.

Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: ΜΕΙΩΣΗ ΠΑΛΑΙΩΝ & ΝΕΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΚΑΤΑ 20% ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΘΕΣΜΟΙ !!!

Περικοπές συντάξεων
20% προτείνουν οι θεσμοί





Αμεσες και έμμεσες περικοπές τόσο των παλαιών όσο και των νέων συντάξεων, που μεσοσταθμικά μπορεί να φθάσουν έως και το 20%, περιλαμβάνει η πρόταση των εκπροσώπων των θεσμών, σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Εργασίας.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων προχώρησαν σε «κοστολόγηση» των μέτρων που προτείνονται από τους δανειστές στο κείμενο των προτάσεων που παρουσιάστηκε στην ελληνική κυβέρνηση και, ήδη, η έκθεση που αποκαλύπτει σήμερα η «Κ» βρίσκεται στο συρτάρι της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας. Σε αυτήν στηρίζεται άλλωστε και η βασική επιχειρηματολογία της κυβέρνησης, η οποία φαίνεται πως έως και την τελευταία στιγμή θα επιμείνει ώστε να μην υπάρξουν μέτρα που να οδηγούν σε μειώσεις συντάξεων.

Βάσει των υπηρεσιών του υπουργείου, οι άμεσες και συμπληρωματικές περικοπές στις συντάξεις από την πρόταση των θεσμών αγγίζουν μεσοσταθμικά το 20%.

Συγκεκριμένα, στην έκθεση αναφέρεται ότι τα μέτρα που οδηγούν σε άμεσες περικοπές στις συντάξεις είναι:

• Η πρόταση για αύξηση της εισφοράς των συνταξιούχων για τον κλάδο υγείας από 4% σε 6% και παρακράτησή της και από τις επικουρικές συντάξεις που έως σήμερα δεν έχουν αντίστοιχη εισφορά.

• Η σταδιακή μείωση του ΕΚΑΣ έως την κατάργησή του ώς το 2018.

• Το πάγωμα της κατώτερης σύνταξης στη σημερινή ονομαστική της αξία ώς το 2021 (πάγωμα του 50% των συντάξεων).

• Παροχή των κατώτερων ορίων σύνταξης μόνο σε όσους έχουν συμπληρώσει τα 67 έτη, δηλαδή μειώσεις έως και 25% σε όλους σχεδόν τους συνταξιούχους με τα ελάχιστα όρια (4.500 ένσημα) πριν από τα 67.

Στο κείμενο, σύμφωνα με τις αρμόδιες διευθύνσεις της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, προβλέπονται και τα εξής μέτρα, που οδηγούν σε συμπληρωματικές περικοπές:

• Εφαρμογή του ν. 3863/10 και των έμμεσων περικοπών που επιφέρει η εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων.

• Εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, δηλαδή άμεση περικοπή πολλών επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ των Ταμείων που χρειάζονται κρατική ενίσχυση από 1-1-2015.

Παράλληλα, οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας επισημαίνουν στην έκθεσή τους ότι από το 2010 και έως το τέλος του 2014, παρά την αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων μεσοσταθμικά κατά 6,2%, δεν υπάρχει αύξηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης σε ευρώ, ενώ υπογραμμίζουν ότι έχουν υπάρξει σημαντικότατες μειώσεις στις συντάξεις, όμως λόγω της μείωσης του ΑΕΠ κατά 23,5% από το 2008 έως το 2013, η δαπάνη των συντάξεων φαίνεται να αυξάνει ως ποσοστό του ΑΕΠ.





http://www.kathimerini.gr/820119/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/perikopes-synta3ewn-ews-20-proteinoyn-oi-8esmoi
Έντυπη
SSL Certificates