιπτώσεων δεν ευθυνόμαστε ΕΜΕΙΣ…

Που ακούστηκε να ποινικοποιείται η αυτασφάλιση δια της απειλής κατάσχεσης της α΄ κατοικίας, ή ακόμη και προσωποκράτησης χιλιάδων επιχειρηματιών;;;

Πως νομιμοποιούνται οι ανευθυνοϋπεύθυνοι του, να χρεώνουν ιατροφαρμακευτική εισφορά ,την στιγμή που γνωρίζουμε πως δεν μας παρέχεται η υπηρεσία κατά την διάρκεια της μη καταβολής της μηνιαίας «αυτόβουλης» υποχρέωσής μας;

Πως μπορούν να μας εγγυηθούν, πως τα χρήματα που με τον ιδρώτα μας εμπιστευόμασταν στο Ταμείο μας τα προγενέστερα και τα τρέχοντα χρόνια, θα μας εξασφαλίσουν αξιοπρεπή γηρατειά;;

Γιατί αυτά τα φωτεινά μυαλά, στερούν την δυνατότητα έναρξης μιας νέας επαγγελματικής ιδιότητας στον ασφαλισμένο και μέλος μας, που δια μέσω αυτής, θα μπορούσε να φέρει όχι μόνο την επιβίωση στην οικογένεια του, αλλά και έσοδα στο Ταμείο, εάν πρωτίστως δεν ρυθμίσει την οφειλή του;;;

Γνωρίζοντας εκ του αποτελέσματος, πως οι προτεινόμενες έως τώρα ρυθμίσεις κάθε άλλο παρά έσοδα έφεραν στο ταμείο, γιατί απεστάλησαν τα περιβόητα «ραβασάκια» «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ»,
με αριθμό πρωτοκόλλου 1056711 και ημερομηνία 12-7-2013;

Γνωρίζουμε, πως σε έγγραφα με ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα δεν επιτρέπεται να έχουν ΙΔΙΟ ΤΙΤΛΟ, ΙΔΙΟ ΑΡΙΘΜΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΚΑΙ ΙΔΙΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΕΝΑ, ΕΝΩΠΙΟΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ.

Παράλληλα, χωρίς καν να αναγράφετε η ημερομηνία αποστολής των ΕΛΤΑ στον φάκελο, διαπιστώνουμε πως ΕΝΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΙ ΠΛΕΟΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΟΡΙΣΤΙΑ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΔΗΘΕΝ ΔΙΟΡΙΑ ΔΕΚΑ (10) ΗΜΕΡΩΝ «από την παραλαβή του παρόντος» ΚΑΘ’ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΕΝΩΠΙΟΝ ΑΡΧΩΝ ΤΟ ΕΑΝ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΕΛΗΦΘΗ ΤΟ ΕΙΔΟΠΟΙΗΤΗΡΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟ ΠΑΡΑΛΗΠΤΗ, ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΘΕΙ ΕΓΚΥΡΑ ΚΑΙ ΝΟΜΟΤΥΠΑ Η ΔΙΟΡΙΑ ΤΩΝ ΔΕΚΑ (10) ΗΜΕΡΩΝ. Το οποίο σημαίνει ότι ο Ο.Α.Ε.Ε. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΒΕΒΑΙΩΣΕΙ ΚΑΜΙΑ ΟΦΕΙΛΗ, ΩΣ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΔΗΘΕΝ ΕΚΠΝΟΗΣ ΤΗΣ ΔΙΟΡΙΑΣ ΠΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΙΔΟΠΟΙΗΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΤΟΥ ΠΡΑΞΗ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ ΟΦΕΙΛΗΣ ΠΟΥ ΑΠΟΡΡΕΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΙΔΟΠΟΙΗΤΗΡΙΟ ΕΙΝΑΙ ΕΚ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΚΥΡΗ ΛΟΓΩ ΑΟΡΙΣΤΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΥΠΙΩΝ.

Για όλους τους προηγούμενους λόγους κυρίες και κύριοι συνάδελφοι και επειδή επανειλημμένα τα Επιμελητήρια ως Φορείς που θεσμοθετημένα προφυλάσσουν το «επιχειρείν» κατέθεσαν τις έντονες διαφωνίες αλλά και προτάσεις τους, αλλά διαπίστωσαν πως ήταν: «Φωνές βοώντων εν τη Ερήμου», και επειδή αρνούμαι να δεχτώ πως θα γίνουμε θύματα μιας οργανωμένης οικονομικής γενοκτονίας, σας καλώ να προβούμε στις κάθε είδους δέουσες νομικές ενέργειες, διότι θεωρώ πως μόνο δια της νομίμου οδού, μπορούμε όχι μόνο να βρούμε το δίκιο μας, αλλά να βρεθεί και μια έντιμη και αποτελεσματική λύση για το πρόβλημα που επαναλαμβάνω: ΔΕΝ ΕΥΘΥΝΟΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ!!

Τελικά στην παρούσα φάση, δεν ξέρω αν η πατρίδα μας δεν έχει τόσο εξωτερικούς, όσο εσωτερικούς εχθρούς, οι οποίοι είναι και αδίστακτοι.

Θα μου επιτρέψετε όμως, μιας και το επόμενο θέμα μας αφορά τις ρυθμίσεις των ασφαλιστικών εισφορών μας, να σας καταθέσω τις προτάσεις μου, που φαντάζομαι δεν θα απέχουν και πολύ από αυτές που κάθε μέρα συζητάμε μεταξύ μας κατ’ ιδίαν….

Αρχικά θα ήθελα να σας ενημερώσω σχετικά με το ισχύει σε μερικά κράτη της ΕΕ και όχι μόνο, για να δούμε με ποιο κριτήριο αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις τους εκεί, τους αυτοαπασχολούμενους ελεύθερους επαγγελματίες, μιας και πασχίζουν όλοι τώρα να …γίνουμε Ευρωπαίοι(!!!).

Σύμφωνα με τα στοιχεία από ταεπίσημα έγγραφα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

ΑΥΣΤΡΙΑ: Εισφορά βάσει των επαγγελματικών εσόδων

ΒΕΛΓΙΟ: Βασική ασφαλιστική εισφορά 37,84% του μισθού

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ:17,8% της ελάχιστης ασφαλιστέας αποδοχής.Ελάχιστες ασφαλιστέες αποδοχές από 420 BGN (215 ευρώ) έως 500 BGN (256 ευρώ), ανάλογα με το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα.

ΓΑΛΛΙΑ: Εισφορές, που υπολογίζονται επί του εισοδήματος από την επαγγελματική δραστηριότητα

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Ασφάλιση ασθένειας – κατά μέσον όρο στο 15,5% των αποδοχών

Ασφάλιση μακροχρόνιας φροντίδας – 1,95% των αποδοχών

Γενική ασφάλιση συντάξεων – 19,90% των αποδοχών

Ασφάλιση ανεργίας – 2,8% των αποδοχών

ΔΑΝΙΑ:8% της μη μισθωτής δραστηριότητας

ΕΛΒΕΤΙΑ: Αδιευκρίνιστο το ποσοστό ή η μέθοδος καταβολής εισφοράς

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ: Σημαντικές διακρίσεις μεταξύ των παροχών που βασίζονται στην ασφάλεια, την κατηγορία/ και το εισόδημα/περιουσιακά στοιχεία

ΙΡΛΑΝΔΙΑ: Διαφορετικά ποσοστά εισφορών ανάλογα με τον χαρακτήρα της επαγγελματικής δραστηριότητας.

ΙΣΠΑΝΙΑ: Βάσεις εισφορών, εφαρμογή με συγκεκριμένα κατώτατα και ανώτατα όρια

ΙΤΑΛΙΑ: Οι εισφορές υπολογίζονται επί του συνόλου των επαγγελματικών εισοδημάτων που δηλώνονται.

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ: Το ποσό των εισφορών αποτελεί ποσοστό επί των επαγγελματικών εισοδημάτων σας

ΕΛΛΑΔΑ: Πάγια εισφορά αυξανόμενη ανεξαρτήτως εισοδήματος.

Τα συμπεράσματα δικά σας .

Θα μου πείτε: Εκεί δεν έχουν υπογράψει μνημόνια, θα σας πω όμως ΕΓΏ πως και εκεί και εδώ…..υπάρχουν ΑΝΘΡΩΠΟΙ!!

Σύμφωνα λοιπόν με τα τελευταία στοιχεία ο ΟΑΕΕ ασφαλίζει 732.000 επαγγελματίες και από αυτούς σχεδόν οι μισοί χρωστάνε στο ταμείο.

Πάγιο αίτημα όλων των ασφαλισμένων είναι να υπάρξει μια νομοθετική ρύθμιση, που θα δώσει την πολυπόθητη ανάσα σε αυτούς τους ανθρώπους, και παράλληλα θα δώσει νέα ώθηση στα επαγγέλματά τους. Η τελευταία νομοθετική ρύθμιση που έγινε με το Ν. 4152/2013 δεν ήταν αρκετά ρεαλιστική. Αυτό που χρειάζεται είναι μια θαρραλέα ρύθμιση, που να μας κάνει να αισθανθούμε επιτέλους όλοι εμείς, πως πραγματικά θέλουν την επιβίωση και την ανάπτυξή μας…

Ενδεικτικά προτείνω λοιπόν να διαχωριστούν σε πρώτη φάση, οι ενεργοί από τους ανενεργούς αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες…Διότι καταλαβαίνει κανείς, πως είναι διαφορετικό να έχει κάποιος επαγγελματική δραστηριότητα από κάποιον που δεν έχει…Δύο μέτρα και δύο σταθμά λοιπόν:

Πάγια ζητώ και το συνυπογράφω μαζί με όλους όσους συζήτησα το θέμα τα εξής:

Καμία ποινικοποίηση σε όσους ασφαλισμένους χρωστάνε στο Ταμείο. Να θεωρηθούν άμεσα τα βιβλιάρια ασθενείας σε όλους τους ασφαλισμένους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, διότι η υγεία είναι αναφαίρετο αγαθό και να παγώσουν τα χρέη των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ, ώστε να σταματήσει κάθε δίωξη για οφειλές όσο διαρκεί η κρίση.

Παράλληλα, να οριστεί ρύθμιση για τους ανενεργούς οφειλέτες, γι’αυτούς που έκλεισαν δηλαδή τις επιχειρήσεις τους λόγω της κρίσης, όπου αφού αφαιρεθούν οι ιατροφαρμακευτικές εισφορές και τα τοκογλυφικά επιτόκια …( που ακούστηκε να ορίζουμε τόκο στην τσέπη μας….),να διαιρεθεί το οφειλόμενο ποσό με μηνιαίες καταβολές μέχρι την συνταξιοδότηση του.

Επίσης για να είναι εφικτή η αποπληρωμή των οφειλών από προηγούμενα έτη στις υφιστάμενες επιχειρήσεις, πρέπει να καταλάβουν εκεί κάτω στην διοίκηση του ΟΑΕΕ, πως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που ως επί το πλείστον ανήκουν τα μέλη μας, αντέχουν να καταβάλουν μέσα στο πλαίσιο δυνατοτήτων και λογικής το ποσό των 100-150 ευρώ και εκείνο, όχι μαζί με την εισφορά του διμήνου, αλλά στο ενδιάμεσο διάστημα …Θεωρώ επίσης αυτονόητο τη γενναία μείωση των επιτοκίων που αφορούν την καθυστέρηση στη πληρωμή των εισφορών, κάτι που θα ελαττώσει κατά πολύ τις προσαυξήσεις, όπως και την αφαίρεση του ποσού της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης μιας και δεν παρείχαν την κάλυψη κατά την μη καταβολή των ασφαλίστρων. Επίσης, να δίνεται η δυνατότητα στον ασφαλισμένο να μπορεί να επιλέξει χαμηλότερα κλιμάκια ασφάλισης, όπου και θα υπολογίζεται το τελικό ποσό της σύνταξης και να μην εξαρτάται ο κάθε ασφαλισμένος από τον ΟΑΕΕ για την θεώρηση βιβλίων και τιμολογίων, αφαιρώντας του το δικαίωμα να εισπράττει ωφελούμενα..

Τέτοιες ρυθμίσεις θα έχουν οικονομικά άλλα και κοινωνικά οφέλη, διότι τα 379.844 εκβιαστικά ειδοποιητήρια που απέστειλε ο ΟΑΕΕ με τα οποία μας ζητάει να αποπληρώσουμε τις ασφαλιστικές εισφορές, αλλιώς θα προχωρήσει σε αναγκαστικές εισπράξεις και κατασχέσεις, δεν βοηθούν ούτε στην κοινωνική συνοχή, αλλά ούτε στην ευρωστία του ταμείου μας

Σας γνωστοποιώ, πως ύστερα από αναφορά του Φλωρά Γεώργιου, μέλους του ΔΣ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, προς την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση για την διερεύνηση τυχόν αδικημάτων. Ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιώργος Μπόμπολης, γνωστός για το σημαντικό εισαγγελικό του έργο αλλά και για την ευαισθησία του, εξέτασε την αναφορά και διέταξε αμέσως προκαταρκτική εξέταση αποστέλλοντας αυτήν, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών στις 29/8/2013 (αρ. πρωτ. 52375)….

Κλείνοντας θα μου επιτρέψετε να ρωτήσω:

Ο ΟΑΕΕ θα έπρεπε να διαθέτει 48,8 δισ. αποθεματικό, από τις συσσωρευμένες εισφορές των ασφαλισμένων….Ποιός τα διαχειρίστηκε αυτά τα ποσά;;;;

Που επενδύονται τα χρήματά μας;;;
Γιατί επενδύουν τα χρήματά μας σε χρηματιστήρια, τράπεζες κ.λ.π άνευ της δικής μας ενημέρωσης και άδειας.;;;

Ισχύει τελικά, πως βάση νόμου οι κρατήσεις για την ασφαλή διαβίωση πρέπει να είναι 20% του τζίρου (καθαρού πάντα).;;; Νόμος που δεν τηρείται από τον ΟΑΕΕ….

Θα αγωνιστούμε με όλα τα μέσα και θα διεκδικήσουμε να κρατήσουμε αυτά που με τόσο κόπο αποκτήσαμε, ή θα συνεχίσουμε να καταγράφουμε κάθε μέρα τον οικονομικό μας απαγχονισμό;;;

Ο ΟΑΕΕ χρεοκόπησε και καλούμαστε εμείς τελικά συνάδελφοι,οι εν ενεργεία ασφαλισμένοι, να βγάλουμε πάλι το φίδι από την τρύπα…..


Ελένη Κίτσου,
μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Ξάνθης
SSL Certificates