.

Κυριακή 10 Μαΐου 2015

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΤΧΣ !!!

Η άνοδος και η πτώση της «σιδηράς» κυρίας ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ !!!



Η Αναστασία Σακελλαρίου είναι ίσως το πιο πολυζητημένο πρόσωπο στην εγχώρια τραπεζική σκηνή. Από την ανάληψη των καθηκόντων της, ως διευθύνουσα σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το 2013, οπότε έγινε.. πρωτοσέλιδο για τις αμοιβές της μέχρι την εμπλοκή του ονόματός της στα «γκρίζα» δάνεια του παλαιού Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου λίγους μήνες μετά έχει προκαλέσει τουλάχιστον αίσθηση. Με πράξεις, παραλείψεις, αλλά και ισχυρούς φίλους.


Γράφει: Ρόη Χάικου

Ο κύκλος όμως, φαίνεται ότι κάπου εδώ κλείνει, τουλάχιστον μέχρι να ξεμπερδέψει με την δικαιοσύνη για την υπόθεση του ΤΤ, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου ζήτησε και έλαβε την επιστολή της παραίτησής της.

Αυτό που της καταλογίζεται από τις εισαγγελικές αρχές είναι η συμμετοχή της στην αναδιάρθρωση δανείων της Village Cinemas και εν γένει του ομίλου DEMCO, συμφερόντων του επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά, τα οποία το πόρισμα χαρακτηρίζει ως επιζήμια για την τράπεζα.

Η δικογραφία αναφέρει ότι η Εκτελεστική Επιτροπή του ΤΤ, στην οποία συμμετείχαν οι κ.κ. Κλεάνθης Παπαδόπουλος (πρόεδρος του ΤΤ), Χάρης Σιγανός (αντιπρόεδρος), Γιώργος Ξυφαράς, Δημήτρης Κυπαρίσσης, Αναστασία Σακελλαρίου, Περικλής Χανακης, Αθανάσιος Χασάπης, Ιωάννης Λεβεντίδης και Παναγιώτα Μπέζα ενέκριναν ομόφωνα τον Ιανουάριο του 2012 την αναδιάρθρωση των δύο ομολογιακών δανείων της DEMCO, υφιστάμενου υπολοίπου συνολικά 38,5 εκατ. ευρώ σε ένα με αύξηση του ποσού κατά 4 εκατ. (νέο όριο 42,5 εκατ. ευρώ). Το νέο δάνειο ήταν 10ετούς διάρκειας, με επιτόκιο Euribor 6μηνου συν περιθώριο προσαύξησης 5,5%. Σκοπός του δανείου ήταν η εξόφληση καθυστερούμενων οφειλών ύψους 4 εκατ. ευρώ και η επιμήκυνση της διάρκειας του χρόνου αποπληρωμής των ανεξόφλητων ομολογιών για μετά το 2017, «προκειμένου για την ταμειακή διευκόλυνση της εταιρείας».

Σε ανακοίνωσή του ΤΧΣ τον Ιανουάριο του 2014 αναφερόταν ότι η κυρία Σακελλαρίου διατέλεσε στέλεχος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και μέλος της επιτροπής χρηματοδοτήσεων κατά το έτος 2012. Η επιτροπή αυτή χειρίστηκε την αναδιάρθρωση δύο δανείων του ομίλου DEMCO, τα οποία είχαν χορηγηθεί προγενέστερα, και αποτελούν αντικείμενο της ποινικής διαδικασίας που εξελίσσεται. Ο έλεγχος επεκτάθηκε και στις μετέπειτα αναδιαρθρώσεις, που εγκρίθηκαν από τις επιτροπές στις οποίες συμμετείχε. Οι επιτροπές προέβησαν σε αυτές τις αναδιαρθρώσεις, κατά τη συνήθη τραπεζική πρακτική.

«Η έρευνα των ενεργειών των επιτροπών και των μελών τους προφανώς συνεχίζεται και εν τέλει θα κριθεί από την ελληνική δικαιοσύνη. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η κα Σακελλαρίου συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για την εξασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος», κατέληγε τότε η ανακοίνωση.

Η κυρία Σακελλαρίου κατηγορείται μαζί με άλλα υψηλόβαθμα διοικητικά στελέχη του ΤΤ της περιόδου 2007-2012 για «απιστία τελεσθείσα από κοινού κατ' εξακολούθηση και μη, εκ της οποίας η περιουσιακή ζημία υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ».

Εκείνη την περίοδο είχε εκφραστεί η πλήρης στήριξη της κυβέρνησης Σαμαρά στο πρόσωπο της επικεφαλής του ΤΧΣ δια στόματος του τότε υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος δήλωσε ότι «εγώ έχω πλήρη εμπιστοσύνη και σεβασμό στη Δικαιοσύνη, αλλά έχω επίσης και πλήρη εμπιστοσύνη στην κυρία Σακελλαρίου, στο ήθος της, στην επαγγελματική της κατάρτιση και κυρίως στη δουλειά που κάνει μέχρι τώρα».

Δεν είναι όμως, ο μόνος ΥΠΟΙΚ που έσπευσε να προστατεύσει τη «φίλη» του Αναστασία.

«Mea culpa» τα διαθέσιμα του ΤΧΣ

Πλήρη κάλυψη παρείχε και ο Γιάνης Βαρουφάκης, νυν υπουργός Οικονομικών, στην επικεφαλής του ΤΧΣ για την επιστροφή στον ESM/EFSF όχι μόνο των ομολόγων που αποτελούσαν το «μαξιλάρι» του Ταμείου, στο πλαίσιο της συμφωνίας της 20ηςΦεβρουαρίου, αλλά και των μετρητών διαθεσίμων του. Σημειωτέον ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη αποδοχή της παραίτησης της κας. Σακελλαρίου, καθώς αναμένεται ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών.

Το σενάριο του «ανθρώπινου λάθους», αγνώστου αιτιολογίας, για την φυγή, με ελληνική υπαιτιότητα 1,2 δισ. ευρώ προς τον ΕFSF επιχειρήθηκε από τις πλευρές τόσο του ΥΠΟΙΚ όσο και του ΤΧΣ, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση «στραγγίζει» τα αποθεματικά και τα διαθέσιμα φορέων και ταμείων του δημοσίου για να πληρώσει μισθούς, συντάξεις και δανεικά.

Όπως αναφέρθηκε στην ανακοίνωση, το ΤΧΣ χρησιμοποίησε για την ανακεφαλαιοποίησητων τραπεζών 37,276 δισ. με χρήση ομολόγων EFSF συν 1,185 δισ. ευρώ με μετρητά του Ταμείου. Και ενώ έπρεπε να επιστραφούν, με βάση τη συμφωνία της 20η Φεβρουαρίου, τα 9,7 δισ. ευρώ που αφορούσαν αχρησιμοποίητα ομόλογα επεστράφησαν τελικά 10,9 δισ. ευρώ.

Στο ερώτημα γιατί περίσσεψαν περισσότερα ομόλογα από το ποσό που απαιτήθηκε για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών η απάντηση βρίσκεται στην απόφαση της διοίκησης του ΤΧΣ να χρησιμοποιήσει μετρητά που είχαν μηδενική απόδοση και να κρατήσει στο «σεντούκι» τα ομόλογα υψηλής διαβάθμισης του EFSF.

Όταν έφτασε ωστόσο η ώρα της επιστροφής των ομολόγων του EFSF στην έδρα τους θα έπρεπε τα μετρητά που είχαν χρησιμοποιηθεί από το αποθεματικό του Ταμείου να έχουν αφαιρεθεί.

Στην ανακοίνωση της η Ανανασταία Σακελλαρίου σημείωνε ότι «η επιστροφή ποσού μικρότερου από το συνολικό ποσό των €10.933 εκατ., θα αποτελούσε ουσιώδη παράβαση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης (MFFA) και της απόφασης του Eurogroup». Ο ισχυρισμός ωστόσο δεν φαίνεται να ευσταθεί καθώς τα αχρησιμοποίητα ομόλογα ήταν 9,748 δισ. και τα 1,185 δισ. έπρεπε να αντικαταστήσουν τα μετρητά που είχαν χρησιμοποιηθεί παράτυπα για την ανακεφαλαιοποίηση, αντί για τα ομόλογα.

Να σημειωθεί ότι ένα ακόμα στοιχείο που διέφυγε της προσοχής του Ταμείου, είναι ότι σύμφωνα με τον νόμο τα διαθέσιμα του πρέπει να κρατηθούν μέχρι τη λήξη διάρκειας του Ταμείου που θα γίνει η τελική εκκαθάριση και θα αποδοθεί και ο λογαριασμός του ελληνικού δημοσίου.

Το ΤΧΣ ζήτησε με επιστολή του προς τον EFSF, στις 8 Μαρτίου την επιστροφή του 1,2 δισ. ευρώ. Στην επιστολή αυτή αναφέρει ότι η συμφωνία γιατην επιστροφή των αχρησιμοποίητων ομολόγων που κατείχε το ΤΧΣ και είχαν περισσέψει από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, είχε ως αποτελέσματα την υπερπληρωμή του 1,184 δισ. ευρώ και με όσο πιο διπλωματικό τρόπο γίνεται, σημειώνει ότι το ποσό των αχρησιμοποίητων ομολόγων που θα έπρεπε να επιστραφούν δεν είναι 10,9392 δισ. ευρώ αλλά 9,784 δισ.

Η «σιδηρά κυρία»

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για έναν παράγοντα του τραπεζικού συστήματος που δεν περνά απαρατήρητος. Όταν στις αρχές του 2013 η κυρία Σακελλαρίου διορίστηκε στην θέση της διευθύνουσας συμβούλου του ΤΧΣ την μεγαλύτερη αίσθηση προκάλεσαν οι ετήσιες μικτές αμοιβές της, οι οποίες ανέρχονται σε 215.000 ευρώ και παραπέμπουν σε εποχές «golden boys».

Τον Ιούλιο του 2013 με την διαδικασία πώλησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου να εξελίσσεται σε θρίλερ, υπήρξαν πολλά... παρατράγουδα με αποκορύφωμα μια συνεδρίαση όπου ενώ το ΤΧΣ είχε στα χέρια του προτάσεις και από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (ΕΤΕ, Alpha, Eurobank και Πειραιώς μέσω της Γενικής) η κυρία Σακελλαρίου εισηγήθηκε την διακοπή του διαγωνισμού. Η πρότασή της τότε απορρίφθηκε παμψηφεί από το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου, υπήρξαν διαφωνίες και αντεγκλίσεις και φέρεται τότε να απείλησε με παραίτηση.

Έτερο σήριαλ η απόφαση του ΤΧΣ τον Δεκέμβριο του 2013 να αντικαταστήσει τους εκπροσώπου του στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών με μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής (της οποία ηγείται η ίδια) και τον οικονομικό διευθυντή του ΤΧΣ. «Η αντικατάσταση γίνεται στο πλαίσιο της περαιτέρω ενίσχυσης της άμεσης επικοινωνίας και συνεργασίας με τις διοικήσεις των τραπεζών και με γνώμονα την αποτελεσματική διαχείριση των θεμάτων που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του ΤΧΣ, σύμφωνα με το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.

Ωστόσο τα σχέδια αυτά έχουν παγώσει από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, καθώς το κάθε νέο μέλος της άμεσης διοίκησης του ΤΧΣ θα μετείχε σε μία τράπεζα γνωρίζοντας όλες τις ευαίσθητες πληροφορίες και για τις άλλες τράπεζες και, έτσι, ο διακριτός ρόλος μεταξύ εκπροσώπων και Εκτελεστικής Επιτροπής θα χανόταν, δημιουργώντας ζητήματα σύγκρουσης συμφερόντων.

Για την ιστορία, ο αρχικός σχεδιασμός του ΤΧΣ προέβλεπε ότι η κυρία Σακελλαρίου, θα μετείχε στο Δ.Σ. της Τράπεζας Πειραιώς, στην οποία έχει εργαστεί το 2009 ως ειδική σύμβουλος διοίκησης όταν επέστρεψε από τη Βρετανία, αν και οι πληροφορίες ήθελαν να προηγήθηκε κλήρωση για το πού θα πάει ποιος…

Αποχώρησε από την Πειραιώς στα μέσα του 2010 για οικογενειακούς λόγους και επέστρεψε στην αγορά το 2012 ως σύμβουλος του τότε αντιπροέδρου και νυν επικεφαλής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κ. Χάρη Σιγανού σε θέματα μεγάλων χρηματοδοτήσεων, θυγατρικών εταιρειών και επενδυτικών προγραμμάτων. Κατείχε τη θέση της Chief Risk Officer όπου, μεταξύ άλλων ήταν υπεύθυνη στο έργο απορρόφησης της Aspis Bank και το έργο του ελέγχου από την Blackrock.

Η ανακοίνωση του ΤΧΣ

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ανακοινώνει ότι την Πέμπτη 7 Μαΐου 2015 η κα. Αναστασία Σακελλαρίου, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Ταμείου, έθεσε την παραίτησή της στη διάθεση του Υπουργού Οικονομικών.

Σε συνέχεια δημοσιευμάτων, το ΤΧΣ διευκρινίζει ότι σύμφωνα με τον καταστατικό του νόμο (ν. 3864/2010) δεν συντρέχει νομικό κώλυμα για τη συνέχιση της άσκησης των καθηκόντων της.

ΠΗΓΗ
http://www.fmvoice.gr/index.php/2012-09-12-05-20-12/financial-news/2012-09-12-05-20-43/item/109296-%CE%B7-%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CF%80%CF%84%CF%8E%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%83%CE%B9%CE%B4%CE%B7%CF%81%CE%AC%CF%82-%CE%BA%CF%85%CF%81%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CF%83%CE%B1%CE%BA%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%BF%CF%85
SSL Certificates